FOTO: JOACHIM GRUSELL

I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.

Gillis Dahlström äger och driver Arontorps Kroppkakor & Mat strax söder om Färjestaden. I somras tog han emot utmärkelsen Årets Ölänning av Kungen på Solliden. I motiveringen beskrivs hur han har lyft ett klassiskt hantverk till nya nivåer och med förankring i öns traditioner och med ett eget recept i grunden byggt en växande verksamhet kring den öländska specialiteten.

Ett par månader därefter fick han diplom av Smålands- och Ölands gastronomiska akademi för sitt initiativ att under våren 2020, när pandemin lamslog restaurangnäringen, bygga en drive-in-funktion i sin restaurang. Tack vare den snabba åtgärden blev det möjligt att handla kroppkakor från bilen, utan att trängas.

– Det är väldigt roligt med all uppmärksamhet som jag har fått i år. När jag drog igång bygget av restaurangen för drygt tio år sedan så var det inte så många som trodde på min idé men nu har vi öppet sju dagar i veckan året runt. Det är bara några helgdagar runt jul och nyår som vi har stängt, säger Gillis Dahlström.

När ÖlandsMagazinet besöker Arontorp en tisdag vid lunchtid är det en strid ström av kunder som köper sina måltider från bilen via drive-in-fönstret i restaurangbyggnaden. För den som hellre vill gå in och äta finns det plats för drygt 200 gäster i den moderna och luftiga restaurangen. Kroppkakorna står alltid på menyn men det lagas och serveras även andra husmanskosträtter.

UPPSKATTADE KROPPKAKOR

Gillis Dahlström tar med oss en trappa upp i restaurangen och ut på balkongen med en strålande utsikt över Kalmarsund. Han berättar att han från början var fiskare, därefter drev han åkeri och billackeringsfirma på Öland innan han kastade sig in i restaurang-branschen.

VARFÖR KROPPKAKSRESTAURANG?

– Jag hjälpte My Martens som skulle öppna en ny blomsterbutik i samband med en skördefest för 13 år sedan. Tanken var att locka lite extra kunder med kroppisar och kokt korv. Kroppkakorna blev väldigt uppskattade och jag drog igång ett litet ställe med tolv sittplatser som hade öppet på helgerna. Det fick mig att våga satsa på en stor restaurang i Arontorp, på den här marken var det tidigare en pumpaåker.

På väg mot köket möts vi av en intensiv doft av kryddpeppar. På två avlånga gasspisar står det 24 grytor med sjudande kroppkakor. I en annan del av köket sticker det upp tre cylindrar av rostfritt stål med många små hål i, de påminner om tvättmaskinstrummor.

Dessa har Gillis själv konstruerat för att på ett rationellt sätt krama ur lagom mycket vätska ur den rårivna potatisen som är en viktig ingrediens i de öländska kroppkakorna. I de småländska är det enbart kokt potatis.

Under högsäsongen på sommaren tillverkas det ungefär 8000 kroppkakor per dag i köket. Potatisen och löken kommer från Öland och i fyllningen är det svenskt fläsk som levereras från Kalmar. Fläsket hackas för hand och hela tillagningen sker enligt ett öländskt recept. Det finns även en vegansk variant med sojafärs, lök, svamp och kryddpeppar. Alla kroppkakor är glutenfria.

Arbetet i köket startar klockan tre varje morgon för att de första kroppkakorna ska vara klara vid åttatiden. Då är det en grupp ur personalen som lastar in dem i bilar och ger sig iväg till matbutiker i Småland och på Öland för att sälja kroppkakor och bjuda på smakbitar.

– Kroppkakor ska ätas varma men eftersom alla inte har möjlighet till det så har vi även utvecklat en ny förpackning. Det är en vakuumpåse med tre kylda kroppkakor och lite kokspad. Påsen kan värmas i mikron efter att man har gjort några små hål i den eller om man hellre vill halvera kroppkakorna och steka dem. Det blev många försök innan vi kom fram till den här lösningen men nu fungerar den perfekt och det är vi väldigt stolta över.

Den öländska kroppkakan som serveras med smör, grädde och lingon har en trogen publik, men en del tycker nog att det är en hopplöst gammalmodig rätt. Vad tror du om framtiden, kommer kroppkakan att finnas kvar?

– Jag är övertygad om att kroppkakor och annan svensk husmanskost som är lagad på plats med närproducerade råvaror har en ljus framtid. I början var det framförallt äldre personer som kom till restaurangen men nu är det många ungdomar som kommer. Det är väldigt roligt att de gillar sådan här äkta och ofriterad mat.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul