FOTO: JOACHIM GRUSELL

Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.

En avslappad och harmonisk Anita Rothschild tar emot utanför Mormors Pensionat Strandhagen, en rofylld plats med höga ekträd och fantastisk utsikt över Kalmarsund. Anitas känslor för omgivningarna, naturen och Stora Rör är svårt att sätta ord på.

– Det är så vackert och fridfullt. För mig betyder Stora Rör otroligt mycket. Mina föräldrar bodde i Kalmar och brukade cykla från färjan i Färjestaden hit till mormor Greta när jag låg i magen. Jag drogs med skrinda på den här vägen när jag var liten, säger en något rörd Anita och blickar ner på grusvägen som slingrar sig genom pensionatets trädgård.

När hennes pappa gick bort tidigt i barndomen och familjen flyttat till Uppsala blev mormors bruna stuga i hjärtat av Stora Rör det bekymmerslösa sommarparadiset. Stora Rör sjöd av liv och från hammocken i mormors rosprydda trädgård vinkade Anita till sommargäster som anlände med färjan.

– En underbar tid. Här samlades alla barnbarn, vi var 19 stycken, och jag hade många kompisar som bodde här. Vart jag än åker bär jag med mig doften av Öland.

PENSIONAT STRANDHAGEN

Anita har aldrig missat en sommar på Öland och 25 år gammal arbetade hon som barnkoloniledare i det som idag är Mormors Pensionat Strandhagen. Hon bodde i ett litet rum på vandrarhemmet, som idag är hennes hem, ett stenkast från pensionatet.

– 2012, precis när vi hade öppnat stenugnsbageriet, var barnkolonin ute till försäljning. Det fanns planer på att stycka av fastigheten och bygga villor på den öppna grönytan ner till vattnet och i vår kära vitsippeskog här bakom. Jag kunde inte låta det ske.

Istället för villaområde föddes det rofyllda Mormors Pensionat Strandhagen med 17 renoverade gästrum, vackert inredda för att fånga barnkolonitidens tidsanda. Både matsalen, som bokas för bröllop, fester och konferenser, och det mysiga 50-talsinredda vardagsrummet har utsikt över Kalmarsund.

– Med pensionatet vill jag skapa en plats för människor som vill upptäcka Ölands unika rikedom, natur, kultur och historia och hitta den frid som finns här. Vi ligger dessutom mitt på Öland, perfekt om du vill uppleva hela ön.

MAGISKA BULLAR

Grusvägen från pensionatet leder förbi mormors stuga, bort till hamnen. Även om mormor Greta somnade in fridfullt på midsommarafton 1995, med jordgubbssmak i munnen, så fortsatte Anita och hennes familj att åka till Stora Rör. Den livliga byn hade dock blivit tyst och öde när färjorna försvann och när hon en dag sommaren 2011 passerade den lilla fiskeboden i hamnen föddes en svag idé om det som nu är populära Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga.

– Jag var lite galen, jag kunde ju inget om bakning. På Jenny Nyströmsskolans bagarlinje fick jag tag på två duktiga 18-åriga tjejer, varav en var Linn Eriksson som kom att betyda jättemycket för mig och kaffestugan de första åren. Redan från start satsade vi på ekologiska råvaror och hållbarhet som genomsyrar allt vi gör.

– Det låter så klyschigt att vi bakar med kärlek, men om du gör något med fokus på närvaro och känsla blir det alltid bra. Även om vi var nybörjare så blev våra bullar magiska.

BISTRO INTILL KALMARSUND

Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga satte Stora Rör på turistkartan igen och för att kunna behålla sin duktiga personal öppnades även en brödbod och kaffestuga i centrala Kalmar. Efter det var Anita klar med nya satsningar – trodde hon ja. När byns hamnkrog blev till salu kontaktade mäklaren Anita som på 1960- talet hade sitt första sommarjobb i den kiosk som senare utvecklades till hamnkrog.

– Först sa jag blankt nej, men då tanken en gång var planterad insåg jag att det gick att göra en otroligt häftig restaurangmiljö med god mat och dryck, och unikt läge med en vidsträckt utsikt över sundet, berättar hon på skogsstigen mellan hennes mormors gamla stuga och det som nu är Mormors Bistro i hamnen.

Den renoverade bistron fick en inglasad utbyggnad, och invändigt har väggar tagits ner för att få in ljuset och utsikten i restaurangen. I den ombyggda utebaren, där grill- och ibland buffémat serveras, kan gästerna se och välja bland dagens färska fisk och beställa goda drinkar. Trädäcket med uteserveringen skjuter ut som på en båt mot sundet och ett glasräcke skyddar gästerna mot vinden.

– Utsikten över hamninloppet och sundet är oslagbar. Här kan man sitta en stund och bara njuta, säger Anita och slår sig ner på en stol.

Genom tallskogen, som färgas röd i solnedgången, skymtas stugan, hennes barndoms sommarparadis.

– Jag älskar Öland väldigt djupt. När jag blir presenterad som näringsidkare i Stora Rör känner jag inte igen mig i det. Jag är ett barn av Stora Rör.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul