Jag är varken botaniker eller zoolog, men citatet från Sveriges mest kände vetenskapsman har fått mig att fundera. Därför gav jag mig förra året ut med kameran i högsta hugg på jakt efter naturens små underverk. Jag följde i Carl von Linnés fotspår som år 1741 var en av de första forskarna som besökte Öland och upptäckte många nya insekter och växter.


Det tog inte lång tid förrän jag upptäckte hur mycket mer Öland har att erbjuda än vad som står i alla reseguider och turistbroschyrer. När mitt uppdrag var slutfört hade jag tagit över 7500 foton och kommit till en viktig insikt, nämligen att Carl von Linné hade helt rätt i sitt uttalande. Dessa underverk hittar man självfallet inte om man susar över ön i en bil. Mitt tips är därför att du slår dig ned på en blomsteräng en vacker sommardag! Härifrån kan du studera vad som egentligen försiggår i gräset. Du kan studera skalbaggen som letar efter en ny partner, titta på blomflugorna som surrar likt helikoptrar i luften och följa gräshopporna som hoppar mellan grässtråna.

Lite högre upp bland blommorna råder en febril, nästan lite hektisk aktivitet: fjärilar, humlor och bin är ständigt i rörelse och samlar söta växtsafter – speciellt nektar. För många insekter fungerar pollen som en proteinkälla som de lagrar i kroppen. Och som en liten bisyssla genomför de samtidigt en otroligt viktig arbetsuppgift, nämligen att pollinera blommorna.

Överallt vimlar det av små, små djur och det är egentligen inte så konstigt. Insekter är den artrikaste djurklassen överhuvudtaget. Nästan en miljon insektsarter har hittills beskrivits vetenskapligt, vilket innebär att mer än 60 procent av alla beskrivna djurarter är just insekter. Man vet dock att antalet arter är långt fler – framför allt i de tropiska regnskogarna tror man det finnas miljoner oupptäckta arter.

1000 nya arter i sverige

Även forskarna på Station Linné på Öland upptäcker ständigt nya insekter. Stationen har ett stort engagemang i Svenska Malaisefälleprojektet. Över hela landet har man ställt upp fler än 70 Malaisefällor (insektsfällor) som kontrolleras och töms av frivilliga året runt. Insekterna studeras sedan i mikroskop, organiseras och förbereds för vidare studier – ett tidskrävande och omsorgsfullt arbete. Lönen för mödan är att man hittills har upptäckt 1000 nya arter i Sverige, varav hälften av dem var nya för forskningen i världen.

Dave Karlsson, ansvarig chef för station Linné med stort engagemang, är särskilt stolt över en liten parasitstekel som inte är större än diametern på ett människohår. Han hittade djuret under ett vingfjäll på en fjäril. Parasitsteklar är inte bara helt ofarliga för människor utan gör också nytta. Dessa steklar bekämpar skadedjur mycket effektivare än alla kemiska gifter och förskonar oss tack vare sin stora aptit på löss, skalbaggar och malar mot gigantiska skördebortfall.

Småsaker blir plötsligt viktiga

Ingen vet exakt hur många insekter som finns i världen, men vi vet att de har levt betydligt längre på jorden än vi människor. 2004 hittade forskare i Skottland fossiler av en vinglös skalbagge med namnet Rhyniognatha hirsti. Redan för 400 miljoner år sedan kröp den omkring på det då mycket unga jordklotet. Som jämförelse kan nämnas att den hittills äldsta apmänniskan, som för övrigt var en kvinna, dog för mer än 4,4 miljoner år sedan. Skelettet hittades av forskare i Afaröknen i Etiopien.

Det här behöver man naturligtvis inte känna till, men när man gör det ser man plötsligt de krypande och fladdrande djuren med helt andra ögon. Framför allt när tittar på dem i en lupp – eller genom makroobjektivet i en kamera. Då blir småsaker plötsligt viktiga och du börjar se intressanta detaljer. Till exempel hur spänstigt skalbaggen klättrar uppför grässtrået. Eller hur fjärilarna rullar in sin sugsnabel efter maten. Eller hur myrorna släpar in sitt byte i stacken, som ofta är flera gånger så stort som de själva. Om man tittar noga upptäcker man också skräckinjagande detaljer. Har du någonsin studerat de gigantiska bitverktygen hos en stor skalbagge? Då är man glad att vara människa, för som potentiellt byte här skulle man knappast ha någon chans. Utom att lägga benen på ryggen.

Man hittar också vissa likheter med oss människor, till exempel när det gäller matvanor. Många insekter är nämligen mycket kräsna. Det är inte alla fjärilar som sätter kurs mot rapsblommorna utan föredrar blommorna från pepparmynta. Trädgårdsborren föredrar ek-, hassel- och björkblad och som delikatess även körsbärsblommor och rosenknoppar, vilket gör dem mindre populära bland trädgårdsägarna. Det är för övrigt en myt att många insekter äter sina byten med hud och hår. En trollslända som har fångat en fluga biter till exempel först av vingarna och äter sedan upp kroppen. Tydligen är vingarna ingen delikatess.

Linné hade rätt i att inga underverk är större än de minsta. När en fjäril sätter sig på din hand förstår du precis vad jag menar…

TEXT OCH FOTO: DETLEF LAMPE

Senaste artiklarna

 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul