Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
Våren är här och med den den återvänder flyttfåglarna till Öland. De första fåglarna anlände i slutet av februari och det går redan se sånglärka, större strandpipare, tofsvipa och stare i den öländska naturen.

– Först tillbaka är fåglarna som har övervintrat i Europa, norr om Medelhavet. De flesta fåglar anländer under april och maj. Sist tillbaka, i början av juni, är kärrsångare och höksångare, säger Magnus Hellström, chef vid Ottenby fågelstation.
Ringmärkningen på Ottenby fågelstation sker under vår och höst. 2020 blev ett rekordår. För första gången sedan stationen grundades 1946 ringmärktes över 30 000 fåglar. Totalt var det cirka 32 000 fåglar som ringmärktes förra året.
– Ökningen beror inte på några ändrade rutiner. Ringmärkningen är standardiserad och har sett likadan ut varje år sedan 1972 för att vi ska kunna spåra långsiktiga förändringar i populationerna. 2020 var helt enkelt ett väldigt fågelrikt år. Varför vet vi inte än, och det ska bli intressant att se om det är en långsiktig trend.
Ökningen syntes framförallt bland vadarfåglar. I höstas lämnade dem Ölands södra udde med sikte mot Afrika men vad ingen visste då var att minst en årsunge, en ung småsnäppa, navigerade fel och flög västerut. Tre månader senare, på julafton, fick Magnus ett meddelande från en vän. En småsnäppa hade upptäckts i den amerikanska delstaten South Carolina och ringen var svensk.
– Jag klickade in på den lokala Facebook-gruppen där fågelskådaren hade postat sitt udda fynd och såg på bilderna att ringen och numret var från Ottenby. Helt otroligt.
– Vi har ringmärkt 1,3 miljoner fåglar genom åren och det var vårt första återfynd i Nordamerika.
UNIK FLYGTUR FÖR SMÅSNÄPPA
Av 15 miljoner svenska ringmärkningar de senaste hundra åren har det bara hänt en gång tidigare att en svenskmärkt fågel har upptäckts på den nordamerikanska kontinenten. Tanken på att en liten fågel på 25 gram hade flugit över det stora havet, förmodligen utan att mellanlanda, gjorde att Magnus knappt kunde somna på julaftonskvällen.

– Jag var rejält uppspelt. Det här är såklart stort för oss, och det är roligt att se hur denna nyhet har spridit sig utanför vår värld och även fascinerar allmänheten i Sverige och USA. Jag har till och med blivit intervjuad av en dagstidning i Charleston, USA, berättar Magnus.
Under våren ska Ottenby fågelstation, tillsammans med mannen som upptäckte småsnäppan, analysera höstens väderförhållanden för att undersöka om fågeln kan ha hamnat i USA på grund av vädret.
– Småsnäppan kan ha fastnat i ett vädersystem som tvingade ut den över Atlanten, men det mest troliga är att den har navigerat fel. Fåglar använder samma kompass som sjöfararna, det vill säga jordens magnetfält, solen och stjärnhimlen och det inte ovanligt att årsungar navigerar fel.
Ytterst få fåglar som navigerar fel återkommer till sina hemområden, men Magnus har inte givit upp hoppet om en återkomst till Ölands södra udde.
– Just vadarfåglar är skickliga på att flyga långa sträckor och de flesta häckar på ishavstundrorna. Tittar du på en jordglob ser du att det inte är särskilt långt mellan Kanada och Ryssland om fågeln flyger över Nordkalotten.