Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
En avslappad och harmonisk Anita Rothschild tar emot utanför Mormors Pensionat Strandhagen, en rofylld plats med höga ekträd och fantastisk utsikt över Kalmarsund. Anitas känslor för omgivningarna, naturen och Stora Rör är svårt att sätta ord på.
– Det är så vackert och fridfullt. För mig betyder Stora Rör otroligt mycket. Mina föräldrar bodde i Kalmar och brukade cykla från färjan i Färjestaden hit till mormor Greta när jag låg i magen. Jag drogs med skrinda på den här vägen när jag var liten, säger en något rörd Anita och blickar ner på grusvägen som slingrar sig genom pensionatets trädgård.
När hennes pappa gick bort tidigt i barndomen och familjen flyttat till Uppsala blev mormors bruna stuga i hjärtat av Stora Rör det bekymmerslösa sommarparadiset. Stora Rör sjöd av liv och från hammocken i mormors rosprydda trädgård vinkade Anita till sommargäster som anlände med färjan.
– En underbar tid. Här samlades alla barnbarn, vi var 19 stycken, och jag hade många kompisar som bodde här. Vart jag än åker bär jag med mig doften av Öland.
PENSIONAT STRANDHAGENAnita har aldrig missat en sommar på Öland och 25 år gammal arbetade hon som barnkoloniledare i det som idag är Mormors Pensionat Strandhagen. Hon bodde i ett litet rum på vandrarhemmet, som idag är hennes hem, ett stenkast från pensionatet.
– 2012, precis när vi hade öppnat stenugnsbageriet, var barnkolonin ute till försäljning. Det fanns planer på att stycka av fastigheten och bygga villor på den öppna grönytan ner till vattnet och i vår kära vitsippeskog här bakom. Jag kunde inte låta det ske.
Istället för villaområde föddes det rofyllda Mormors Pensionat Strandhagen med 17 renoverade gästrum, vackert inredda för att fånga barnkolonitidens tidsanda. Både matsalen, som bokas för bröllop, fester och konferenser, och det mysiga 50-talsinredda vardagsrummet har utsikt över Kalmarsund.
– Med pensionatet vill jag skapa en plats för människor som vill upptäcka Ölands unika rikedom, natur, kultur och historia och hitta den frid som finns här. Vi ligger dessutom mitt på Öland, perfekt om du vill uppleva hela ön.
MAGISKA BULLAR
Grusvägen från pensionatet leder förbi mormors stuga, bort till hamnen. Även om mormor Greta somnade in fridfullt på midsommarafton 1995, med jordgubbssmak i munnen, så fortsatte Anita och hennes familj att åka till Stora Rör. Den livliga byn hade dock blivit tyst och öde när färjorna försvann och när hon en dag sommaren 2011 passerade den lilla fiskeboden i hamnen föddes en svag idé om det som nu är populära Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga.
– Jag var lite galen, jag kunde ju inget om bakning. På Jenny Nyströmsskolans bagarlinje fick jag tag på två duktiga 18-åriga tjejer, varav en var Linn Eriksson som kom att betyda jättemycket för mig och kaffestugan de första åren. Redan från start satsade vi på ekologiska råvaror och hållbarhet som genomsyrar allt vi gör.
– Det låter så klyschigt att vi bakar med kärlek, men om du gör något med fokus på närvaro och känsla blir det alltid bra. Även om vi var nybörjare så blev våra bullar magiska.
BISTRO INTILL KALMARSUND
Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga satte Stora Rör på turistkartan igen och för att kunna behålla sin duktiga personal öppnades även en brödbod och kaffestuga i centrala Kalmar. Efter det var Anita klar med nya satsningar – trodde hon ja. När byns hamnkrog blev till salu kontaktade mäklaren Anita som på 1960- talet hade sitt första sommarjobb i den kiosk som senare utvecklades till hamnkrog.
– Först sa jag blankt nej, men då tanken en gång var planterad insåg jag att det gick att göra en otroligt häftig restaurangmiljö med god mat och dryck, och unikt läge med en vidsträckt utsikt över sundet, berättar hon på skogsstigen mellan hennes mormors gamla stuga och det som nu är Mormors Bistro i hamnen.
Den renoverade bistron fick en inglasad utbyggnad, och invändigt har väggar tagits ner för att få in ljuset och utsikten i restaurangen. I den ombyggda utebaren, där grill- och ibland buffémat serveras, kan gästerna se och välja bland dagens färska fisk och beställa goda drinkar. Trädäcket med uteserveringen skjuter ut som på en båt mot sundet och ett glasräcke skyddar gästerna mot vinden.
– Utsikten över hamninloppet och sundet är oslagbar. Här kan man sitta en stund och bara njuta, säger Anita och slår sig ner på en stol.
Genom tallskogen, som färgas röd i solnedgången, skymtas stugan, hennes barndoms sommarparadis.
– Jag älskar Öland väldigt djupt. När jag blir presenterad som näringsidkare i Stora Rör känner jag inte igen mig i det. Jag är ett barn av Stora Rör.