FOTO: JOACHIM GRUSELL

Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.

Vårturné, nya låtar på engelska och snart även en sommar fylld av uppträdanden – bland annat på Borgholms Slott den 15 juli. Molly Sandéns kalender för 2022 är späckad med jobb, men trots det finns inga spår av stress eller jäkt när hon tar emot i sitt hem på Öland.

– Öland har alltid varit min trygga plats där jag känner mig lugn och avslappnad. Det känns som att det mesta i mitt liv ständigt förändras, både privat och yrkesmässigt, men att Öland fortfarande är samma magiska plats som när jag var liten.

– Här kan jag vara mig själv och även i perioder där jag har turnerat mycket och bott utomlands har jag prioriterat att åka hit så ofta som jag har haft möjlighet, förklarar Molly.

Det är lätt att bli förälskad i den avlånga ön, men det är tydligt på sättet som Molly uttrycker sig i språk och kroppsspråk att hennes känslor för Öland är förankrade på ett djupare, mer personligt plan. Det är inte bara det att Molly har upplevt sina bästa sommarminnen på Öland och firat alla sina födelsedagar, ända från ettårskalaset, i mormors och morfars stuga utan också att ön har haft en viktig roll i några av livets prövningar och utmaningar.

– När jag var nio år skiljde sig mina föräldrar, och bara något år innan det hade jag börjat höra elaka kommentarer i skolan och på dansskolan om min vikt. Det var en tuff tid. Jag mådde inte bra, men när jag kom till Öland försvann allt det onda.

– Här var jag lycklig och livet kändes precis som det alltid hade gjort. Det var också här som jag fick utlopp för mitt sjungande.

Fem år efter skilsmässan slog Molly igenom i musiktävlingen Junior Eurovision Song Contest. Att hon skulle satsa på en karriär med sång och musik var inte särskilt förvånande för familjen då hon redan i ung ålder blev tillfrågad om att sjunga på kalas, bröllop och dop. Sången var alltid närvarande, och en stor inspiration var Disneys tecknade filmer.

– Jag hade inte så många kompisar så istället för att leka med andra sjöng jag på filmlåtarna och dagdrömde om en fantasivärld där jag sjöng med träden och djuren. På Öland var det som att fantasivärlden fick liv, och jag kunde sjunga med skogen och havet.

ROFYLLD OCH POETISK

Hon minns varma sommardagar när hon sjungandes promenerade från mormors och morfars stuga ner till Sandbybadets vita sanddyner. Sittandes på några stenar vid strandkanten brukade hon blicka ut över havet och horisonten, sjunga och skriva ner låttexter i ett litet anteckningsblock.

– Jag kände mig så rofylld och poetisk. Av någon anledning hade jag fått för mig att det var så man skulle göra när man skapade låtar, haha … och visst ligger det något i det att havet tar fram en rogivande känsla inom oss.

– Naturen på Öland och lugnet fortsätter att inspirera mig. Till skillnad från Stockholm där det ofta blir en sorts stressad kreativitet med tidspress, vilket också kan vara väldigt produktivt, skapar Öland en mer avslappnad och fri kreativitet som jag gillar.

De senaste två åren har hon spenderat mycket tid på Öland. Molly och hennes partner David Larson, även han sommarölänning sedan barnsben, hade precis inlett en sex veckor lång vårturné 2020 med Mollys album ”Det bästa kanske inte hänt än” när de på väg till Jönköping fick besked om att hela nöjessverige var tvunget att stänga ner på grund av pandemin. I Stockholm hade hantverkarna börjat renovera Mollys lägenhet och eftersom de inte kunde återvända dit styrdes bilen i riktning mot Öland och Davids föräldrars sommarstuga. I ett halvår isolerade de sig från släkt och vänner och lämnade bara stugan för små utflykter och inköp av mat.

– Det var lite jobbigt att åka till affären eftersom jag fick känslan att folk undrade varför den där stockholmaren hade rest till Öland och inte stannade hemma som alla hade blivit ombedda att göra. Egentligen ville jag stoppa alla och berätta att vi hade varit här sedan nedstängningen i mars, men det kan man ju inte göra.

EGET STÄLLE PÅ ÖLAND

De lugna dagarna på hennes älskade Öland var läkande både för kropp och själ. Efter flera händelserika år fick Molly tid att bearbeta känslor, familjerelationer och orörda flyttkartonger, och ur processen skapades ett nytt studioalbum, ”Dom ska veta”, med låtar som ”Jag mår bra nu”, ”Kärlek slutar alltid med bråk” och ”Nån annan nu”, samt ett magasin på hela 250 sidor om den resa som hon har gjort. Eftersom Molly ville fortsätta spendera mycket tid på ön, men inte kunde riskera att smitta sin mormor och morfar med covid-19, köpte hon i slutet av sommaren 2020 ett eget ställe på Öland. I samma veva släppte hon musikvideon till låten ”Husavik (My Hometown)” från Netflixkomedin ”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” som hade lanserats under sommaren.

– När vi spelade in låten visste jag inte hur filmen skulle bli. Skulle den floppa eller trycka ner för mycket på Eurovision Song Contest, som är en del av min historia? Det var en chansning, och för att skilja detta från min musik på svenska skapade jag ett alter ego, My Marianne.

Med My Mariannes vackra stämma har ”Husavik” blivit en stor succé och musikvideon, som är inspelad på Stenkusten på norra Öland, har över 4,6 miljoner visningar på Youtube. I kommentarsfälten till alla videos som gjorts till och om ”Husavik” hyllas Molly av musikälskare från hela världen. Låten blev nominerad till en Oscar och Molly fick uppdraget att på länk från Island uppträda på Oscarsgalan 2021.

– Det kändes lite som en ”Disney-dröm” som gick i uppfyllelse och en revansch till branschfolket i Los Angeles som ansåg att jag behövde gå ner i vikt för att slå igenom internationellt.

– Nu har jag bestämt mig för att skriva och släppa nya låtar på engelska och vi får se hur det utvecklar sig framöver. Jag behöver inte längre åka iväg för att spela in musik utan har en egen studio här på Öland.

ÖLANDSPATRIOT

I höstas blev det även tydligt för en stor del av svenska folket hur fäst Molly är vid Öland när hon medverkade i tv-programmet ”Hellenius hörna” och programledaren David Hellenius hittade en burk med ölandsluft i en av hennes flyttkartonger.

– Jag och mina systrar saknade alltid Öland så mycket att vi brukade samla in lite ölandsluft i slutet av sommaren som vi sedan luktade på fram tills nästa sommar … jag har alltid varit en ölandspatriot och hamnat i många diskussioner med gotlandsälskare på efterfester.

– Nu ska jag ge er ett scoop. Det var faktiskt så här jag och David lärde känna varandra. På en efterfest, några år innan vi blev tillsammans, upptäckte vi att vi båda älskar Öland. Det var vårt första samtalsämne och vi var en enad front mot de andra, haha. Trots att hon nu har varit artist i snart 16 år och själv har upplevt ett flertal sommarkonserter på Öland, har Molly aldrig uppträtt på ön tidigare, men i sommar är det dags. Den 15 juli står hon på scenen på Borgholms Slott och förverkligar ytterligare en dröm.

– För mig är det här större än att uppträda i Globen och det säger jag inte för att smöra. Det var i slottsruinen som jag hade mina första konsertupplevelser och det känns fantastiskt att själv få uppträda där. Nu när jag har bott så mycket på Öland de senaste åren känns det lite som att uppträda på hemmaplan.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul