I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
Gillis Dahlström äger och driver Arontorps Kroppkakor & Mat strax söder om Färjestaden. I somras tog han emot utmärkelsen Årets Ölänning av Kungen på Solliden. I motiveringen beskrivs hur han har lyft ett klassiskt hantverk till nya nivåer och med förankring i öns traditioner och med ett eget recept i grunden byggt en växande verksamhet kring den öländska specialiteten.
Ett par månader därefter fick han diplom av Smålands- och Ölands gastronomiska akademi för sitt initiativ att under våren 2020, när pandemin lamslog restaurangnäringen, bygga en drive-in-funktion i sin restaurang. Tack vare den snabba åtgärden blev det möjligt att handla kroppkakor från bilen, utan att trängas.
– Det är väldigt roligt med all uppmärksamhet som jag har fått i år. När jag drog igång bygget av restaurangen för drygt tio år sedan så var det inte så många som trodde på min idé men nu har vi öppet sju dagar i veckan året runt. Det är bara några helgdagar runt jul och nyår som vi har stängt, säger Gillis Dahlström.
När ÖlandsMagazinet besöker Arontorp en tisdag vid lunchtid är det en strid ström av kunder som köper sina måltider från bilen via drive-in-fönstret i restaurangbyggnaden. För den som hellre vill gå in och äta finns det plats för drygt 200 gäster i den moderna och luftiga restaurangen. Kroppkakorna står alltid på menyn men det lagas och serveras även andra husmanskosträtter.
UPPSKATTADE KROPPKAKOR
Gillis Dahlström tar med oss en trappa upp i restaurangen och ut på balkongen med en strålande utsikt över Kalmarsund. Han berättar att han från början var fiskare, därefter drev han åkeri och billackeringsfirma på Öland innan han kastade sig in i restaurang-branschen.
VARFÖR KROPPKAKSRESTAURANG?
– Jag hjälpte My Martens som skulle öppna en ny blomsterbutik i samband med en skördefest för 13 år sedan. Tanken var att locka lite extra kunder med kroppisar och kokt korv. Kroppkakorna blev väldigt uppskattade och jag drog igång ett litet ställe med tolv sittplatser som hade öppet på helgerna. Det fick mig att våga satsa på en stor restaurang i Arontorp, på den här marken var det tidigare en pumpaåker.
På väg mot köket möts vi av en intensiv doft av kryddpeppar. På två avlånga gasspisar står det 24 grytor med sjudande kroppkakor. I en annan del av köket sticker det upp tre cylindrar av rostfritt stål med många små hål i, de påminner om tvättmaskinstrummor.
Dessa har Gillis själv konstruerat för att på ett rationellt sätt krama ur lagom mycket vätska ur den rårivna potatisen som är en viktig ingrediens i de öländska kroppkakorna. I de småländska är det enbart kokt potatis.
Under högsäsongen på sommaren tillverkas det ungefär 8000 kroppkakor per dag i köket. Potatisen och löken kommer från Öland och i fyllningen är det svenskt fläsk som levereras från Kalmar. Fläsket hackas för hand och hela tillagningen sker enligt ett öländskt recept. Det finns även en vegansk variant med sojafärs, lök, svamp och kryddpeppar. Alla kroppkakor är glutenfria.
Arbetet i köket startar klockan tre varje morgon för att de första kroppkakorna ska vara klara vid åttatiden. Då är det en grupp ur personalen som lastar in dem i bilar och ger sig iväg till matbutiker i Småland och på Öland för att sälja kroppkakor och bjuda på smakbitar.
– Kroppkakor ska ätas varma men eftersom alla inte har möjlighet till det så har vi även utvecklat en ny förpackning. Det är en vakuumpåse med tre kylda kroppkakor och lite kokspad. Påsen kan värmas i mikron efter att man har gjort några små hål i den eller om man hellre vill halvera kroppkakorna och steka dem. Det blev många försök innan vi kom fram till den här lösningen men nu fungerar den perfekt och det är vi väldigt stolta över.
Den öländska kroppkakan som serveras med smör, grädde och lingon har en trogen publik, men en del tycker nog att det är en hopplöst gammalmodig rätt. Vad tror du om framtiden, kommer kroppkakan att finnas kvar?
– Jag är övertygad om att kroppkakor och annan svensk husmanskost som är lagad på plats med närproducerade råvaror har en ljus framtid. I början var det framförallt äldre personer som kom till restaurangen men nu är det många ungdomar som kommer. Det är väldigt roligt att de gillar sådan här äkta och ofriterad mat.