Fågelrikt i Ottenby. FOTO: PER-ERIK LARSSON M.FL

Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.

Våren är här och med den den återvänder flyttfåglarna till Öland. De första fåglarna anlände i slutet av februari och det går redan se sånglärka, större strandpipare, tofsvipa och stare i den öländska naturen.

– Först tillbaka är fåglarna som har övervintrat i Europa, norr om Medelhavet. De flesta fåglar anländer under april och maj. Sist tillbaka, i början av juni, är kärrsångare och höksångare, säger Magnus Hellström, chef vid Ottenby fågelstation.

Ringmärkningen på Ottenby fågelstation sker under vår och höst. 2020 blev ett rekordår. För första gången sedan stationen grundades 1946 ringmärktes över 30 000 fåglar. Totalt var det cirka 32 000 fåglar som ringmärktes förra året.

– Ökningen beror inte på några ändrade rutiner. Ringmärkningen är standardiserad och har sett likadan ut varje år sedan 1972 för att vi ska kunna spåra långsiktiga förändringar i populationerna. 2020 var helt enkelt ett väldigt fågelrikt år. Varför vet vi inte än, och det ska bli intressant att se om det är en långsiktig trend.

Ökningen syntes framförallt bland vadarfåglar. I höstas lämnade dem Ölands södra udde med sikte mot Afrika men vad ingen visste då var att minst en årsunge, en ung småsnäppa, navigerade fel och flög västerut. Tre månader senare, på julafton, fick Magnus ett meddelande från en vän. En småsnäppa hade upptäckts i den amerikanska delstaten South Carolina och ringen var svensk.

– Jag klickade in på den lokala Facebook-gruppen där fågelskådaren hade postat sitt udda fynd och såg på bilderna att ringen och numret var från Ottenby. Helt otroligt.

– Vi har ringmärkt 1,3 miljoner fåglar genom åren och det var vårt första återfynd i Nordamerika.

UNIK FLYGTUR FÖR SMÅSNÄPPA

Av 15 miljoner svenska ringmärkningar de senaste hundra åren har det bara hänt en gång tidigare att en svenskmärkt fågel har upptäckts på den nordamerikanska kontinenten. Tanken på att en liten fågel på 25 gram hade flugit över det stora havet, förmodligen utan att mellanlanda, gjorde att Magnus knappt kunde somna på julaftonskvällen.

Magnus Hellström, chef vid Ottenby fågelstation.
Magnus Hellström, chef vid Ottenby fågelstation.

– Jag var rejält uppspelt. Det här är såklart stort för oss, och det är roligt att se hur denna nyhet har spridit sig utanför vår värld och även fascinerar allmänheten i Sverige och USA. Jag har till och med blivit intervjuad av en dagstidning i Charleston, USA, berättar Magnus.

Under våren ska Ottenby fågelstation, tillsammans med mannen som upptäckte småsnäppan, analysera höstens väderförhållanden för att undersöka om fågeln kan ha hamnat i USA på grund av vädret.

– Småsnäppan kan ha fastnat i ett vädersystem som tvingade ut den över Atlanten, men det mest troliga är att den har navigerat fel. Fåglar använder samma kompass som sjöfararna, det vill säga jordens magnetfält, solen och stjärnhimlen och det inte ovanligt att årsungar navigerar fel.

Ytterst få fåglar som navigerar fel återkommer till sina hemområden, men Magnus har inte givit upp hoppet om en återkomst till Ölands södra udde.

– Just vadarfåglar är skickliga på att flyga långa sträckor och de flesta häckar på ishavstundrorna. Tittar du på en jordglob ser du att det inte är särskilt långt mellan Kanada och Ryssland om fågeln flyger över Nordkalotten.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul