FOTO: JOACHIM GRUSELL

Textilkonstnären Karin Öberg skapar stickmönster samt tråd och garner av naturmaterial som säljs över hela världen. I sin ateljé i Bårby arrangerar hon stickningsdagar på sommaren och håller öppet hus under skördefesten.

Karin Öberg är textilkonstnär och designer i Bårby som ligger nära Mörbylånga. Huset rymmer både bostad och ateljé. Genom fönstren längs husets ena sida har hon utsikt över stora alvaret och från den andra sidan ser hon solen gå ner över Kalmarsund.

Här lever Karin Öberg bland garn och trådar. Hon säger själv att hon är trådfixerad och att trådars kvalitet och färg är hennes uttrycksmedel. Det är framförallt stickade plagg som hon designar, stickningen är hennes sätt att använda trådar i olika färgkonstellationer, mönster och strukturer.

Den djupa kärleken till trådar är skälet till att hon utvecklade lingarnet Kalinka i slutet av 1990-talet. Härvorna med lingarn som finns i 27 olika färger är prydligt upphängda på en av väggarna i ateljén.

– Lin är ett magiskt material. Det andas och känns svalt på sommaren och varmt på vintern. Det är hållbart och den egenskapen har alltid varit viktig för mig. Nu märker jag att det är allt flera som bryr sig om det, de vill ha plagg som håller längre än en säsong. Då krävs det att materialet är hållbart och att designen är tidlös. En tröja som är stickad med mitt lingarn håller i åtminstone 15 år, säger Karin Öberg.

Karins garner säljs framförallt via återförsäljare som har riktat in sig på hög kvalitet. Det är många garnbutiker i Sverige men även i andra delar av världen, till exempel i Moskva, Taiwan och New York. I ateljén hänger det några färdigstickade plagg. Flera av dem är utlånade till återförsäljare som använder dem i sina skyltfönster.

STICKNINGSDAGAR I TRÄDGÅRDEN

Under sommaren kan man stanna till och handla garn av Karin om hon är hemma. Hon ordnar också stickningsdagar i sin trädgård. Då brukar hon bjuda in en gästlärare som berättar om någon speciell teknik. Det brukar vara ungefär 50 personer som under en hel dag stickar, pratar och får lära sig nya saker. Många av deltagarna återkommer varje år och reser från andra delar av Sverige för att vara med.

– Stickningsdagarna är ett sätt för mig att skapa möten mellan människor. Att samlas kring ett gemensamt intresse är fantastiskt, det sätter igång många samtal.

Karin visar en halvfärdig tröja som ligger på matsalsbordet, den är stickad av ett nytt ullgarn som tillverkas av ett spinneri på Gotland. – Jag vill erbjuda naturliga och material av högsta kvalitet eftersom det är det enda möjliga för mig när jag stickar. Jag vet att det finns många som tänker som jag och därför är jag väldigt glad över garnerna och samarbetet med garntillverkaren Holma Helsingland.

ÖPPET HUS I BÅRBY

Huset i Bårby har varit Karins fasta punkt sedan drygt 15 år. Innan dess bodde hon i Kalmar men bar alltid på en plan om att bo och ha sin ateljé på Öland. Stugan byggdes i början av 1900-talet till Anna som var barnmorska i Bårby. Namnskylten finns kvar och i ett av fönstren står ett fotografi på Anna.

Under sommaren har Karin huset fullt med barn, barnbarn och andra gäster. När hösten kommer längtar hon efter att krypa upp i soffan och ta fram stickningen. Under skördefesten kan man besöka henne, handla garn och även delta i utvecklingen av ett helt nytt konst- och stickprojekt.

Senaste artiklarna

 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul