Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.
Annika Backman och hennes företag AB Hem, tillsammans med livskamraten Jan-Eirik Johansen, satsar helhjärtat för att skapa ordning och reda i röran och få igång gästgiveriet till sommaren.
– Halltorps Gästgiveri är en fantastisk plats som verkligen förtjänar att återta sin givna plats på kartan, säger Annika. När allt är färdigt kommer vi att erbjuda våra gäster sex olika matkoncept, från enklare bistromeny, glass och toast, till förstklassig fine dining. I ett av utrymmena skapar vi dessutom en delikatessbutik, som vi fyller med i första hand öländska produkter, men också från medelhavsländerna som olivoljor till exempel. Halltorp blir helt enkelt House of Foods.
I mitten av maj anställdes en nyckelperson för att skapa House of Foods, 35-åriga köksmästaren Daniel Christou. Daniel har tidigare arbetat på bland annat Lux restaurang, Verandan på Grand Hotel i Stockholm och gästspelat med matälskande musikern Plura. I samband med pandemin lämnade stockholmaren Daniel storstaden och bosatte sig i Stora Rör på Öland tillsammans med sambo och barn. Möjligheten att få vara med och skapa det nya kulinariska centret på Öland ser Daniel fram emot.
– Jag är supertaggad, säger Daniel. Nu tar jag fram menyn för vår la carte. Jag vill jobba med mycket grönt, närproducerat. Hållbarhet är viktigt. Vi ska erbjuda fine dining där gästerna känner att de får valuta för pengarna. Samtidigt planerar jag även för vår enklare bistromeny där det också blir möjlighet till take away. I bistron vill jag satsa mer på smårätter typ tapas och meze.
Förutom de olika restaurangdelarna kommer drygt 30 rum att stå färdigrenoverade inför sommaren. Men det stannar inte här. Annika och Jan-Eirik har ytterligare framtidsplaner för Halltorp som ett kulinariskt centrum.
– Vi vill utveckla kursverksamhet berättar Annika. Gästspel av olika slag, internationell fortutbildning för kockar, matlagningskurser för privatpersoner, kurser i mathantverk… det finns otroligt mycket spännande som vi kommer att kunna erbjuda. I dagsläget koncentrerar vi oss dock först på att få igång gästgiveriet som ska vara öppet året runt.