FOTO: JOACHIM GRUSELL, JOHAN PETERSSON M.FL

Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.

Vi träffar Johan i början på maj. Börjar med en fika i trädgården hos Söderbönor och samtalar om kommande planer, innan vi tar en promenad i Mörbylångas hamnområde. Johan som har arbetat i 30 år med olika TV-produktioner har precis avslutat en längre anställning på Kanal 5 där vi senast såg honom i serien ”Helt perfekt” med bland andra Eva Röse. Men nu vill han gärna få tid över till andra projekt och upplevelseevent. Och det får gärna handla om Mörbylånga, en plats som vi förstår att Johan verkligen uppskattar.

– Kan det vara sant att få bo så här, brukar jag tänka när jag väl landar i Mörbylånga. Jag trivs otroligt bra på Öland och då i synnerhet södra Öland och Mörbylånga där vi köpte hus för några år sedan.

Förra året blev ett startskott för Johan Petersson och hans framtidsplaner för Mörbylånga.

Då öppnade han upp ”Café med bärs” i en av de gamla lagerlokalerna i hamnen tillsammans med Ölandschoklad.

– Jag ville skapa en ny mötesplats för Mörbylångaborna och andra hugade besökare. Ett ställe att komma till efter sol och bad och bara umgås under trevliga förhållanden.

Med eller utan familj. Det visade sig vara en lyckad satsning och Mörbylångaborna ställde verkligen upp och stöttade satsningen med öppna armar.

Det hela började med att Johan kontaktade Magnus Bremefors på Ölandschoklad och berättade om sina planer.

– Det var en förutsättning. Jag hade inte kunnat lösa det själv. Har besökt Ölandschoklad i Färjestaden ett antal gånger och tycker de fixat det så bra. Så jag ringde upp en av ägarna, Magnus Bremefors, och berättade om vad jag ville göra. ”Vi har alldeles för mycket att göra och har egentligen inte tid... men absolut, det är klart att vi löser det här,” svarade Magnus. Och på den vägen är det. Underbart med så positiva människor, säger Johan.

MÖRBYLÅNGAKALASET 16 JULI

I år fortsätter de med After Beach i samma lokal med premiär under Victoriaveckan och därefter under tre veckor framåt. Men planerna stannar inte där. I år tar Johan ytterligare ett steg framåt och kör i gång Mörbylångakalaset den 16 juli.

– Det blir en heldag med mängder av aktiviteter i den fina parken nere vid hamnen.

Vi firar att hamnen är fri, säger Johan med ett leende. Start-skottet går klockan tolv på dagen med familjeteman av olika slag där Mörbylånga GOIF är en viktig samarbetspartner.

Det ska bli ett trevligt häng för både barn och vuxna, där företag säljer grejer, marknadsstånd, aktiviteter av olika slag, mat och dryck, ja skapa en nöjespark för dagen helt enkelt.

En av de större satsningarna för barnen är Duran och Mollan som underhåller på scenen. Framåt aftonen blir det dans på dansbanan med Sannex. Båda evenemangen kräver en större ekonomisk insats. Vem står för kalaset?

– Det är jag och Ölandschoklad som lägger tid och pengar på detta. Nu har även Guldfågeln hört av sig och sponsrar med en peng så vi kan hålla ner priset under familjetiden mellan kl 12-16 på kalaset.

Johan Petersson ger både ett genuint och äkta intryck. Hans idéer, satsningar och tankar om Mörbylånga är verkligen något att värna om.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul