Det är lördag förmiddag när jag kör nerför Degerhamnsbacken. Sommarvärmen och hejandet på Ironmancyklisterna i den branta backen är för längesedan förbi. Höstens totala stillhet har infunnit sig. Cementas ugnar brummar lite men i övrigt är det oändligt fridfullt. Det är bleke och Kalmarsund ligger som en spegel.

Margaretha Holm Magnusson och Uno Magnusson bor i ett gult hus precis vid Kalmarsund. Strax sitter vi i deras sjöstuga ”kajutan” med kaffe och gott fikabröd, för att prata om var deras stora engagemang kommer ifrån. Ett engagemang som resulterat i att de tilldelats 2015 års Eldsjälspris ”för deras glödande engagemang under årtionden där de gjort värdefulla insatser inom Mörbylånga kommun och dess föreningsliv”.

Lärarhögskolan

Alla på Öland och i Kalmar har stött på, känner eller har sett Margaretha och Uno i något av alla de sammanhang de verkar inom; musik, teater, skola, kyrka, föreläsningar, skrifter, men hur började det?

Margaretha är söderböna, från Stockholm. Hon kom in på lärarhögskolan i Kalmar och där fanns Uno som är uppväxt i Föra några mil norr om Borgholm. Han hade, efter några år med olika arbeten, också beslutat sig för att bli lärare. Ljuv musik uppstod i dubbel bemärkelse då de spelade i IOGTs teaterförening.

Ölandsflytt

I år är det femtio år sedan de förlovade sig, 1967 blev det giftermål.

– Vi hade en rivningslägenhet utan bekvämligheter på Södra Malmgatan, där länsstyrelsen ligger idag, säger Margaretha.

Det ligger ju nära till hands att fråga hur man lyckas hålla ihop så länge, men det ger sig självt under samtalet. Margaretha har alltid hållit på med musik, gick på Adolf Fredrik i Stockholm. För Uno blev inkörsporten SLU, Svenska Lantbruksförbundets Ungdomsorganisation. (CUFs föregångare).

De flyttade till Södra Möckleby 1968 och bodde i lärarbostaden på Torngårdsvägen.

– Vi ger det ett år … så hittade vi det här huset och sen blev vi kvar. Vi trivs väldigt bra här på södra Öland, har mycket svårt att tänka oss att bo någon annanstans och önskar att fler människor vill flytta hit till det vackra Sydöland med närhet till en säregen natur, kultur och hav, säger Margaretha.

Generöst beröm

På papperet är de pensionärer men knappast i verkligheten. Margaretha avtackades som lärare men jobbar nu två dagar i veckan som musiklärare.

Tillsammans och var för sig är de engagerade i en mängd aktiviteter: Musik, kyrkan, bygdespel, musikteatern, skrivande, föredrag med mera.

Många ser nog Margaretha som musikanten men själv betonar hon skrivandet; ”Att skriva är ett måste, ett behov”.

Hon skriver prosa, dikter, musiktexter och medverkar i Källan, Sydölands församlings tidning.

Uno framhåller hennes dramatisering av Margit Fribergs Vandrar-Mari och hennes Påskspel. Ett musikdrama Ängelns budskap baserat på bibelns alla evangelietexter (så en del stämmer alltid) för barn- och vuxenkör. Det har framförts varje påskdag de tre senaste åren.

Margaretha berömmer genast att Unos sätt att uppträda; ”Han är så bra på att få kontakt med sina åhörare i publiken".

Regisserar gör de båda två, sedan många år.

Stämningen är mycket god. De är generösa och berömmer varandra, skrattar och gnabbas vänskapligt.

– Tack vare att vi har de här intressena tillsammans har vi roligt, säger Margaretha.

Linné och Karl X

Och vem minns inte Uno som Carl von Linné, under Linnéjubileet 2007?

– Jag gjorde 69 föreställningar som Linné: I skolor, förskolor, Linneuniversitetet, äldreboenden, föreningar och för utländska gäster, på engelska. Jag hade en mycket vacker dräkt, sydd av Mary Engholm, samt en peruk i äkta hår som jag bekostade själv med hjälp av Sparbanksstiftelsen, säger Uno.

Jodå, Margaretha var förstås också med ibland, som Fru Elisabeth Linné.

En annan stor och dramatisk roll gjorde Uno då han spelade Karl X. Den hade premiär i slutet av juni i år i Borgholms slottsruin.

– Det blev bara tre föreställningar, men jag tror den kommer igen, säger Uno. Initiativtagare till uppsättningen var Torbjörn Ek, som också initierat Ölandsoperan.

Alla musikaler

I Södra Ölands Musikteaterförening har Margaretha och Uno varit med sedan den startades 1993 av Liv Henell och Elisabeth Helgesson Palm.

Margaretha och Uno har spelat med i samtliga musikal-uppsättningar: Sound of Music, Annie, Kungen och Jag, Spelman på taket, Me and My Girl, Teaterbåten, Skönheten och odjuret samt Annie igen för två år sedan.

Nu planeras en uppsättning av Peter Pan, som de absolut kan tänka sig vara med i, men än är inget beslutat.

– Vi får se. När man blir äldre finns det färre roller. Det är märkligt, säger Uno, folk kan fortfarande komma fram och säga att de kommer ihåg när jag spelade Ölänningen i Kalmarrevyn på 1960-talet. Trots att jag gjort musikalroller som jag värderar mycket högre.

Rik musikbygd

Degerhamn har en stark musiktradition. Det har alltid varit en väldigt musicerande bygd och är det än idag. Över hälften av eleverna håller på med kör och musik.

Margaretha spelar olika blåsinstrument samt piano. Hon hoppas att fler upptäcker blåsinstrumenten, idag är det mycket synth, trummor och bas i radio och TV. Hon hoppas också på ett nytt intresse för våra visor och ringlekar som är på utdöende.

– Små barn går bra, men sen är det stopp. Många vuxna kan inte texterna längre. När det var allsång förr kunde alla texterna, nu är det bara äldre som kan.

De fina svenska visorna, gamla som yngre, spelas sällan i radio och TV. Men de är en del av vårt kulturarv. Det vore roligt med mer blandade program och breddat utbud. Ungdomar hämtar sin info på nätet och sociala medier, skolan har förstås en stor roll att förmedla kulturarvet.

Fullt upp

Vad driver er?

– En bekant frågade en gång; Hur kan ni bo här året runt? Här finns ingen kultur! Men vi lever ju mitt i den och är en del av den. Vi har ju så roligt och kan inte stava till nej, säger Margaretha.

Några planer på sofflocket har de båda förstås inte.

– Så länge man tycker det är roligt och det ger dig själv och även andra utbyte känns det befogat att fortsätta, att ge av det man har, säger Margaretha.

På gång framöver är eventuellt Peter Pan. Margaretha jobbar med att hitta en form för att skriva och sammanställa allt sitt eget material. Uno hjälper till som lärare i svenska för flyktingar som inte får läsa på SFI. Så nog har de fullt upp!

Två, numera vuxna, söner har de också begåvats med. Tobias bor och arbetar i Los Angeles, Patrik arbetar med musik och har haft tre låtar med i Melodifestivalen. ”Me and My Drum” gick till finalen Globen.

Kulturens betydelse

Det brukar heta att bygden behöver butiken och det är helt sant. Men bygdens behov av kulturella eldsjälar som Uno och Margaretha är minst lika stort. Bildade och engagerade humanister kan världen aldrig få för många av.

Personligen kommer jag aldrig att glömma det inspirerande vårtal Uno höll på Alunvallen om vad vi alla kan göra för att bidra till vår bygd. Där kan Barack ”Yes we can” Obama slänga sig i väggen.

Inte heller Margarethas engagemang när hon ”körleder” sina elever på skolavslutning i Södra Möckleby kyrka. Eller som tekanna i Skönheten och odjuret.

Hur känns det att få eldsjälspriset?

– Det finns så många som är mycket duktiga, som kanske aldrig uppmärksammas, många förmågor som inte syns. Men det klart att det är fantastiskt roligt att få priset”, säger Margaretha och Uno nickar instämmande.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul