FOTO: JOACHIM GRUSELL

Ölänningarna får återigen en vinter där glädje, förväntan och umgänge står i centrum och där evenemangskalenderns tomma sidor fylls av upplevelser från söder till norr. Sällan har vi väl längtat så här mycket efter vinterns olika event och vintern är fylld av såväl pubkvällar och trädgårdsevent som traditionella julmarknader och luciatåg.

Två år efter att vi senast hade en vinter och en jul där ölänningar, fritidshusägare och besökare kunde samlas kring event i advent, är samhället återigen öppet för gemensamt firande av våra käraste traditioner. Även om första advent och den traditionella ljuständningen i Borgholm redan har passerat finns det mycket att se fram emot.

JULSTÄMNING I BORGHOLM

Lördagen den 4 december är det julmarknad i Borgholm med extraöppet i butikerna, tomtar på stan, Pippi till häst och marknadsstånd på torget. Kören Chorus Mixtus underhåller på torget och i år är också det populära Luciatåget med kända lokalpolitiker, kommuntjänstemän och näringsidkare tillbaka. Den vackra julbocken kommer som vanligt att pryda stadens torg, Dessutom utlovas tävlingar och godisregn till barnen.

– Den årliga pepparkakstävlingen är redan i gång. Alla som har lämnat in ett bidrag har sitt pepparkakshus utställt i ett fönster hos någon av Cityföreningens medlemmar. Sedan är det upp till allmänheten att rösta fram sin favorit, berättar Hillevi Thorsell, ordförande för Borgholms Cityförening.

Under samma kväll som julmarknaden i Borgholm står lokala entertainern och artisten Daniel Alleved och hans sidekick Josef Appelqvist för underhållningen på Strand Hotell.

Den 9 december bjuder Borgholms Handelsträdgård in till sin nya satsning ”Trädgård med gäster”.

– Det är ett nytt koncept där vi har bjudit in spännande företag, bland annat Lammbutiken i Äpplerum, Borgholms Motorteknik och keramikern Anna Tengby, för en kundkväll i trädgården. Det blir en kväll med särskilda erbjudanden, god dryck och bakverk, och inspiration till julen, berättar Emma Engstad på handelsträdgården.

LUCIAFIRANDE PÅ BORGHOLMS SLOTT

Lucia infaller i år på en måndag och på Borgholms Slott tjuvstartar firandet redan dagen innan med ponnyridning, försäljning av glögg och pepparkakor. Luciafirande till häst genomförs av Team Equus For Hope till förmån för Barncancerfonden och Cancerfonden.

– Alla intäkter under evenemanget går oavkortat till dessa organisationer. Team Equus For Hope gör fantastiska insatser när det gäller insamlingar till Barncancerfonden och Cancerfonden, helt genom ideella krafter, säger slottschefen Tommy Josefsson.

JULMARKNAD OCH LJUV MUSIK

Fjärde december arrangerar Byxelkrok julmarknad i Norrgården. Och i Högby kyrka i Löttorp blir det kvällskonsert med Sofia Källgren. Dagen efter uppträder Magnus Carlsson i Algutsrum kyrka. Magnus Carlsson som också kallats ”Kungen av Jul” i media är aktuell med sin rikstäckande turné ”Änglarnas tid”.

MUSIKLIV I KALMAR

Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson, som bor på Öland, avslutar sitt musikår med tre spelningar på Söderport i Kalmar. Samtidigt erbjuder Kalmarsalen ett massivt utbud av artister, och listan på konserter är lång. Under december blir det bland annat julmusik med Sanna Nielsen och senare, några dagar innan julafton, står Lisa Nilsson och gitarristen Mattias Torell, på scenen. Däremellan kommer Per Gessle den 15 december med sin konsert Unplugged och framför klassiska hits från sin karriär som soloartist, Gyllene Tider och Roxette. Dessutom, den 18 december är det dags för Bo Kaspers Orkester att äntra scenen. 2022 fortsätter i samma stil med bland annat Tommy Körberg, det gamla popbandet Smokie och musikalen Grease.

MER MUSIK PÅ ÖLAND

Mer musik blir det på Öland med Frida Öhrn & The Blue Sounds i Borgholms Bio den 11 december och Albin Lee Meldau i Vida Museum & Konsthall den 18 december.

Redan i november körde Mellby Ör Inn på sydöstra Öland igång med sina populära pub- och musikkvällar som brukar locka besökare från hela Öland och fastlandet. I december uppträder Peter Bryngelsson och Far och Son, och i januari är det först Björn Rosenqvist och sen Uno och Martin som underhåller gästerna.

– För tio år sedan bestämde vi oss för att hålla puben öppen varje fredag under lågsäsong, och det har blivit en sorts samlingspunkt för alla som gillar musik och kultur. Vi har ett särskilt pubpaket för dem som vill övernatta, säger Agneta Larsson på Mellby Ör Inn.

– Peter Bryngelsson är en skicklig underhållare som varvar musik med härliga berättelser. Kantorn Martin Johansson, som uppträder med sin son samt en vän och hans son, bjuder på välkända covers. Björn är också en fantastisk musiker och längre fram i februari blir det två kvällar med rockmusik.

MAT OCH NÖJEN

Alla som älskar julmat har mycket att välja på då flera hotell och restauranger, från söder till norr, bjuder in till matupplevelser under december månad. Traditionellt dekorerat med halmbockar och äpplen, och marschaller och stearinljus som lyser upp vintermörkret.

Är man öppen för ett annorlunda julbord kan man ta en tur till Färjestaden. ÖlandsChoklad som i somras drev after beachhäng, ”Café med bärs”, i Mörbylånga tillsammans med tv-profilen och skådespelaren Johan Petersson – aktuell med bland annat tv-serien Helt perfekt – är tillbaka med ett nytt spännande samarbete.

– Vi kör ett alternativt julbord där det kallskurna är inspirerat från Italien följt av amerikanskinspirerade barbequerätter och lite vegetariska varianter, berättar Magnus Bremefors, ÖlandsChoklad.

Vid alla sex tillfällen är Johan på plats och kör Café bärs-quiz och glider in i olika karaktärer. Nästa år ska vi fortsätta utveckla ”Café med bärs” i Mörbylånga och det kan nog bli fler samarbeten.

I Färjestaden är Hotel Skansens kalender fylld med julbord, en och annan whiskyprovning och efter årsskiftet anordnas återigen stämningsfulla musikkvällar med levande musik.

Halltorps Gästgiveri, som börjar december med att anordna egen julmarknad, bjuder in till ett traditionellt, internationellt, vegetariskt och veganskt julbord. Ekerum Resort Öland anordnar julbord, julmarknad samt jul- och nyårsfirande.

NYÅRET

Hotell Borgholm, som under hösten tilldelades en stjärna i Guide Michelin, har av tradition firat in det nya året med ett nyårspaket och 2021 är inget undantag. På nyårsafton serveras Sylvestersupé i fem akter med utvalda viner.

Och varför inte börja det nya året med en skrattfest? I anrika och vackra Kalmar Teater sätter Kalmarsundsrevyn, en av Sveriges största revyer, återigen upp en helt nyskriven revy där skrattet står i centrum. Den kända ensemblen Anna Rydell, Martin Rydell, Martina Arbman Sundén och Mathis Sundén förstärks denna gång av Jennie Rosengren som medverkat i Arlövsrevyn under många år.

– Med levande musik och scenteknik av högsta klass garanterar vi en helhetsupplevelse för alla sinnen, med en hel del skratt. Kalmarsundsrevyn 2022 är döpt till Skruvat & Vinklat, och det lovar vi att det blir, säger Martin Rydell.

Följ alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul