Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.

Nu är det uppdukat inför advent och jul på Paradisverkstaden. På ett av långborden i butiken står det travar med rustika tallrikar och skålar av stengods i mjuka naturfärger. De utgör en ny serie som lanserades i augusti och är resultatet av ett samarbete mellan Paradisverkstaden och tidningen Lantliv.

– Det började med att tidningens chefredaktör, Anna-Lena Sventelius, kom till oss med sin önskan om vackra och samtidigt moderna vardagsföremål i stengods med genomtänkt design, hög kvalitet och som är tillverkade i Sverige, säger Hannah Paradis, designer på Paradisverkstaden.

Tillsammans med chefredaktören, sin syster Moa Paradis och designern Maja Lindahl har hon formgivit serien som heter Paradisverkstaden c/o Lantliv. Den består av tallrikar och skålar i olika storlekar, det är sammanlagt nio delar som tillverkas i fyra olika färger. Allt kan diskas i maskin och tål att användas i ugnen och i mikron. De rejäla spilkumskålarna har många användningsområden. Formgivarnas tanke är att de större ska fungera lika bra som bakbunke som att servera salladen i eller att fylla med frukt och låta stå framme på köksbänken. Den allra minsta skålen passar på badrumshyllan, om man vill lägga ifrån sig ringarna där, eller till flingsaltet på matbordet.

– Jag har hellre färre föremål i mitt kök men att de som finns där är mångsidiga, slitstarka och vackra. Att vardagsföremålen är lagom många och tilltalar ögat är extra viktigt idag när många har öppna hyllor i köket, när man alltså inte bara kan trycka in tallrikar och skålar i ett skåp och stänga skåpsdörren.

VIKTIG TREND

Hur har samarbetet mellan Paradisverkstaden och Lantliv fungerat?

– Det har varit spännande och roligt. Lantliv och Paradisverkstaden har flera gemensamma beröringspunkter. Många av tidningens läsare bor i större städer men har en längtan till landet och det är här som vi finns. Och då menar jag inte bara att vi har vår verkstad i ett mindre samhälle, utan även att vi, genom våra föremål, ger rum åt drömmen om livet på landet, berättar Hannah Paradis.

Hon förklarar att lera, keramik och äkta hantverk ligger i tiden. Allt gods i serien drejas och glaseras för hand, keramikerns närvaro är tydlig genom att man kan se spår av fingrar och händer i leran. En annan viktig trend som förenar Lantliv och Paradisverkstaden är hållbarhet.

– I dag krävs det av oss alla som befolkar planeten att vi tar vara på jordens resurser och tänker efter innan vi skaffar flera saker som kanske lätt går sönder eller känns hopplöst omoderna om bara något år. Den nya serien är slitstark; fat och skålar åldras på ett vackert sätt och håller för många års användning. En ytterligare fördel från hållbarhetssynpunkt är att de tillverkas här, de har alltså inte transporterats över halva jordklotet innan de kommer hit.

ETT UTFLYKTSMÅL

Hannah Paradis och hennes syster Moa Paradis är båda verk-samma som formgivare i företaget på Öland. Deras föräldrar; Eva och Olof Paradis startade verksamheten i Färjestaden 1972, ungefär samtidigt som Ölandsbron invigdes. Lokalerna har byggts ut efterhand. Eva och Olof bor i ett hus som ligger i anslutning till butiken men döttrarna tar över mer och mer av verksamheten.

Butiken håller öppet året runt och vid den här tiden är den extra julfin. Den rymmer även ett café och under höst och vår dukar man upp en rejäl fikabuffé varje onsdag mellan kl. 10.00 och 14.00 för föräldralediga med sina småttingar.

– Vårt baby-café har blivit en mycket populär träffpunkt för föräldrar som är hemma med sina små barn. Här finns ju gott om plats för barnvagnarna, säger Ulrika Karlsson som är försäljnings-ansvarig.

Hon berättar att det just nu pågår planering för hur de luftiga butikslokalerna och den rofyllda miljön i trädgården ska kunna användas bättre och rymma ännu mer inspiration för besökarna.

– Paradisverkstaden har blivit ett utflyktsmål för många, året runt. Det är en mycket inspirerande miljö att ta emot kunderna i, säger Ulrika Karlsson.

Senaste artiklarna

 • För 20-talet år sedan gick flyttlasset från Stockholm och sedan dess har Lill Lindfors haft norra Öland och närheten till havet som sin utgångspunkt i livet. ”Öland erbjuder så mycket, inte minst en fantastisk natur. Men bland det finaste jag vet är att från en strand låta blicken obehindrat färdas mot horisonten. Det är så jag syresätter min själ. Landar och laddar”, säger Lill.
  Läs!
 • Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.
  Läs!
 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul