FOTO: JOACHIM GRUSELL

Sedan Ölands första mikrobryggeri öppnade för fem år sedan har intresset för öländska drycker ökat för varje år. 2018 startades ett ölsafari och i år arrangeras dryckesfestivalen ”Drick Öland” i samband med Öland Spirar.

På norra delen av Öland, inom en radie av bara några mil, finns idag lokala mikrobyggerier som Fireside Brewery, Kackelbryggeriet, Källabryggaren och Skedemosse Gårds-bryggeri. Johanna Heinecke, delägare av Fireside Brewery, berättar att det finns ett stort intresse för öländskt hantverksöl, både bland öbor och besökare.

– Efterfrågan på öländska drycker fortsätter att öka och vi märker att det finns ett stort intresse i att lära sig mer om hantverksbryggerier och hantverksöl. Det är alltså inte bara slutprodukten som intresserar allt fler utan även själva tillverkningen, säger Johanna Heinecke.

Under 2018 lanserade Kackelbryggeriet tillsammans med Fireside Brewery och Skedemosse Gårdsbryggeri ölsafari där deltagarna får uppleva Ölands natur och besöka de tre bryggerierna.

– Istället för att se varandra som konkurrenter ser vi stora fördelar med att samarbeta. Satsningen på ölsafari, som fortsätter i år, har slagit väl ut och nu tar vi nästa steg genom att arrangera den öländska dryckesfestivalen ”Drick Öland” den 11 maj i samband med Öland Spirar.

– Syftet är att ge fler möjlighet att provsmaka våra drycker och uppleva den nya öländska dryckeskulturen. Rent tidsmässigt är det en bra period för oss bryggerier som har fullt upp med att tillverka och leverera öl till restauranger och Systembolaget under sommarmånaderna.

”Drick Öland” arrangeras på Kackelstugans gård i Västra Sörby som driver Ölands första och största mikrobryggeri – Kackelbryggeriet. Förutom de tre arrangörerna deltar de öländska vinproducenterna Wannborga på Öland och Håks gård, mikro-bryggeriet Källabryggaren, Carls Must och lokala producenter av komjölk och sist men inte minst getmjölk från Hagelstad Getgårdsmejeri. Förutom dryck kommer det finnas mat från både Kackelstugan och Fireside Brewery.

– Från Fireside tar vi med oss långrökt amerikansk BBQ som lagas av vår nya köksmästare och delägare Francisco Ortiz. Genom att ta in honom i verksamheten kan jag och Joel fokusera helt på vår öltillverkning.

– På ”Drick Öland” blir det även musik i form av trubadur och försäljning av festivalens egna folköl som vi har tillverkat tillsammans.

Festivalen är uppdelad i två pass, eftermiddag och kväll. Biljetterna gäller ett av passen och går att köpa i förköp eller vid mån av plats i entrén där det även säljs polletter för smakprov av alkoholhaltig dryck. I inträdespriset ingår ett exklusivt provningsglas.

Senaste artiklarna

 • Det händer säkert er också. När man är ute och åker på Öland kan man inte låta bli att fantisera om vad alla ortsnamnen betyder och hur de har kommit till. Har ”Kastlösa” något med Indien att göra? Eller dras man med extra dåligt minne i ”Glömminge” och vet bättre än andra hur man får till en trevlig fredagskväll i ”Mysinge”? Det är väl ändå inte troligt att man var högljudd i ”Skriketorp” eller gillade underkläder i ”Trosnäs”. Det är dags att djupdyka i historieböckerna om öländska ortsnamn.
  Läs!
 • Det finns alltid något nytt att upptäcka på Öland även om man bor här eller har varit här många gånger. Naturreservatet i Karum är ett sådant exempel. Det ligger några kilometer öster om Rälla och är idag en av Sveriges viktigaste platser för att bevara äldre sorters spannmål och flera arter av utrotningshotade växter som trivs i åkermarkerna.
  Läs!
 • För 20-talet år sedan gick flyttlasset från Stockholm och sedan dess har Lill Lindfors haft norra Öland och närheten till havet som sin utgångspunkt i livet. ”Öland erbjuder så mycket, inte minst en fantastisk natur. Men bland det finaste jag vet är att från en strand låta blicken obehindrat färdas mot horisonten. Det är så jag syresätter min själ. Landar och laddar”, säger Lill.
  Läs!
 • Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.
  Läs!
 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul