FOTO: JOACHIM GRUSELL, ANDERS BARTI

Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.

VåI Europa finns ett flertal nationella Harley-Davidsonklubbar för mc-entusiaster som äger och kör det välkända amerikanska motorcykelfabrikatet Harley-Davidson, H-D. Klubbarna binds samman av en europeisk federation, Harley- Davidson Clubs Europé (FH-DCE), som varje år bjuder in till en stor träff, kallad FH-DCE Super Rally®. Svenska Harley-Davidson Club Sweden, som är värd för årets Super Rally®, har valt Lundegård Camping & Stugby utanför Köpingsvik som festplats.

– Som värd vill vi visa upp Sverige från vår vackraste sida och då föll valet naturligtvis på Öland som har en fantastisk natur och solsäkert väder. Bara färden hit, över Ölandsbron och det glittrande havet, är en upplevelse, berättar Robert Bodin, president i Harley- Davidson Club Sweden.

– Sen ligger Öland väldigt bra till rent geografiskt med tanke på att vi har många gäster från bland annat Italien, Spanien och Tyskland.

Harley-Davidson, som grundades 1903 i den amerikanska staden Milwaukee, spreds i Europa i samband med andra världskriget då den amerikanska armén var utrustad med H-D:s motorcyklar. Efter kriget startades H-D-klubbar i flera länder och 1970 grundades Harley-Davidson Club Sweden som är en ideell oberoende förening.

– Ojojoj, är ni gangstrar undrar ibland folk och svaret är såklart nej. Vi är vanliga människor – säljare, poliser och journalister – som tycker om att pilla på våra H-D och åka hoj tillsammans. Med runt 7500 medlemmar är vi en av världens största oberoende H-D-klubbar.

H-D-ENTUSIASTER I ALLA ÅLDRAR

I början av mars besökte Robert Bodin, eventarrangören Swedish Power Event och representanter från den europeiska federationen Lundegård Camping & Stugby för att gå igenom faciliteterna och finslipa detaljer.

– Micke och Tina som driver anläggningen är väldigt service-minded och lätta att samarbeta med. Vi räknar med mellan 8000 och 10000 H-D-åkare som kommer bo antingen i stuga eller i tält. Vi har en fantastisk gemenskap, med H-D-entusiaster i alla åldrar och jag ser fram emot att träffa alla goda vänner igen efter pandemin.

När hojarna rullar in på Lundegård Camping & Stugby onsdagen den 1 juni finns ett program med aktiviteter på anläggningen fram till söndagen 5 juni. Robert Bodin berättar att det bland annat blir underhållning i form av artister och gycklare, och en H-D-utställning tillsammans med H-D-tidningen BigTwin.

– Vi har även tagit fram förslag på fina åkturer på det vackra Öland och tips på vad man bör se och uppleva så bli inte förvånade om ni ser ett gäng turister på H-D. På lördagen har vi presidentmöte och då tar jag med mig alla presidenter till Borgholms Slott och sen äter vi tillsammans.

I vanliga fall är hastigheten 90 km/h förbi Lundegård Camping & Stugby på väg 136 och för att öka trafiksäkerheten har arrangörerna av Super Rally® 2022 skickat in en ansökan till Länsstyrelsen Kalmar om en tillfällig hastighetssänkning utanför campingen. FH-DCE Super Rally® 2022 är öppen för alla ”bikers”, men det finns ett par regler när det kommer till motorcyklar.

– Det krävs att du antingen kör Harley Davidson, Indian eller Buell, eller åker med vänner som kör Harley Davidson för att komma in. Hojar som inte är H-D, Indian eller Buell får parkera utanför området.

Senaste artiklarna

 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
 • Ölänningarna får återigen en vinter där glädje, förväntan och umgänge står i centrum och där evenemangskalenderns tomma sidor fylls av upplevelser från söder till norr. Sällan har vi väl längtat så här mycket efter vinterns olika event och vintern är fylld av såväl pubkvällar och trädgårdsevent som traditionella julmarknader och luciatåg.
  Läs!
 • Det händer säkert er också. När man är ute och åker på Öland kan man inte låta bli att fantisera om vad alla ortsnamnen betyder och hur de har kommit till. Har ”Kastlösa” något med Indien att göra? Eller dras man med extra dåligt minne i ”Glömminge” och vet bättre än andra hur man får till en trevlig fredagskväll i ”Mysinge”? Det är väl ändå inte troligt att man var högljudd i ”Skriketorp” eller gillade underkläder i ”Trosnäs”. Det är dags att djupdyka i historieböckerna om öländska ortsnamn.
  Läs!
 • Det finns alltid något nytt att upptäcka på Öland även om man bor här eller har varit här många gånger. Naturreservatet i Karum är ett sådant exempel. Det ligger några kilometer öster om Rälla och är idag en av Sveriges viktigaste platser för att bevara äldre sorters spannmål och flera arter av utrotningshotade växter som trivs i åkermarkerna.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul