FOTO: JOACHIM GRUSELL

Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.

På sommaren är det trångt här men nu kan kunderna bekanta sig med delikatesserna som ligger bakom glasdisken i lite lugnare tempo. Det är till exempel flera sorters bratwurst, cabanossi, grillkorvar, salami och en och annan bockwurst. Eller varför inte en debreciner som är smaksatt med spansk peppar? Debrecinern är en klassisk ungersk korv som har fått sitt namn av staden Debrecen. I en annan del av disken ligger Ölandskorven som är kryddad med mejram.

ÖlandsMagazinet träffar Johann Thaurer och Niclas Solberg som äger och driver Rosas Handel. De berättar att julsäsongen just har startat med beställningar på julskinka och tillverkning av julkorv och sylta. Flera av recepten på julcharkuterierna kommer från Johanns mormor.

– Jag blir salig när jag känner doften av pressylta. Det är de klassiska kryddorna: kryddpeppar, ingefära, vitpeppar och kryddnejlika som triggar igång mina julkänslor, säger Johann Thaurer.

Han kallas för junior eftersom pappa, Johann Thaurer, bär samma namn. Det var pappa som startade företaget tillsammans med sin fru Rosita för snart 40 år sedan. Rosas Handel var namnet på en lanthandel i Böda som funnits i Rositas familj sedan 1940-talet. Nu har Johann och Rosita officiellt gått i pension men de dyker ändå upp i charkuteriet ibland.

HANTVERKSKUNNANDE

Skälet till att det blev tyskt, högklassigt charkuterihantverk i den tidigare lanthandeln berodde främst på att pappa Johann, som var tysk polis på tillfälligt uppdrag i Sverige, mötte Rosita från Böda. Han tyckte att kvaliteten på de svenska charkuterierna var usel, gick en treårig kött- och charkuteriutbildning och drog sedan igång verksamheten på norra Öland tillsammans med sin fru.

– Vi tillverkar charkuterier på tyskt vis. Det innebär att vi använder råvaror av högsta klass, det är styckningsdetaljer av nöt, gris och lamm som kommer från Öland och fastlandet. Kött, is, kryddor och salt är ingredienserna i våra korvar. Potatismjöl eller andra utdrygningsmedel ingår inte, säger Johann Thaurer.

I charkuterilokalen kan man följa köttets väg, via hackmaskin, blandare och korvspruta till de olika rökskåpen för kall- och varmrökning.

– En stor del av arbetet sker med hjälp av maskiner men det är hantverkskunnandet som avgör hur slutprodukten blir. Vi behöver till exempel anpassa tillverkningen efter råvarorna. Ett exempel på det är att fetthalten i fläskköttet varierar, om det är mindre fett så måste vi balansera det övriga innehållet efter det eftersom fett är en viktig smakbärare. Resultatet av vårt arbete blir charkuterier som många av våra kunder reser långa vägar för att köpa, säger Niclas Solberg.

Ostgrillare och cabanossi är storsäljarna. Ostgrillarna utvecklades av grundaren Johann i slutet av 1990-talet. Just nu prövar man sig fram med att tillverka nya varianter av korv som är utan fläskkött.

Rosas Handel är ett av de utvalda hantverkscharkuterierna som ingår i boken ”Den svenska korvresan – en resa i hela världen” som kommer ut till våren. Författaren Jan Scherman, tidigare vd för TV4, är numera ledamot i den svenska Korvakademien.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul