För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.

Shoppa, ät gott och upptäck sevärdheter på en vårfager ö. Konst, musik och litteratur är kulturella inslag som kryddar vistelsen.

Invigning sker i år på fredagseftermiddagen i Ölands Plantskolas stora växthus i Färjestaden som är årets Ölands by.

Flera körer i varierande åldrar sjunger vårsånger och Johan Gustafsson, biträdande rektor Mörbylånga, inviger genom att han och flera kända Färjestadsprofiler planterar pumpafrön.

Alla närvarande får frö och kan delta i en jurybedömd tävling om vem som odlar den vackraste pumpan. Prisutdelning, (presentkort med fina priser) sker vid Skördefesten i september. På så sätt knyter man ihop Öland Spirar som öppnar säsongen med den stora paraden i Färjestaden som avslutar säsongen vid Skördefesten i september.


Södra Öland

Nytt lekskepp invigs

Vid Talludden i Färjestaden invigs ett splitternytt lekskepp på lördag 9 maj kl. 15.00. Det blir också kaninhoppning, överraskningar och glass till barnen.

Kommunen saknade pengar och planen på en lekplats låg långt fram. En driftig 19-åring, Agnes Sjöberg, tyckte det var synd och beslöt sig för att se om hon kunde samla in pengar. Det gick! Hon fick ihop 60000 kr som räcker till ett fullt utrustat lekskepp med rutschkana m.m.

Annorlunda vinprovning

På Seasalt Kitchen som ligger på Hamnplan i Färjestaden kan man delta i ’Pokerprovning’ 9 maj. Man blindtestar fyra olika viner, lägger ett antal marker på det vin man tror det är, tävlar i olika heat och kan vinna presentkort.

Kravmärkt plantskola

I Vickleby ligger Capellagårdens Trädgård och Plantskola. Här utbildas trädgårdsmästare i "Ekologisk Trädgårdsodling". I plantskolan produceras Kravmärkta perenner, kryddor, färgväxter och rosor - den enda Kravmärkta plantskolan i Sverige! Trädgården fungerar både som undervisningsrum och visningsträdgård för besökare samt inspirationsrum för Capellagårdens konst- och hant-verksstuderande. Här finns örtagård, rosenträdgård, köksträdgård, prydnadsrabatter, fruktträdgård och trädgårdsbutik som är öppen under Öland Spirar. frossa i lavendel

På Ölands Örtagård i Stora Frö är det lavendelhelg under Öland spirar. Här kan man hitta en mängd olika produkter som; lavendelplantor, lavendelsalt, lavendelsocker, lavendelgelé, lavendel-kakor, lavendelte samt massageolja och kryddor med lavendel. Dessutom finns lavendeltvål, Ölandshonung med lavendel och torkad lavendel. Under Öland Spirar får man provsmaka alla ätbara lavendeprodukter/rätter samt få recept till maträtterna.

Ogrässoppa på strandnära

Under Öland Spirar har Strandnära I Stora Frö tagit ett roligt och annorlunda grepp; På menyn står bland annat ekologisk ogrässoppa på maskros, kirskål och nässlor från deras egen trädgård. Tanken är att visa att det finns mycket som går att äta, men som vi inte tar tillvara. Det finns även nybakad rabarberpaj, goda bakverk och säsongens smörgåsar. Allt lagas av ekologiska råvaror, från bland annat Sunt & Grönt, ’Portskjulet’ i Björnhovda.

Terracottakrukans dag

Nog är det något alldeles särskilt med äkta oglaserade lerkrukor vars patina bara blir finare ju längre de används. Det har tre Ölandskeramiker tagit fasta på och arrangerar under spirahelgen Terracottakrukans dag i Resmo och i Stora Frö.

Idén kommer från Uff Johansson som tyckte att kan det finnas ’Kanelbullens dag’ kan man väl ha ’Terrakottakrukans dag’. Till-sammans med Karin Scharp driver han Resmo krukmakeri. Till Spira har de drejat fram ett stort sortiment terrakottakrukor i olika former och storlekar. Det blir också plantering och försäljning av egna Agapanthus plantor (Afrikas lilja). På Bygatan i Stora Frö har Maria Malmström Keramik sin verkstad och hon har också gjort en mängd fina terrakottakrukor till Öland Spirar.

Mer Terracottakrukor, av italiensk och kretensiskt slag, finns på Mirabellgården i Mörbylånga kyrkby. Marianne och Lars Wrigforss tröttnade på Östergötlands tunga lera och flyttade till Sveriges Provence, södra Öland, för några år sedan. Här har de skapat en känsla av Medelhav i det lilla. En liten, men viktig, detalj för den rätta känslan är tunga, rustika terrakottakrukor för favoritväxterna. Under Öland Spirar har de öppet med plantförsäljning, servering och, förstås, en mängd olika krukor.

Trädgård som rehab

En annorlunda trädgårdssatsning är Mörbylånga kommuns ’Projekt Innergården’, en grön arbetslivsinriktad rehabilitering för personer i omställning på Kollberggården i Kleva. Syftet med projektet är att undersöka om grön verksamhet kan användas för att ge människor möjlighet att växa och utvecklas i en miljö på en gård med odling och djur. Öppet hus för besökare, visning av projektet och odlingen, konst- och fotoutställning samt försäljning av hantverk.

Potager i bjärby

I Bjärby, söder om Mörbylånga, har Birgit Svensson öppen trädgård, plantloppis och fika. Stor gammal trädgård med stort grönsaksland/potager, kryddträdgård samt växthus med sticklingar och plantor.

Eketorp

Eketorps borg har öppet 9 maj med tema ’Trädgård och hantverk’. Här kan man lära sig mer om medeltida örter och medicin, gå tipsrunda och grilla korv över öppen eld. Butiken och museet är också öppna.

Carlas café i Näsby

På Carlas Café inleds Öland Spirar redan på torsdagskvällen den 7 maj då det är konsert med Jared James Nichols, en amerikansk gitarrist som kommer att vara förband åt Lynyrd Skynyrd på deras Europaturné i vår. Utställningen ’Lappteknik från smått till stort’ pågår 8 maj till 15 maj med alster av Lena Pålsson och Berit Huttenlocher på logen.

Söndagen går i matens tecken då Christer Deldning, Ölands Köksmejeri i Alby, finns på plats med sina hantverksmässigt tillverkade ostar. Liksom bryggaren Frank Hedman som pratar om hantverket bakom öl från Kackelstugan Bryggeri och från Kvartersbryggeriet Ängö, Kalmar.

Mycket att se i Norra Möckleby & Bläsinge

I Bläsinge har konstnären Jeanette Björkman, Ateljé Himlavid, öppen trädgård på temat ’Bland blommor och höns’ med växthus, damm och en och annan höna. Plantförsäljning med bland annat Mårbackapelargoner och konstutställning med egna oljor och akvareller.

Längs mysiga Bläsinge bygata kan man också besöka Anja Giermann som håller öppen trädgård med kryddgård, trädgårds-damm, lusthus och inspiration samt försäljning av sin bok; Bland vallmo och väsen.

Yvonne Bergqvists visar torpets blommor och diverse små installationer. Försäljning av plantor, Skulpturer: Björn Jäderås, Gladkonst: Yvonne Bergqvist

Berglunds Kreativa Tekniker. Eva-Lena Berglund visar en gammal trädgård med fint växthus. Plantor, kaffe och våfflor säljs.

I Norra Möckleby driver Suzanne Jansson ’Farmors Spegel’. På en tre meter bred proffsvävstol skapar hon inredning till offentliga miljöer. Suzanne visar sin textila produktion ”Handens fröjd för ögats lyst och glädje” mattor, dukar, familjens ’Himlatäcke’ (bårtäcke) m.m.

Under Öland Spirar öppnar hon upp sitt nybyggda växthus i gammalt tegel och glas. Trädgården är gammaldags liksom de plantor hon säljer, till exempel stockrosor.

Grillad korv, kaffe och kakor finns att köpa. En brorson är nyutexaminerad konditor...


Mellersta och norra Öland

Trädgårds- och byggnadsvårdsmässa

På lördagen 9 maj är det Trädgårdsmässa vid kyrkladorna i Glömminge. Arrangörer (för fjärde året) är trädgårdsentusiasterna Birgitta Linåker och Anita Eklöv. I år samarbetar de med Kalmar Läns Museums och Glömminge Byggnadsvårdsmässa.

På mässan deltar cirka 25 utställare inom allt från maskiner till redskap, växter och trädgårdsdesign. Glömminge hembygdsförening säljer Isgärdes eget mjöl och rapsolja från bygden. Trubadurer uppträder och i trädgårdscaféet serveras ”Glömmingetårtan”. Torsten Kellander, utomhuspedagog, håller föredrag " Min trädgård- en plats mellan ute och inne, kl. 12.00 i Glömminge församlingshem.

Man kan få goda råd länsmuseets byggnadsvårdsexperter och se hur gamla ting får nytt liv på bästa sätt. Roliga saker, mycket retro, hittar man inne i Ölands Byggnadsvårds butik. Här säljs också, för första gången på decennier, Våtsläckt Ölandskalk som precis har börjat tillverkas igen. Den är lite gulare än den gotländska. Så nu kan man äntligen kalka sitt hus/byggnad med äkta Ölandskalk som alla gjorde förr.

Näraliggande Alséns Hantverk har öppen trädgård, konsthantverk och våfflor.

Vårsalong på Himmelsberga

Inte så långt från Glömminge ligger Himmelsberga, Ölands museum som öppnar för säsongen den 9 maj. I kaféet serveras kakbuffé.

Samma dag öppnar också Vårsalongen 2015 med vernissage i Konsthallen. Utställningen är sen öppen under helgerna i maj och dagligen 1-7 juni. Premiären 2014 blev en succé. Över hundra konstnärer deltog, cirka femtio valdes ut av en kompetent jury. Utställningen besöktes sedan av närmare 1500 personer under knappa tre veckor på våren!

Ölands Museums ambition är att etablera en årligt återkommande jurybedömd vårutställning som visar bredden, kvaliteten och mångfalden av konstnärer i hela Kalmar län. Salongen vänder sig såväl till vuxna konstnärer som ungdomar/unga vuxna mellan 12-25 år från hela länet.

”Vi ser framför oss en konsthändelse som utvecklas till en given attraktion under Öland Spirar helgen och lockar konstintresserade till Öland under hela våren”.

Årets jury har både stor kunskap och god lokalkännedom: Karin Lundh, tf. Museichef på Vandalorum i Värnamo, Nicolas Hansson, ansvarig chef Växjö Konsthall och Leif Gerhardsson, ordförande i Kultur- och fritidsutskottet, Borgholms kommun.

Mer konst på hög nivå

Är man det minsta intresserad av konst rekommenderas ett besök på VIDA Museum som öppnar upp för säsongen den 28 mars med en utställning som pågår till den 26 april med målningar av Endre Nemes (1909-1985) ur Rasjösamlingen. Fantastiska koloristiska och surrealistiska målningar i en unik utställning. Och i stora konsthallen visas konst under samlingsbeteckningen Våryra.

Besöket på VIDA kan lämpligen kombineras med en avstickare till Äpplerum som ligger strax intill Räpplinge kyrka. Här ligger Lammbutiken inrymd i en av gårdarna i den välbevarade radbyn. Under Spirardagarna visas en utställning av olika lammskinn och i Matbon kan man inhandla lammdelikatesser, till exempel nyrökt äpplerumsalami och lammkorv. Dessutom kan konst av Eva Lindvall beskådas och varför inte ta chansen att gulla med nyfödda lamm!

Borgholm bjuder till

I år storsatsar handlarna i Borgholm under Öland spirar 8-10 maj med olika våraktiviteter. Butikerna, liksom caféer och restauranger håller öppet under hela helgen. Utmed Storgatan blir det en högst ovanlig utställning med vårgummor och vårgubbar, tillverkade av kommunens olika fritidshem och förskolor som bjudits in av Borgholms Cityförening. Du kan också tillverka din egen fågelholk, Lions kommer att öppna upp en fågelholksverkstad på torget dit alla är välkomna. Och på lördagen blir det stadsvandring under ledning av Christina Erlandsson, samling vid Borgholms Stadsmuseum kl 13.00.

Mitt inne i stan, i hörnet Sandgatan/Trädgårdsgatan ligger keramikverkstaden Handkraft, där konstnärsparet Annika Liepa och Carl-Olof Damm öppnat upp sin grönskande, lite hemlighetsfulla trädgårdsoas med ovanliga träd, buskar, damm och lundväxter, där man också kan beundra stengodskeramik i form av bland annat fåglar och katter. stenkul norr om borgholm

Här finns flera öppna trädgårdar, guidningar i stenriket, kosläpp och mycket annat. Här nedan följer några värdefulla tips;

Spirar gör det också i Kalvhagen i Södvik med stor konstutställning, kosläpp och ”restaurang för en dag” med lokala delikatesser. Med lite tur får du träffa Södvikshäxan och Mamma Mu.

I Gillberga Natur & Kulturbrott blir det under lördagen den 9 maj en fullspäckad kulturdag med föreläsning, marknad och musikunderhållning med Lasse Trofast. Geologen Jan Mikaelsson berättar om Ölands geologiska utveckling, inte minst om rykande vulkaner och märkliga bläckfiskar. Dagen avslutas med en bergspredikan av självaste biskopen Fredrik Modéus. Bland utställarna kan nämnas Borgholms Handelsträdgård, men även försäljning av stenhantverk, fårskinn och honung utlovas. Naturstenskompaniet i Sandvik håller öppet hus hela dagen.

I Gällby, som ligger en halvmil norr om Löttorp, håller I&I Christina Prütz öppet med försäljning av trädgårdskonst i rostat och blankt järn och mängder med hantverksprodukter. I växthuset visas modert Tiffany-hantverk av Glas-Form-Atelier Soest från Tyskland och i lusthuset finns silversmeden och designern Maria Söderholm som kommer att demonstrera och berätta om smyckestillverkning och om hennes planerade kurser på Öland.

Häng med i kakrallyt som blivit en riktig klassiker. Köp en kaka på Mellböda gård, du får ta med koppen till I&I Christina Prütz och få ett växtstöd, fortsätt sedan till Löttorps Handelsträdgård och välj en stickling. Koppen har nu förvandlats till en liten blomkruka och du får ett trevligt minne från Öland Spirar.

Öppna trädgårdar

För varje år ökar också intresset för Öppna Trädgårdar. Inte minst på norra Öland finns flera, privata trädgårdar som öppnar upp för allmänheten under Öland Spirar. Det är en imponerande mångfald av gamla och nya trädgårdar som inspirerar till eget trädgårdspåtande.

Joel Schäfer och Jennie Engstrand öppnar under Spirahelgen upp sin fantastiska trädgård, Tjusby trädgård, som ligger intill östra landsvägen i Gärdslösa socken. Joel och Jennie har skapat en ört- och naturträdgård som omfattar närmare 15000 kvm, uppdelad i tre delar. Det är dels en örtagård, en stenträdgård och ett vattenlandskap, alla med sin egen karaktäristiska flora och design.

Edins Lustgård och snickeri ligger intill östra landsvägen, drygt tre kilometer söder om Föra kyrka. Här har Per och Lena Edin skapat en stor, omväxlande trädgård med mängder med rabatter, buskar, kryddträdgård, stenpartier och ett vackert växthus. Passa på att handla plantor av högsta kvalitet. Inne i butiken finns Lenas glaskonst i olika tekniker, men också keramik och bildkonst. Per är en fantastisk finsnickare och allkonstnär, och har själv renoverat gårdens olika byggnader, och på beställning tillverkar han också snickeridetaljer som exempelvis fönster och dörrar, men även möbler.

Mittemot Föra kyrka ligger den gamla skolbyggnaden, där Annika och Jörgen Hedman sedan några år tillbaka öppnat upp Föra Trädgård som är en inspirationsträdgård med olika blommor, örtagård och ekologiskt grönsaksland. Hönsshow med rasparad utlovas.

I Södvik öppnar Ruth Arvidsson sitt växthus Chilirutan med försäljning av tomat- och chiliplantor och olika grönsaker. Ruth odlar 130 olika sorters chili och ett 60-tal olika tomatsorter. På lördagen blir det dessutom servering av hemlagade kroppkakor.

På gården Höjden i Södvik visar Anna-Karin och Åke Nilsson upp sin fantastiska, gammaldags trädgård med lusthus och olika bersåer. Passa på att ta en fika inne i den vackra mangårdsbyggnaden.

I Kesnäs, strax norr om Löttorp, ligger Annas trädgård som förra året utsågs till Årets Trädgård 2014 av en stor trädgårdstidning. Det är Anna Melander och hennes man Mats som skapat denna underbart frodiga trädgård. Växterna är noggrant utvalda för att klara en tuff miljö med sandjord, blåst och sol. Öppet på lördagen den 9 maj.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul