FOTO: JOACHIM GRUSELL

Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.

En stjärna i Michelin Guide Nordic Countries betyder att restaurangen är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori” och det finns 14 enstjärniga restauranger i Sverige. Under Karin Franssons tid som köksmästare hade Hotell Borgholm en stjärna i Guide Michelin men den togs bort när hotellet såldes till Christofer Johansson och hans kompanjon Daniel Olsson för snart tre år sedan.

ÖlandsMagazinet träffar Christofer Johansson på hotellet som ligger mitt i stan. Vi slår oss ned i en soffa i den del som kallas för vardagsrummet och som är inredd med soffgrupper och fåtöljer av nordisk design. Mitt på soffbordet ligger en tunn kalkstensskiva och på den står en vas från Paradisverkstaden i Färjestaden. Färgerna går i dova gröna och bruna toner.

Hur var din första reaktion när du fick beskedet om stjärnan i guiden?

– Det var en underbar känsla och väldigt mycket glädje. Vi har haft en extremt tuff period på grund av pandemin och mot den bakgrunden är stjärnan ännu mer fantastisk. När beskedet kom firade jag med hela mitt team. Stjärnan ger oss en boost och en massa positiv energi samtidigt som den är en bekräftelse på att vår restaurang är på väg åt rätt håll, säger Christofer Johansson.

– Sedan vi tog över efter Owe och Karin Fransson har vi levt med högt ställda förväntningar från flera håll. Dels från de trogna gäster som har besökt hotellet i många år, dels från våra kollegor i branschen och dels från oss själva. Stjärnan bevisar att vi lever upp till de höga förväntningarna och att vi är på väg att nå våra högt ställda mål.

Samma dag som det blev känt att Hotell Borgholm fick en stjärna rullade bokningarna in till restaurangen och hotellet. Christofer Johansson gissar att ungefär hälften av höstens bokningar är direkt kopplade till stjärnan.

– Vi har en stabil beläggning på hotellet under hösten och det är vi mycket glada för, särskilt med tanke på den svåra tid som vi har haft under pandemin.

PANDEMINS PÅVERKAN PÅ BRANSCHEN

Pandemin har inte bara inneburit inställda resor och restaurangbesök utan också att personer som har arbetat i restaurangbranschen har sökt sig till andra yrken och utbildningar vilket innebär att det nu råder stor brist på kockar. Har Hotell Borgholm fått tag på kunnig personal till sitt kök?

– Jag är tacksam för mina duktiga medarbetare. För att klara framtida behov så ställs det höga krav på oss som arbetsgivare. Vi måste ge rätt möjligheter för kompetenta yrkespersoner. Min övertygelse är att alla vill utvecklas, både personligen och yrkesmässigt, och det bästa jag vet som arbetsgivare är att vara en del av en sådan utveckling.

Christofer Johansson menar att ett viktigt skäl till att restaurangbranschen har tappat mycket kompetens under pandemin är att de kockar som har eget driv snabbt har sökt sig till andra branschen och hittat sin trygghet där.

– Hur pandemin utvecklar sig i den närmaste framtiden är avgörande för branschen. Jag och mina kollegor håller alla tummar för att vi inte ska tvingas att gå tillbaka till tuffare restriktioner igen. Att vi kan öppna upp samhället och besöksnäringen igen.

Politiska beslut har stor betydelse för hur företag på landsbygden ska kunna rekrytera personal, menar Christofer Johansson. Det måste finnas bra system med skolor och förskolor för att locka unga familjer att flytta hit. Han tycker att Borgholms kommun måste satsa mera för att attrahera unga familjer att flytta hit. Det behöver också finnas bra möjligheter för olika fritidsaktiviteter, som till exempel träningsanläggningar, kaféer och restauranger.

– Vi har flera duktiga kockar som hör av sig till oss men platsen är den största utmaningen. Det vill säga, för att arbeta här och på andra små orter så krävs det att man flyttar hit och det är det svåraste för många.

Samtidigt ser Christofer Johansson att pandemin har bidragit till att flera ifrågasätter om man verkligen måste bo i en storstad.

Han är född och uppvuxen i ett mindre samhälle i Västergötland. I dag bor han i Borgholm och uppskattar närheten till allt och att man inte behöver lägga så mycket tid på att transportera sig mellan olika delar av staden.

– Det är lätt att leva här och det är lätt att få hjälp när man behöver. Det är alltid någon av ens vänner som känner någon som kan hjälpa en.

HUR SER DU PÅ FRAMTIDEN FÖR HOTELLET?

– Vår ambition är att vara Sveriges bästa gastronomiska hotell och det omfattar flera delar. Nu planerar vi för att bygga ett boulangerie. Det betyder bageri på franska och ska vara ett lyxigare kafé som är öppet för frukost på tidig morgon till vinbar på kvällen. Här finns det sallader och lättare luncher som man kan äta här eller köpa med sig hem eller till stranden. Boulangeriet ska ha ingång från Storgatan och öppna under 2023.

Christofer Johansson och hans kompanjon Daniel Olsson planerar långsiktigt för sitt gastronomiska hotell. Christofer Johansson är stolt över att vara en aktör på Öland, landskapet som har så mycket positivt att erbjuda sina invånare och besökare.

– Det finns så mycket kvar att utveckla och det känns så roligt. Det långsiktiga tänkandet är positivt för både vår personal och våra gäster. Även om det är fantastiskt att få en stjärna i Guide Michelin så är det inte vårt främsta syfte med hotellet. Det är att ta hand om de gäster som kommer till oss på bästa möjliga sätt.

Han säger att 2022 kommer att bli ett fantastiskt år på flera sätt. År 1972 grundade Owe Fransson Hotell Borgholm, det betyder att det är dags för 50-årsjubileum vilket kommer att uppmärksammas på flera sätt.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul