FOTO: JOACHIM GRUSELL

Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.

Under en av många löprundor 2019 frågade Vladimir Serpan träningskompisen Magnus Petersson om det inte var dags för ett cykeläventyr på hemmaplan. Ett äventyr utan tidtagning, arrangörer och stora kostnader. Vännerna bollade idéer mellan sig. Skulle de bara cykla, var det inte häftigt att löpa och simma också? Eller paddla kajak?

– Många drömmer om det stora äventyret ute i världen, som oftast inte blir av i slutändan och glömmer bort vad som finns på hemmaplan. Det behöver inte vara så komplicerat. Ta med barnen eller kompisarna och ge er ut i den öländska naturen, säger Vladde som Vladimir Serpan kallas.

– Cykla eller vandra en bit, och sov i tält. Dagen efter är du hemma igen, en upplevelse rikare. Jag älskar spontana och oorganiserade aktiviteter. Alla är inte Ironman eller soffpotatisar, det finns något däremellan också.

NORRA EUROPAS EXKLUSIVASTE CYKELLED

Magnus och Vladde bestämde sig för att ringa runt till kompisar som de hade lärt känna i löpspåren och på cykelsadeln genom åren och fråga om de var intresserade av att cykla fyr till fyr, som också är namnet på Ölands nya cykelled som helt färdigställs under 2020. Tanken är att ”Norra Europas exklusivaste cykelled” som går från fyr till fyr genom 75 naturreservat, sex riksintressen, en ekopark och ett världsarv ska göra Öland till en attraktiv cykeldestination av hög kvalitet. Magnus och Vladdes gäng, som genomförde sitt äventyr i maj förra året, ger ett högt betyg för naturupplevelsen.

– Det är jättebra att det finns en ordentlig cykelled så att folk får lättare att uppleva Öland genom att springa eller cykla. Vi började med att springa från Långe Erik, den norra fyren, till Byxelkrok vilket är en otroligt fin sträcka med vacker natur.

– Där hoppade vi på våra mountainbikes och cyklade längs kusten ner till Äleklinta. En magisk sträcka och fantastisk upplevelse. Stora delar av vägen fram till Äleklinta är bra grusväg, vilket passar mountainbikes, men eftersom vännerna skulle ge sig ut på landsväg vid Äleklinta växlade de till racer, cyklar för asfalt. Vladde försäkrar dock att det hade gått bra att fortsätta på mountainbike.

– Jag ogillar när folk begränsas på grund av kostnader och dyra prylar. Nu var vi ett gäng cykelentusiaster som ville köra lite snabbare på landsväg och hade fixat med följebil för att kunna växla cyklar, men det är inget måste för att kunna köra hela sträckan.

– En av killarna som var med hade en racer från 80-talet som han hade bytt till sig mot en back öl. Det behöver inte vara något dyrt, nytt och avancerat, det faller inte på det. Får någon punka stannar vi och hjälps åt.

ÅRLIG TRADITION?

Från Äleklinta cyklade gruppen till Färjestaden där de fikade och sedan gick färden vidare ner till Stora Frö. Där vek de av från rutten och rullade ner till Sandbergen och Öland Roots festivalområde där Vladdes dotter och svärson, som är engagerade i festivalen, väntade.

– Förutom naturupplevelserna var kvällen och natten i Sandbergen en höjdpunkt på resan. Efter att ha grillat satt vi framför elden och pratade innerligt i flera timmar. Det ger mycket att få umgås på det sättet, anser Magnus.

Dag två fortsatte färden söderut genom det natursköna och växlande landskapet. Sista sträckan ut mot Ottenby och fyren Långe Jan blev en kamp mot vinden, som de till slut vann. Nu siktar Magnus och Vladde på att göra det nästan 20 mil långa äventyret till en årlig tradition och öppnar dörren för fler att följa med.

– I maj i år skulle vi egentligen ha kört mellan Dubrovnik och Istanbul, men nu funderar vi på att köra fyr till fyr i september. Det kan bli en fin tradition, en sorts hyllning till Öland. Antingen kan den som är intresserad dra ihop ett gäng själv eller haka på, säger Magnus. I så fall får man kontakta Vladde, men tänk på att du måste själv kunna transportera cykeln upp till starten. Sen kan vi hjälpas åt med följebil och andra logistiska frågor.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul