För nittonde året i rad arrangeras Ölands Skördefest med över 1000 olika försäljningsställen och aktiviteter för hela familjen runt om på ön. I snart sagt varenda by slår både permanenta och tillfälliga gårdsbutiker upp sina portar med försäljning av närodlade grönsaker, sylt, safter, bakverk och olika sorters hantverk.

En nyhet för året är att den riksbekanta Konstnatten i år anordnas både på fredags- och lördagsnatten över hela ön med utställningar, happenings och servering av mat och dryck. Populärt är också att göra en eller flera konstrundor bland alla öppna ateljéer som håller öppet nästan dygnet runt dessa bägge konstnätter. Det blir garanterat festligt. Mängder med marschaller och ljus som lyser upp höstkvällarna och som visar vägen till öns olika events och överraskningar.

NORRA ÖLAND

Byxelkrok

I Byxelkrok på den allra nordligaste delen av Öland rekommenderas ett besök nere i hamnen med pittoreska sjöbodar och restauranger. Ta gärna en fika på Café Haget och beundra keramiktillverkning av högsta kvalitet. Haget ligger alldeles intill Kalmarsund ett par kilometer söder om Byxelkrok.

Böda och Gällby

I Böda är Kaffestugan med sitt stora utbud av surdegsbröd och kaffebröd i det närmaste ett måste. Och nere i Böda hamn finns fiskrestaurang och försäljning av olika slag.

På Bödasågen blir det, bland mycket annat, rockmusik, special-visningar och försäljning av konst och perenna växter.

I Gällby, som ligger sju km norr om Löttorp ligger en av öns största inredningsbutiker, I&I Christina Prütz, med stor tillverkning av egendesignade inredningsdetaljer och trädgårdskonst i blankt och rostat järn. Under skördefesten kommer dessutom gästutställare att visa sin tillverkning och sina produkter. Det är dels keramikern Helgi Björgvinsson, Vickys Keramik, Glas-Form-Atelier Soest Lengerich och silversmeden Maria Söderholm som bland annat visar upp sitt senaste smycke – Bödalammet.

Vedborm

I Vedborm, som ligger tre km norr om Löttorp, bjuds det på sprakande eldar, grillkorv och dryck hos BS Sidendesign & Stålhammars Snickerigård intill bygatan. Här hittar man Barbros sidenbutik, Ulfs möbeltillverkning i sten och trä och en stor antik- och retroavdelning. Ytterligare ett stycke neråt bygatan ligger Alpackagården med försäljning av äkta alpackaprodukter. Passa på att bekanta dig med gårdens många alpackor, dvärghöns och katter!

Löttorp

I Löttorp öppnar butiker, varuhus och restauranger upp till stor skördefest med särskilda erbjudanden och skördemenyer. Här ligger också en av landets ledande chark- och köttbutiker, Rosas Handel, med berömd korvtillverkning. Rader av marschaller visar vägen! I hembygdsgården, som ligger vid rondellen intill Högby kyrka, visas en samlingsutställning av konst från medlemmarna som ingår i Åkerbokonstnärerna.

Gillberga

Ett annorlunda café med ett oslagbart läge är Café Agnes i Gillberga, alldeles intill kustvägen mot Jordhamn och Sandvik. Njut av hembakta wienerbullar och kakor, och passa på att besöka gårdens inredningsbutik som öppnade upp i våras.

Södvik

Södvik i Persnäs socken har två gånger valts till bästa totalupplevelse under skördefesten. Utmed bygatan blir det som vanligt försäljning av olika hemlagade produkter med allt från safter och chutneys till ett stort urval av hemslöjd. På Västergården öppnar Gustaf och Jens upp sin traditionella skördefestrestaurang med egna ölsorter, kolgrillade ekoburgare, sallader och juicer. På lördagskvällen blir det dessutom internationellt besök av Pingvinorkestern. Mittemot Västergården ligger Kalvhagen med fullspäckat program med konstutställningar och servering av mat, öl och vin. Beundra den hundraåriga stenkrossen, träffa Mamma Mu och, om du törs, Södvikshäxan.

Vässby

Vid infarten från 136an till Östra landsvägen ligger Vässby. Här bjuder Ölandsro på roliga aktiviteter under hela skördefesten. Ljusstöperi i deras egen verkstad, marknadstält i trädgården med ett flertal konst- och mathantverkare, fiskdamm för de små, för att nämna en del. Dessutom grillas kolbullar över öppen eld för den som är hungrig och i cafétältet vankas det hembakad kladdkakebuffé med tjugo olika sorter!

Föra

Gammaldags skördemarknad blir det intill bygdegården i Föra med lokala hemslöjdare och sevärd utställning av olika hönsraser. Passa på att inhandla grönsaker och inläggningar från socknens gårdar. Och intill kyrkan ligger Föra Trädgård med skördeinspirerat program.

Tre kilometer söder om Föra hittar man Edins Lustgård & Snickeri. Här kan man njuta av den vackra trädgården, besöka galleributiken fylld med keramik, glas och bildkonst av Lena Edin. Eller kanske kika in i Per Edins fina snickeriverkstad. Fika finns för en billig penning och har man tur kan man få provsmaka gårdens vindruvor eller frilandsodlade tomater.

Bredsättra

I Bredsättra hälsas hela familjen välkommen att titta på karamell-tillverkning i Ölands Karamellkokeri som blivit en stor turist-attraktion. Här finns också ett populärt café med hembakade specialiteter.

MELLERSTA ÖLAND

Borgholm

Borgholm är ett självklart centrum för skördefestfirandet på Öland. Under hela skördefesten håller butikerna öppet och det blir mängder med aktiviteter på gator och torg med musik, torghandel, skördeutsmyckningar och konstutställningar. Själv-klart håller restauranger och caféer öppet, många med fokus på särskilda skördemenyer.

På lördagen genomförs, för elfte året i rad, Sollidenloppet med start och mål på torget. I det sex kilometer långa loppet, som bland annat passerar Sollidens slottspark, deltar både vanliga motionärer och elitlöpare.

Solliden och Kaffetorpet

På Sollidens slott och Kaffetorpet blir det som vanligt kungligt skördefestande med skördesmyckad slottspark och försäljning av Sollidens egna skördar av grönsaker, frukt, valnötter, snittblommor och honung. På Kaffetorpet kan man välja mellan allt från hemgjorda kroppkakor till läckra smörrebröd, och i salen står stora kakbordet uppdukat.

Gör gärna ett besök i Slottsboden och i delikatessbutiken Smakglädje. Dessutom finns keramik från Lotta & Mary i en liten filialbutik i ett av husen intill Kaffetorpet. Det är också sista chansen att se årets utställning i slottspaviljongen – Signerat Bernadotte – med produkter med hög igenkänningsfaktor, designade av Kungens farbror, Sigvard Bernadotte.

Borgholms slott

Fårets dagar blir det i dagarna tre på Borgholms slott fredag till söndag. Det bjuds på historisk hantverks- och matmarknad, aktiviteter för barnen och, förstås, försäljning av olika får- och lammprodukter. Dessutom anordnas modevisning och visning av fårklippning och vallning av får. Gå gärna med på en guidad visning av det spännande slottet.

VIDA museum och konsthall

För den konstintresserade är VIDA Museum och Konsthall i Halltorp ett måste. Förutom de två konsthallarna med konst av Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien visas under skördefesten också konst av bland andra Peter Frie och PG Thelander i varsin stor utställning. Peter Frie är en av våra mest framstående målare med målningar av fantastiska, tidlösa landskap med en melankolisk, tyst underton. Och PG Thelander visar sin konst i en retrospektiv utställning med verk från tidigt 70-tal till idag. I hans välkända, särpräglade konst vimlar det bland annat av flugor, räkor, pingviner, lejon och muttrar i en humoristisk skicklig typisk Thelanderstil.

Från VIDA är det lått att göra avstickare till Västra Sörby och Kackelstugan. Gör ett besök i det nya ölbryggeriet, bryggeriets ölprovningar är populära. Bästsäljare är ÖlandsLager och KackelAle.

Äpplerum

Inte långt från Räpplinge kyrka ligger Lammbutiken i Äpplerum med utställning och försäljning av hantverk i lammskinn och i Matboden finns nystyckat lammkött, gårdens egen salami, naturell och smaksatt honung, sylter, dressingar och mycket annat. Är man hungrig finns det både fika och även lite matnyttigt som till exempel gårdens egen ”Får-midabel gryta nr 4”. Dessutom finns det möjlighet att klappa får och sista chansen att se utställningen ”Tema Tovat” med fem ullkonstnärer.

Himmelsberga

På Ölands Museum i Himmelsberga visas en stor samlingsutställning med ett 70-tal deltagande konstnärer med öländsk anknytning. Handelsboden är fylld med öländska produkter och i Kaffestugan serveras pajer och sju sorters kakor. På fredagen och lördagen håller museet öppet ända till klockan 22.

Runsten

Gårdsbutiken i Runsten som ligger strax intill kyrkan, har en välsorterad gårdsbutik med ekologiskt och KRAV-godkänt lamm- och nötkött. Stor sortering av hantverk i lammskinn.

SÖDRA ÖLAND

På södra Öland finns alltid mycket att se och uppleva under Skördefesten. Konstnatten den 25 september med sina unika, roliga aktiviteter bör man absolut inte missa. Dessutom förlänger man det hela med två konstnätter i år, men det är fortfarande främst fredagsnatten som gäller på södra Öland.

Färjestaden

I Färjestaden som är årets by/socken bjuder keramikern Lotta Sjöberg, Lotta & Mary vid hamnplan och Paradisverkstaden på happenings under hela helgen och då inte allra minst under Konstnatten.

Stora frö

Ett annat trevligt stopp är Ölands Örtagård i Stora Frö där man under Skördefesten, utöver deras stora sortiment av egna produkter som kryddor och marmelader, kan handla pumpor, grönsaker, fisk, Ölandsost m.m.

Mörbylånga

Jättedockparaden i Mörbylånga går av stapeln kl. 19.00 på Konst-natten. Se gigantiska trolldockor, eldjonglörer och marschera ned till Kulturparken där showen fortsätter. Längs vägen får barnen leta efter trollens prinsessa som delar ut pärlor från sin korg.

Eriksöre bygata

Eriksöre bygata är alltid fylld med folk under hela Skördefesten. Inte så konstigt, det är mysigt och finns mycket att titta på, inte minst konst av många slag. Här finns också pumpor och skördeprodukter, hantverk och en hel det gott att äta. Allt från kroppkakor till våfflor. Men det mest unika med Eriksöre är satsningen på bilar och motorer; Utställning av motorcyklar, olika bilmodeller, råoljemotorer, veteranbilar, smide och motorsågskonst. Dunk, dunk, dunk, DUNK och ljuvlig doft av dieselolja för alla oss som gillar det.

Kastlösa

I Kastlösa händer det också alltid mycket. Kolla in konstfulla fåglar i Adam Hedins Galleri Fågelform. Ta en fika i Alvargården eller en bit mat på Allégården där man också kan se grafik i Stallet och köpa goda saker på den öländska matmarknaden. I Kastlösa glashytta håller Poul Jörgenssen performance utomhus kl. 21 och 23 under Konstnatten. Se den mjuka glödande glasmassan bli gnistrande hård i mörka natten.

Degerhamn

I Degerhamn är det full fart i hamnen. Utöver att den utsågs till bästa ställplats 2014 med 200 ställplatser och servicehus, händer det en massa saker i Båtladan som är fylld med hantverkare och mat. Äta och bo kan man också göra på Brukshotellet mittemot. Livemusik fredag och lördag.

Ventlinge

Otroligt spännande är det innan man får se vilket motiv Theos stora löktavla på Norrgården i Ventlinge föreställer i år. Thorvald Pettersson odlar och Theo Jansson skapar. Norrgården är ett av Skördefestens stora utflyktsmål på Södra Öland, med halmbalinredd lada och mängder av nyskördat av alla de slag, servering och majslabyrint.

Eketorp

Eketorps borg är också väl värt ett besök. Att gå den marschallkantade vägen upp mot borgen under en gigantisk stjärnhimmel är häftigt. Väl i borgen kan man uppleva sång, gyckel och god mat, se eldiga uppträdanden av Trix eller öva bågskytte i eldens sken.

Ottenby

Den som vill göra något annorlunda kan följa med Ottenby fågelstations personal ut i natten och leta efter ugglor i fyrens sken 25 september kl. 21 och 22. Samling vid Ottenby fågelstations grindstolpar. Arrangör är Ottenby fågelstation och Ottenby Naturum som håller tummarna för ”uggleväder”!

Mer fåglar kan man uppleva under Konstnatten genom fågelsafarin på Sydöstra Öland där man kan tävla och följa 31 drömfåglar i det sagolika landskapet.

Skärlöv

Kusinerna Anny och Anton Jernberg på Återbrukshyttan Bokbinderi och glas i Skärlöv, är glasblåsare respektive bokbindare. Se Annys bruks- och konstglas gjorda av gamla flaskor och burkar och lämna in din trasiga älsklingsbok till Anton som lärt sig bokbindartekniken under fyra år i Leksand. Hela Skördefesthelgen visar de upp sitt hantverkskunnande.

Triberga

Trevliga Havtornsgården i Triberga, ekologisk gårdsbutik och café, har under Konstnatten livemusik med Rotation, soppa, café och korvgrillning.

På Oldergården förvandlar Robert Oldergaard hus och gårdsplan till ett kokande konstnärscentrum med glasshow och glasblåsning, eldteater med mr Bentone och mde Bombardier, matupplevelser, en mängd konstnärer, motorsågskonst och musikuppträdanden m.m.

Alby

Galleri Blå porten i Alby har mat- och öltält med livemusik av Hurley & The Blue Dots under konstnatten. I galleriet visas en fotoutställning av Torsten Klint och Marie Kantermo under Skördefesten.

Dagen efter konstnatten

Lördagen brukar bli shoppingdag. Sedan man sovit ut efter Konstnatten, som brukar bli sen, fått en god frukost är det dags att ge sig ut mot nya upptäckter; Ladda bilen full med potatis, lök, morötter, ärter, bönor, majs från Stenladan i Algutsrum, i Skördebutiken i Färjestaden eller någon annan av gårdsbutikerna längs vägen. Kanske hängmörat nötkött i Bårby (ta med kylväska).

Den trädgårdsintresserade startar med en tur till Ölands Plantskola och Robertssons blommor och bär i Björnhovda (Färjestaden) fortsätter till Capellagårdens trädgård och butik i Vickleby för att sen avsluta hos Albrunna perenner som visar ett urval av 2016 års perenna nyheter.

Ölands vingårdar

Den mat- och vinintresserade besöker gårdsbutiker och vingårdar. Se de böljande vinraderna kring Håks gård i Beteby söder om Mörbylånga. Här finns också ett nybyggt vineri med visning fredag till söndag samt gårdsbutik och café. Ölands andra vingård ligger norrut, i Wannborga, där man även bränner destillerade drycker.

Lite lunchtips

Kör man östra sidan söderut passar det lagom att äta lunch på exempelvis Gammalsbygården, Blå Porten, Stenhusa kök & kafé eller Eksgården i Gårdby där man också kan besöka Oxmarknaden och den trevliga lanthandeln.

Om man startat sin tur på västra sidan kan det passa att äta lunch på Golfrestaurangen i Grönhögen, Brukshotellet Degerhamn eller Strandnära ekokrog i Stora Frö som har ekologisk pumpameny för att nämna några.

Vädret avgör förstås till viss del vad man väljer att göra, men det brukar nästan alltid vara fint under Skördefesten. Paraply, vindtät jacka och sköna skor löser det mesta.

På lördagskvällen kan man låta sig roas av ståuppkomikerna Özz Nûjen på Arontorps kroppkakor & mat, som också har goda öländska kroppkakor att erbjuda.

Skördefesten avslutas traditionsenligt med paraden i Färjestaden.

Senaste artiklarna

 • Det händer säkert er också. När man är ute och åker på Öland kan man inte låta bli att fantisera om vad alla ortsnamnen betyder och hur de har kommit till. Har ”Kastlösa” något med Indien att göra? Eller dras man med extra dåligt minne i ”Glömminge” och vet bättre än andra hur man får till en trevlig fredagskväll i ”Mysinge”? Det är väl ändå inte troligt att man var högljudd i ”Skriketorp” eller gillade underkläder i ”Trosnäs”. Det är dags att djupdyka i historieböckerna om öländska ortsnamn.
  Läs!
 • Det finns alltid något nytt att upptäcka på Öland även om man bor här eller har varit här många gånger. Naturreservatet i Karum är ett sådant exempel. Det ligger några kilometer öster om Rälla och är idag en av Sveriges viktigaste platser för att bevara äldre sorters spannmål och flera arter av utrotningshotade växter som trivs i åkermarkerna.
  Läs!
 • För 20-talet år sedan gick flyttlasset från Stockholm och sedan dess har Lill Lindfors haft norra Öland och närheten till havet som sin utgångspunkt i livet. ”Öland erbjuder så mycket, inte minst en fantastisk natur. Men bland det finaste jag vet är att från en strand låta blicken obehindrat färdas mot horisonten. Det är så jag syresätter min själ. Landar och laddar”, säger Lill.
  Läs!
 • Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.
  Läs!
 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul