Christina Prütz

Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.


Flytten gick till Södra Unnaryd på gränsen mellan Halland och Småland. Christina och Norbert hade köpt en gammal lanthandel där, som var så intakt bevarad sedan den uppfördes i slutet av 1800-talet att den av länsstyrelsen bedömdes ha ett mycket högt kulturhistoriskt värde. Men det innebar också begränsningar när rörelsen behövde utvidgas med ny verkstad och nya visningslokaler. Den kulturhistoriskt värdefulla lanthandeln fick absolut inte byggas till eller ändras.

– Det var då vi på allvar började fundera på att flytta till Öland. Där hade vi sedan några år tillbaka haft affärskontakter med Ullcentrum på norra Öland, så vi kände väl till den här delen av ön som vi dessutom var väldigt förtjusta i.

Sagt och gjort. Kontakter togs med mäklare, och under ett par års tid letade Christina och Norbert efter den perfekta gården för sin expanderande verksamhet. I november 2008 blev det napp. Gården i Gällby, en dryg halvmil norr om Löttorp, var precis det man letade efter.

– Man kan nog tala om kärlek vid första ögonkastet, säger Christina. Gården låg lite för sig själv omgiven av ett fantastiskt vackert landskap och inga nära grannar som kunde störas av vår verksamhet. Ekonomibyggnaderna var perfekta att inreda till verkstad och visningslokaler. Dessutom var det gott om utrymme för framtida expansion, vi såg alla möjligheter. Däremot fick vi en chock när vi kom in i bostadshuset. Det var väldigt förfallet och gick inte att bo i helt enkelt. Men Norbert arbetade dag och natt med att renovera huset och framåt våren 2009 kunde vi flytta in i ett totalrenoverat bostadshus.

Järn, blankt eller rostat

I företagets sortiment finns idag omkring 450 olika artiklar, allt från föremål i järn, blankt eller rostat och ett stort utbud av trädgårdskonst, egendesignade möbler och ullprodukter. Christina tillverkar själv sina ullprodukter, delvis med ull från de egna fåren. Och trädgårdskonsten i rostat järn har blivit en jättesuccé med tillverkning av en stor mängd olika föremål, till exempel små skulpturer, blomkrukor i olika storlekar och former, lamp- och marschallhållare, vackra växtstöd och större och mindre trädgårdsinstallationer som exempelvis rosenpaviljonger, vackra järnklot och burar. Allt designat av Christina och tillverkat av Norbert.

– Jag har alltid varit intresserad av design, säger Christina. Jag älskar att rita och formge och Norbert å sin sida är otroligt skicklig på att smida, skära och svetsa fram alla de olika metallprodukterna. Själva rostningsproceduren är ett kapitel för sig, vi behandlar järnföremålen med ättikssprit tills de får en vacker, rostad patina, för att sedan sköljas rent flera gånger med vatten. Det är en känslig procedur, allt hänger på rätt temperatur och luftfuktighet.

Butiksförsäljning

Kontinuerligt pågår tillbyggnader och renoveringar av de olika lager- och visningslokalerna. För en utomstående är det fullständigt obegripligt hur Christina och Norbert på egen hand hinner med allt detta. Till sommaren ska dessutom ett nytt, ståtligt växthus stå färdigt. Vem som har konstruerat och byggt det? Självklart, Norbert förstås.

– Vår butiksförsäljning har ökat rejält under senare år, fortsätter Christina, den börjar ta över mer och mer, så grossistdelen som tidigare dominerade är inte lika viktig längre. Dessutom är det direktkontakten med kunderna som ger inspiration, och för varje år ökar antalet stamkunder som återkommer år efter år. Jag satsar på mina kollektioner som ofta är direkt påverkade av kundernas önskemål, och jag upplever att det inte är lika stressigt som det var tidigare. Men visst, företaget utvecklas och växer hela tiden, det är ju verkligen fantastiskt!

NK i stockholm

I&I Christina Prütz har medverkat på olika utställningar och mässor under de senaste åren, vilket bland annat resulterade i en stororder från NK i Stockholm 2009.

– Det var NKs chefsdekoratör som hörde av sig, han var helt klart förtjust i våra produkter. Vi fick i uppdrag att tillverka och leverera ett stort antal föremål i rostat järn som skulle spridas runt om i varuhuset. Vi tog det som vilket jobb som helst, säger Christina, men när vi själva besökte NK för att se på resultatet, blev vi onekligen överväldigade. Våra ljuskronor, planteringskrukor, paviljonger och burar fanns överallt i hela varuhuset, från huvudentrén till ljusgården och utanför de olika butikerna. Och det såg verkligen väldigt bra ut, klart att vi var stolta! Att se en av våra rostiga blomhållare med klängande murgröna intill en Gucciskylt kändes nästan overkligt. Men NKs inredare var jättenöjda och återkom redan året därpå, när varuhuset skulle göra en utsmyckning av huvudentrén i samband med bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel.

Det är verkligen en upplevelse att besöka gården i Gällby. Trots att den ligger avsides är det hela tiden en jämn ström av besökare under hela säsongen. Utställningshallen och butiken är mycket större och mer omfattande än man kan föreställa sig. Och den positiva energi som både Christina och Norbert förmedlar är unik!

TEXT: JOHAN VON REIS FOTO: JEANETTE EDSTRÖM

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul