FOTO: JOACHIM GRUSELL

Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.

Fisk- och delikatessbutiken på Per Lindströms väg har blivit ett öländskt besöksmål för såväl bofasta ölänningar som turister. I över 15 år har butiken dessutom levererat fisk och förädlade produkter till Sveriges Kungahus och i höstas blev Nisses Fisk utnämnt till Kunglig hovleverantör.

– Vi är förstås oerhört stolta över utnämningen och det faktum att Sveriges Kungahus har köpt fisk och produkter av oss i så många år. När jag och min bror tog över verksamheten efter våra föräldrar 2018 kom vi fram till att vi skulle ansöka om att bli officiella hovleverantörer, berättar Tobias Lundberg, delägare i Nisses Fisk.

Butiken är inte ensam på Öland om att vara hovleverantör. Redan 1986 blev Paradisverkstaden i Färjestaden, känt för sin design och keramik, utsedd till hovleverantör och elva år senare blev Rose- Marie Djanaieff, kosmetolog och medicinsk fotvårdsspecialist, officiell hovleverantör åt drottningen. På den prestigefyllda listan finns charkuteri- och delikatessbutiken Rosas Handel i Löttorp och Sjöström Stenförädling, vars stenar finns i slott, kyrkor och bostäder. Sedan 2016 är även familjeföretaget Lindbytvätten och tidigare anrika Glaskedjan Perssons Glas, Kungliga hovleverantörer.

– Det är kungen själv som i slutändan avgör vilka som får bli hovleverantörer, och att vi är så många från Öland visar hur viktig kungafamiljen är för den här ön. Kungen och hovet hade kunnat göra det så mycket enklare för sig och handlat alla varor från några enstaka större företag, men väljer istället lokala öländska leverantörer, säger Tobias Lundberg. Samtidigt visar det också vilken kvalité och servicegrad som finns här när vi kan leverera samma produkter till kungligheter som till övriga kunder. Det är inte vem som helst som kan bli hovleverantör.

För att få hedersutnämningen krävs det först och främst att någon medlem av kungafamiljen uppskattar företagets produkter och tjänster och för att få ansöka om utnämningen måste företaget ha levererat till hovet i minst fem år. Utöver detta måste ekonomin ha skötts utan anmärkningar.

– Hovleverantörskapet är dessutom personligt knutet till en person. Byter en verksamhet vd eller ägare blir de av med utnämningen. Egentligen är det inget som har förändrats hos oss efter utnämningen mer än att vi kan använda hovleverantörsemblemet i vår marknadsföring och visa upp vårt diplom i butiken.

Hur är kungen som kund, har han någon favoritfisk?

– Vi har mestadels kontakt med hovets kockar och i slutändan vet vi inte vem som äter vad. Det händer att vi levererar med bud upp till Stockholm, men det mesta köps på sommaren och det varierar hur mycket fisk som äts på Solliden. Ibland är det till fyra personer och ibland 40.

– Det som värmer extra mycket är att hovet köper förädlade produkter som vi har gjort här i huset och fisk som vi har rökt här enligt tradition. Då är det vår produkt hela vägen.

Senaste artiklarna

 • För 20-talet år sedan gick flyttlasset från Stockholm och sedan dess har Lill Lindfors haft norra Öland och närheten till havet som sin utgångspunkt i livet. ”Öland erbjuder så mycket, inte minst en fantastisk natur. Men bland det finaste jag vet är att från en strand låta blicken obehindrat färdas mot horisonten. Det är så jag syresätter min själ. Landar och laddar”, säger Lill.
  Läs!
 • Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.
  Läs!
 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul