Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
Fisk- och delikatessbutiken på Per Lindströms väg har blivit ett öländskt besöksmål för såväl bofasta ölänningar som turister. I över 15 år har butiken dessutom levererat fisk och förädlade produkter till Sveriges Kungahus och i höstas blev Nisses Fisk utnämnt till Kunglig hovleverantör.
– Vi är förstås oerhört stolta över utnämningen och det faktum att Sveriges Kungahus har köpt fisk och produkter av oss i så många år. När jag och min bror tog över verksamheten efter våra föräldrar 2018 kom vi fram till att vi skulle ansöka om att bli officiella hovleverantörer, berättar Tobias Lundberg, delägare i Nisses Fisk.
Butiken är inte ensam på Öland om att vara hovleverantör. Redan 1986 blev Paradisverkstaden i Färjestaden, känt för sin design och keramik, utsedd till hovleverantör och elva år senare blev Rose- Marie Djanaieff, kosmetolog och medicinsk fotvårdsspecialist, officiell hovleverantör åt drottningen. På den prestigefyllda listan finns charkuteri- och delikatessbutiken Rosas Handel i Löttorp och Sjöström Stenförädling, vars stenar finns i slott, kyrkor och bostäder. Sedan 2016 är även familjeföretaget Lindbytvätten och tidigare anrika Glaskedjan Perssons Glas, Kungliga hovleverantörer.
– Det är kungen själv som i slutändan avgör vilka som får bli hovleverantörer, och att vi är så många från Öland visar hur viktig kungafamiljen är för den här ön. Kungen och hovet hade kunnat göra det så mycket enklare för sig och handlat alla varor från några enstaka större företag, men väljer istället lokala öländska leverantörer, säger Tobias Lundberg. Samtidigt visar det också vilken kvalité och servicegrad som finns här när vi kan leverera samma produkter till kungligheter som till övriga kunder. Det är inte vem som helst som kan bli hovleverantör.
För att få hedersutnämningen krävs det först och främst att någon medlem av kungafamiljen uppskattar företagets produkter och tjänster och för att få ansöka om utnämningen måste företaget ha levererat till hovet i minst fem år. Utöver detta måste ekonomin ha skötts utan anmärkningar.
– Hovleverantörskapet är dessutom personligt knutet till en person. Byter en verksamhet vd eller ägare blir de av med utnämningen. Egentligen är det inget som har förändrats hos oss efter utnämningen mer än att vi kan använda hovleverantörsemblemet i vår marknadsföring och visa upp vårt diplom i butiken.
Hur är kungen som kund, har han någon favoritfisk?
– Vi har mestadels kontakt med hovets kockar och i slutändan vet vi inte vem som äter vad. Det händer att vi levererar med bud upp till Stockholm, men det mesta köps på sommaren och det varierar hur mycket fisk som äts på Solliden. Ibland är det till fyra personer och ibland 40.
– Det som värmer extra mycket är att hovet köper förädlade produkter som vi har gjort här i huset och fisk som vi har rökt här enligt tradition. Då är det vår produkt hela vägen.