Foto: Timea Hedlund Bild & Budskap

Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.


Sedan Öland etablerades som svenskarnas semesterparadis har tusentals sommargäster, funnit kärleken på ön. Med åren har också allt fler kärlekspar valt att förlägga sina bröllop på Öland. Varje år vigs över 200 brudpar på ön och omkring 70 procent av dem är inte skrivna på Öland utan kommer från andra delar av Sverige. Utbudet av vackra kyrkor och platser som är lämpliga för bröllop är oändliga på ön vilket gör att brudparen ställs inför en svår uppgift – att välja rätt plats.

De flesta gifter sig i någon av Ölands vackra kyrkor men det finns också de som väljer att gifta sig i de pampiga salarna på Borgholms Slott. Andra par, som Linköpingsborna Erik Grahn Ljusberg och Anna Maria Grahn, väljer att gifta sig ute i det vackra öländska landskapet.

– Året innan bröllopet åkte vi runt och tittade på lite olika platser, berättar Erik.

Till slut fann Anna Maria och Erik sitt drömställe på baksidan av Ismantorps borg på den mellersta delen av ön.

– Det var en väldigt fin plats, med stora ekar och en äng full med orkidéer, som låg lite i skymundan från de turister som besöker borgen på sommaren. Allt var väldigt vackert och stämningen var fantastisk trots att det var ett ganska enkelt bröllop.

Pampig slottssal eller under bar himmel

Att gifta sig och även ha sin bröllopsfest i en pampig slottssal eller bli man och hustru under bar himmel i ett slottstorn med utsikt över Borgholm och Kalmarsund låter kanske som en overklig dröm, men är i själva ett mycket omtyckt alternativ enligt Peter Karp som tillsammans med Anders Danielsson driver Aptit Öland Catering och Restaurang Slottshöjden vid Borgholms Slott.

På Borgholms Slott finns det flera uppvärmda salar som kan användas till själva vigseln eller enbart bröllopsmiddag om brudparet väljer att gifta sig i en kyrka och ha festen på slottet. Den största och vanligaste salen för bröllopsmiddagar är drabantsalen, men det finns även bra lokaler i jungfrutornet som har en fantastisk utsikt över Borgholm och Kalmarsund. Tornet kan till exempel användas till brudskål under bar himmel eller till och med som plats för själva vigseln.

Ett annan populärt och exklusivt alternativ för vigsel eller enbart bröllopsfest är välkända Ekerum Golf & Resort, 13 kilometer söder om Borgholm, som har fått allt fler bröllopsgäster de senaste åren.

– Det har fullkomligt exploderat och vi ser en trend i att bröllopen blir allt större och längre, berättar Magnus Lagerlöf, VD på Ekerum Golf & Resort som från april 2012 erbjuder fyra nya sviter i den gamla Herrgårdsbyggnaden, Ekerum Gård, inkluderandes en bröllopssvit med fantastisk utsikt över Kalmarsund.

Eketorps borg reser sig mäktigt över Stora Alvaret på södra Öland. Det är landets enda rekonstruerade fornborg och ett av öns mest uppskattade besöksmål. Här kan brudparet få uppleva en spännande annorlunda vigsel i historisk miljö, med medeltidsinspirerat gästabud.

– Vi anordnar bröllop med historiskt tema, där vi också har möjlighet att ta fram tidsenliga kläder i samarbete med kostymavdelningen på Kalmar Läns Museum, berättar verksamhetschef Andreas Juhl. Men det går naturligtvis alldeles utmärkt att hålla ett modernt bröllop och bara njuta av den vackra inramningen. Intresset för att viga sig på Eketorp ökar för varje år vilket vi är oerhört glada för.

Öländska kyrkobröllop

Av vigslarna på Öland utförs lite mer än hälften i någon av de 34 kyrkor som fortfarande är i bruk. En av de populärare valen är Egby kyrka på nordöstra ön som tidningen Året Runts läsare valde till "Sveriges vackraste kyrka" 2008.

– Efter utmärkelsen har dess popularitet ökat och den är nästan lika populär vigselkyrka som Gärdslösa kyrka, som kallas "prinsessornas kyrka", säger Anna Lundin Leander, kyrkoherde vid norra Ölands pastorat.

Gärdslösa kyrka har fått sitt smeknamn efter att prinsessan Margaretha, kungens äldsta syster, gifte sig i kyrkan 1964 med John Ambler.

– Sedan har vi Räpplinge kyrka som ligger i kungaparets "sommarförsamling", nära Sollidens slott, vilket brukar inverka så att vi varje år har några vigslar där just för att det är lite kunglig glans över socknen.

På norra Öland bjuder Källa gamla kyrka på en speciell atmosfär. Kyrkan, som började byggas i slutet av 1100-talet som försvarskyrka, övergavs på 1880-talet, eftersom den ansågs för dyr att underhålla. Idag är den mycket populär som bröllops- och konsertkyrka.

Även södra Öland stoltserar med ett antal vackra kyrkor. Kastlösa kyrka är en av de populäraste liksom Vickleby kyrka i en av öns absolut vackraste byar.

Allègården, intill kyrkan i Kastlösa samt Bo Pensionat i Vickleby ordnar med både bröllopsfest och boende.

Många valmöjligheter

Att så många par väljer Öland för ett av de största ögonblicken i deras liv är egentligen inte särskilt förvånande med tanke på alla de valmöjligheter som finns vad gäller vigslar, bröllopsfester och service. Ett av de öländska företag som erbjuder service till brudparen är East Coast Limo som tillhandahåller exklusiva transporter med amerikanska lyxlimousiner och klassisk Rolls- Royce, Silver Cloud från 1956 och det är som ägaren Nisse Hagman säger:

– Tillsammans med alla andra öländska aktörer som är involverade i bröllopet ser vi till att brudparet och alla gäster får uppleva ett oförglömligt bröllop på Öland!

Senaste artiklarna

 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
 • Ölänningarna får återigen en vinter där glädje, förväntan och umgänge står i centrum och där evenemangskalenderns tomma sidor fylls av upplevelser från söder till norr. Sällan har vi väl längtat så här mycket efter vinterns olika event och vintern är fylld av såväl pubkvällar och trädgårdsevent som traditionella julmarknader och luciatåg.
  Läs!
 • Det händer säkert er också. När man är ute och åker på Öland kan man inte låta bli att fantisera om vad alla ortsnamnen betyder och hur de har kommit till. Har ”Kastlösa” något med Indien att göra? Eller dras man med extra dåligt minne i ”Glömminge” och vet bättre än andra hur man får till en trevlig fredagskväll i ”Mysinge”? Det är väl ändå inte troligt att man var högljudd i ”Skriketorp” eller gillade underkläder i ”Trosnäs”. Det är dags att djupdyka i historieböckerna om öländska ortsnamn.
  Läs!
 • Det finns alltid något nytt att upptäcka på Öland även om man bor här eller har varit här många gånger. Naturreservatet i Karum är ett sådant exempel. Det ligger några kilometer öster om Rälla och är idag en av Sveriges viktigaste platser för att bevara äldre sorters spannmål och flera arter av utrotningshotade växter som trivs i åkermarkerna.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul