FOTO: JOACHIM GRUSELL

Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.

Annika Backman och hennes företag AB Hem, tillsammans med livskamraten Jan-Eirik Johansen, satsar helhjärtat för att skapa ordning och reda i röran och få igång gästgiveriet till sommaren.

– Halltorps Gästgiveri är en fantastisk plats som verkligen förtjänar att återta sin givna plats på kartan, säger Annika. När allt är färdigt kommer vi att erbjuda våra gäster sex olika matkoncept, från enklare bistromeny, glass och toast, till förstklassig fine dining. I ett av utrymmena skapar vi dessutom en delikatessbutik, som vi fyller med i första hand öländska produkter, men också från medelhavsländerna som olivoljor till exempel. Halltorp blir helt enkelt House of Foods.

I mitten av maj anställdes en nyckelperson för att skapa House of Foods, 35-åriga köksmästaren Daniel Christou. Daniel har tidigare arbetat på bland annat Lux restaurang, Verandan på Grand Hotel i Stockholm och gästspelat med matälskande musikern Plura. I samband med pandemin lämnade stockholmaren Daniel storstaden och bosatte sig i Stora Rör på Öland tillsammans med sambo och barn. Möjligheten att få vara med och skapa det nya kulinariska centret på Öland ser Daniel fram emot.

– Jag är supertaggad, säger Daniel. Nu tar jag fram menyn för vår   la carte. Jag vill jobba med mycket grönt, närproducerat. Hållbarhet är viktigt. Vi ska erbjuda fine dining där gästerna känner att de får valuta för pengarna. Samtidigt planerar jag även för vår enklare bistromeny där det också blir möjlighet till take away. I bistron vill jag satsa mer på smårätter typ tapas och meze.

Förutom de olika restaurangdelarna kommer drygt 30 rum att stå  färdigrenoverade inför sommaren. Men det stannar inte här. Annika och Jan-Eirik har ytterligare framtidsplaner för Halltorp som ett kulinariskt centrum.

– Vi vill utveckla kursverksamhet berättar Annika. Gästspel av olika slag, internationell fortutbildning för kockar, matlagningskurser för privatpersoner, kurser i mathantverk… det finns otroligt mycket spännande som vi kommer att kunna erbjuda. I dagsläget koncentrerar vi oss dock först på att få igång gästgiveriet som ska vara öppet året runt.

Senaste artiklarna

 • För 20-talet år sedan gick flyttlasset från Stockholm och sedan dess har Lill Lindfors haft norra Öland och närheten till havet som sin utgångspunkt i livet. ”Öland erbjuder så mycket, inte minst en fantastisk natur. Men bland det finaste jag vet är att från en strand låta blicken obehindrat färdas mot horisonten. Det är så jag syresätter min själ. Landar och laddar”, säger Lill.
  Läs!
 • Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.
  Läs!
 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul