Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.

Det unika med Borgholms Bio är att den uppfördes för rent biografändamål, något som då var högst ovanligt, inte minst i mindre städer och på landsbygden, där de allra första filmvisningarna nästan uteslutande visades i befintliga samlingslokaler av kringresande handelsresande som visade ”lefvande bilder”. Det var också i Borgholms godtemplarlokal, sedermera IOGT, som Einar Andersson redan 1917 genomförde sina allra första visningar av film.

I en intervju med Einar Andersson i december 1972, där undertecknad deltog, berättade han att idén till att visa film väcktes under en mobiliseringsresa 1916 mellan Hultsfred och Ronneby, mitt under brinnande första världskrig. Med på resan var en barberare Olsson från Kalmar, som entusiastiskt pratade om film som det nya framtidsmediet och om Einar ordnade en bra lokal för filmvisningar skulle Olsson se till att skaffa fram filmer. Einar tände på idén, men filmer tänkte han skaffa fram själv. Säkerligen hade han också besökt biografen Saga i Kalmar som invigdes redan 1906 och som idag är Sveriges äldsta landsortsbiograf som fortfarande är i bruk.

1919 påbörjar han bygget av Borgholms Bio. Fasaden mot Södra Långgatan är enkel med drag av nyklassicism och jugend. I själva biografsalongen är väggarna indelade med enkla bröstningar och rektangulära fält. Salongen har sluttande golv och en nödutgång vetter ut mot den lummiga, kalkstensbelagda innergården och vidare mot en port i planket mot Västra Kyrkogatan. I foajén finns en liten biljettkur där Einar Andersson alltid satt och sålde biljetter innan föreställningarna började. Maskinrummet ligger på övervåningen, där det bland annat finns två projektorer som installerades 1947. Här finns flera olika tekniska detaljer bevarade, till exempel en ringledning från biljettkuren för att signalera till maskinisten att köra igång filmen och en anordning för att sakta sänka och höja belysningen. Från maskinrummet finns en liten smygdörr som leder in till bostadshuset där Einar Andersson bodde.

PANG-PANG OCH SVENSKA FILMER

Under de dryga femtio år som Einar drev biografen, visades fler än 3000 filmer på Borgholms Bio. Enligt honom själv var det filmer med ”spänning och handling” som gick bäst, gärna westernfilmer, pang-pang och mycket svenska filmer. I annonserna från 1920-talet brukade Farbror Einar understryka att ”Programmet har förut gifvits å Sveriges förnämsta biografteater Röda Kvarn i Stockholm”. Bara några dagar före sin 90-årsdag visade han sin allra sista film, Casablanca från 1942 med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman. En värdig avslutning med tanke på att Casablanca räknas till en av 1900-talets allra bästa amerikanska filmer. Under stumfilmstiden ackompanjerades filmerna sedvanligt med pianomusik och ibland till och med av hornmusik, inte minst viktigt i pauserna som kunde vara både långa och många. Naturligtvis har vissa förändringar av biografen gjorts under årens lopp. Ursprungligen var till exempel salongen inredd med träbänkar, vilka byttes ut mot stoppade stolar på 1940-talet och 1995 genomfördes en omfattande renovering av biografen, som till större delen bekostades med hjälp av byggnadsvårdsmedel från länsstyrelsen.

BYGGNADSMINNE

2001 förklarades Borgholms Bio för byggnadsminne av länsstyrelsen i Kalmar, det högsta skyddet en byggnad kan få i Sverige. Inte bara själva biografbyggnaden, utan även övriga byggnader på fastigheten ingår i byggnadsminnesförklaringen. I motiveringen sägs bland annat: ”Borgholms Bio är ett bra exempel på en lokal lösning av en företeelse som var något helt nytt och biografen kom att bli en central del av ortens nöjesliv. Den är också ett uttryck för det sociala liv som fanns i Borgholm vid den här tiden, eftersom staden var en populär badort och hade en stor förmåga att tidigt ta till sig nyheter. Biografens närmiljö med innergård och övriga byggnader speglar dessutom på ett tydligt sätt hur en fastighetsägare i landsortsstaden Borgholm utnyttjat sin fastighet med dess äldre, befintliga bebyggelse för att på ett finurligt sätt lösa ett arkitektoniskt problem vid planerandet och byggandet av biografen. Det är därför viktigt att för framtiden skydda såväl innergård som de övriga byggnaderna på fastigheten för att helhetsbilden inte ska gå förlorad”.

BORGHOLMS FILMFESTIVAL

Även idag visas film på Borgholms Bio. Under jubileumsåret 2020 kommer flera gamla klassiker från 1960- och 70-talen att visas här. Det är föreningen Borgholms Filmfestival, som under ledning av filmhistorikern Kjell Gerdin visar klassiker ur ”Farbror Einars Filmarkiv”. Föreningen har över hundra medlemmar, är i högsta grad aktiv, bland annat beslöts på det senaste årsmötet att införskaffa en ny, modern filmduk!

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul