Utgrävningarna i Sandby borg på sydöstra Öland har fått stor uppmärksamhet, både här hemma i Sverige och internationellt, sedan de arkeologiska undersökningarna inleddes 2010. Resultaten är minst sagt sensationella.
Det finns 17 kända fornborgar på Öland. Samtliga är belägna centralt på ön, undangömda för en eventuell fiende och tillflyktsorter under orostider. Men det finns ett undantag – Sandby borg. Borgen ligger nämligen alldeles intill Östersjön, endast ett 50-tal meter från stranden, anmärkningsvärt och något som gett forskarna huvudbry. Det finns naturligtvis en mängd teorier, men frågetecknen finns kvar. De allra flesta borgarna på Öland är uppförda på 400-talet e Kr under en tid av folkförflyttningar och oroligheter runt om i Europa i spåren av romarrikets upplösning. Vilket också har gett perioden dess namn – Folkvandringstiden (cirka 400-550 e Kr).
Undersökningarna av Sandby borg inleddes 2010, när arkeologer från Kalmar läns museum utförde en heltäckande georadarundersökning inne i borgen, vilken var föranledd av spår efter plundringsförsök. Vid dessa undersökningar hittades bland annat ett antal romerska reliefspännen som daterades till 400-talet. Spännena visade sig ligga i skattgömmor inne i fem av husen. Fynden var så pass intressanta att man beslöt att inleda en regelrätt arkeologisk undersökning av borgen.
1500 ÅR GAMMAL MASSAKER
Arkeologiska utgrävningar har genomförts under åren 2011- 2017 och hittills är ungefär nio procent av borgens yta undersökt. Vad man tidigt kunde konstatera var att borgen utsatts för ett massiv överraskningsattack i slutet av 400-talet, där borgens alla invånare blivit ihjälslagna. Anfallet var uppenbarligen väl planerat och genomfört under kort tid, kanske på bara ett par timmar.
Fram till idag har ett 20-tal skelett hittats med spår efter skarpt våld av yxor och svärd. De döda har lämnats där de har fallit och inga begravningar har gjorts. Även kreaturen har lämnats kvar för att självdö på platsen. Det hela är ett fruset ögonblick där allt lämnades orört och det är inte för inte man idag kallar Sandby borg för ett skandinaviskt Pompeji. Det är naturligtvis en skrämmande upptäckt och det finns ingen som helst motsvarighet i Skandinavien.
En märklig omständighet är att det hittills bara är mans- och barnskelett som hittats. Det tycks som om kvinnorna, både äldre och yngre, förts bort och kanske våldtagits, skändats och dödats på annan plats i borgen eller dess närhet. Det verkar som om angriparna har velat statuera ett varnande exempel. Men varför?
ÄLDSTA LÖKEN
Uppenbarligen har innevånarna i Sandby borg varit välsituerade. Dels med tanke på de dyrbara smyckesfynden, men också andra föremål som glaspärlor och bjällror. Två guldmynt, romerska solidi, har också hittats. En teori är att borgen var bebodd av en hemvändande, nyrik ölänning som tjänstgjort som legosoldat i en romersk garnison, något som inte var ovanligt vid den här tiden.
Med sig hem har han säkert haft andra föremål, bland annat har man hittat bitar av romerskt glas. Men det finns också indikationer på att en glasverkstad kan ha funnits på platsen, fynd av smältor av importerad glasmassa kan tyda på det. I så fall är detta ett mycket tidigt exempel på glastillverkning i Skandinavien. Ett annat uppseendeväckande fynd, som gjordes förra året, är resterna av en matlök som visar på import från kontinenten, matlök fanns inte i Skandinavien vid den här tiden. En lyxprodukt, kanske som ingrediens i en gryta. Det tidigare äldsta fyndet av matlök i Skandinavien har gjorts på Bornholm och daterats till 600-talet. Sandbylöken är med andra ord nästan ett par hundra år äldre!
INGET VANLIGT RÖVERI
En teori är att avundsjuka grannar, jordägare i trakten, har känt sig provocerade av en kaxig nykomling som velat ta för sig. Anfallet skulle i så fall ha genomförts av grannar som velat hämnas eller skapa någon form av varnande exempel. Det är ju uppenbarligen inte frågan om ett vanligt röveri, skattgömmorna var orörda och kreaturen lämnades kvar. Hur många som dödades vet vi ännu inte, men det rör sig om minst ett hundratal människor, kanske det dubbla. Att ingen har begravts tyder sannolikt på att borgens samtliga innevånare dödades. Ett öländskt inbördeskrig. Frågan är om vi någonsin får veta hela sanningen. Ytterligare en gåta är att delar av borgen tycks vara uppförd på en äldre gravplats, arkeologerna har hittat rester av brandgravar under borgens golvnivå. Även det ett mysterium.
Den tragiska massakern har i alla fall gett arkeologerna ett gyllene tillfälle att närmare studera ett öländskt samhälle från folkvandringstiden, tiden har stått helt stilla, vilket gör det hela fullständigt unikt. Att borgen varit tabu kan förklara att allt lämnats orört och ända in i vår tid har borgen haft rykte om sig att vara en farlig plats som man bör undvika!
När man idag besöker Sandby borg slås man av lugnet och det vackra strandängslandskapet. Att en av vårt lands värsta massakrer utspelades här för drygt 1500 år sedan är svårt att förstå. Förhoppningsvis kommer vi genom fortsatta arkeologiska undersökningar att få svar på åtminstone några av alla de frågor som finns rörande den här ohyggliga händelsen.