Påsken, en av våra största familjehögtider, firas bäst med familj och vänner – på Öland. Under konceptet Påskön anordnar byar, föreningar, företag och privatpersoner aktiviteter, tävlingar och event under hela påsken.

Sedan tio år tillbaka är Öland destinationen för alla som vill kombinera traditionell högtid med nya upplevelser, aktiviteter och event. Allt började med ”Äggröran” i Runsten 2009 och nu är det sjätte året i följd som stora delar av ön firar påsken under konceptet Påskön där Ölands turistorganisation är en sammanhållande länk.

– Påskön är ett koncept där alla arrangörer planerar och genomför sitt firande, och vår roll är att samordna marknadsföring och underlätta för besökare. Istället för att leta igenom hela evenemangskalendern kan man hitta allt på en plats på vår hemsida, säger Stefan Ahlgren, destinationsutvecklare vid Ölands turistorganisation.

Under sidan Påskön finns information om alla aktiviteter och event som är samlade i konceptet. För att nå besökarna har gruppen som arbetar med konceptet gjort en reklamfilm om Påskön, som visas på sociala medier och de olika aktörernas hemsidor.

– Påsken blir allt större på Öland och vi ser att antalet besökare ökar. Främst handlar det om fritidshusägare som passar på att göra årets första besök i stugan i samband med högtiden. Fritidshusägarna betyder mycket för Öland då de är väldigt trogna ölandskonsumenter.

HÄXOR, KÄRRINGAR OCH DIKESDYKNING

I år firas Påskön från Trollskogen i norr till Fågelvägen i söder. Få platser i Sverige firar dock påsken lika mycket som Löttorps Framtidsförening som har satt ihop ett omfattande och imponerande aktivitetsprogram som sträcker sig från 13 till 28 april.

– Att firandet har blivit så stort är för att vi tycker om det vi gör. Under våra möten sprudlar idéerna och det är lätt att engagera sig när man har kul. Vi bestämde oss för att satsa på häxor och kärringar som övergripande tema, dels på grund av närheten till ön Blå Jungfrun och dels för att vi själva tycker om att förvandla oss till fräcka häxor, säger Ann Kammerer, styrelseledamot i Löttorps Framtidsförening.

Programmet innehåller allt från marshmallowgrillning, loppis och filmvisningar till populära tävlingar som kärringrace, Miss Blåkulla, rysk äggroulette och gissa vikten på den levande påskharen. På Mellböda Gård, som drivs av Ann och hennes sambo Wolfgang Kuhrt, blir det kakbuffé, konstutställning och ponnyridning.

– Mest populärast är Miss Blåkulla, äggrouletten, extremsportdagen med SM i Dikesdykning och maskcharming. Konstutställningen ”Blåkulla häxkonst” och kärringracet kommer förmodligen dra en del folk. Alla som är utklädda till häxor får deltaga i racet. Sen kan jag tänka mig att den levande påskharen i Nya Kryddan blir barnens favorit i år.

UTSTÄLLNINGAR, DANSBAND OCH GOSPELKÖR

Påskfirandet i Borgholm börjar med att den populära tuppen Borge anländer till Stortorget på tisdagen. Dagen efter samlas förskolorna på torget för att pynta björkträdet med teckningar och pyssel. Påsken 2016 startade en ny tradition med konstutställning på Strand Hotell Borgholm som under förra året lockade runt 5000 besökare.

– Den blir bara större och större, och i år har vi 40 utställare med koppling till Öland. Utställningen invigs på långfredagen med vernissage och pågår till påsksöndagen. På fredagen har även Galleri13 i Borgholm vernissage, säger Kenneth Sunesson från Borgholms Cityförening som står bakom konstutställningen på Strand Hotell Borgholm.

På påskafton är det årspremiär för loppisen i Södra Parken, och flera aktiviteter i centrala Borgholm som smyckas i påskens färger. Under dagen blir det godisregn, musik och flera tävlingar, bland annat en fototävling ”Bästa påskkärring” för barnen.

– Det blir vårsång, sång från kyrkans gospelkör och tal från kommunalrådet Ilko Corkovic. Restaurangernas menyer är inspi-rerade av påsken och på vissa krogar blir det musikarrangemang. På Borgholm 11:2 blir det fullt drag på kvällen när dansbandet Scotts intar scenen.

Under 2019 arrangerar Ekerum Resort Öland flera aktiviteter och evenemang och påsken är inget undantag. På påskafton anordnas familjeaktiviteter där barnen kan påskpyssla, leta ägg och träffa maskoten Ekis.

Ölands Museum i Himmelsberga öppnar upp handelsboden och anordnar påskutställningen Imaginaria med Galleri ML i konst-hallen från skärtorsdagen till påskdagen.

I Färjestaden är påskfirandet koncentrerat till Ölands Köpstad där det under långfredagen och påskafton bjuds på aktiviteter för barn.

– Köpcentrumet får besök av två figurer, en kanin och en kyckling, som delar ut kramar och godis. På långfredagen mellan kl. 11 och 15 trollar clownen Mike fram magiska ballongfigurer till alla barn, berättar Åsa Bigelius, centrumförvaltare på Ölands köpstad.

SKOGSBAD OCH SALAMANDERSPANING

På mellersta Öland, på Mittlandsgården, driver Magnus och Caroline Landtmanson småskalig produktion av lamm, färgglada ägg och honung, och erbjuder hantverkskurser och guidade turer.

– Vår gårdsbutik är öppen under påsken och vi planerar att ha öppen gård under någon av påskhelgens dagar. Den här årstiden säljer vi fårskinn, ägg, hantverkskorv och hantverksprodukter av skinn och ull. På hösten säljer vi även lammlådor, säger Caroline Landtmanson, som är fåraherde, biolog, natur- och kulturguide.

Under året anordnar hon olika guidningar och i påsk är det först skogsbad på långfredagen och salamanderspaning på annandagskvällen. Båda aktiviteterna utgår från Mittlandsgården och kräver föranmälan.

– Att skogsbada är ett sätt att möta naturen i lugnt tempo. Vi är oftast så uppe i varv att vi även när vi går i naturen tänker på vad som har hänt eller ska hända i stället för att njuta av nuet. Under skogsbadet sänker jag tempot och låter deltagarna uppleva skogen med alla sina sinnen.

– På salamanderspaningen ger vi oss ut, både barn och vuxna, med pannlampa för att spana på salamandrar. Det är spännande att möta naturen i mörkret. Vattensalamandern ser nästan ut som en sagodrake.

Svenska Kyrkan uppmärksammar påsken, som är en stor kristen högtid, med sorg, glädje, sång och musik. Den 13 april anordnas den populära påskbasaren i Borgholms församlingshem, och under själva påskhelgen är det flera mässor och gudstjänster. På skärtorsdagen är det hantverkscafé i Köpings församlingshem, barnaktiviteter i Borgholms församlingshem, tonårsträff i Torslunda församlingshem, och mässor i flera kyrkor. Under långfredagen anordnas gudstjänster i olika kyrkor och efter påsknattsmässorna i Persnäs¸ Torslunda och Mörbylånga går högtiden från sorg till glädje på påskdagen med mässor över hela Öland.

SÖDRA ÖLAND

Även i söder är det olika aktiviteter under påskveckan. Den 16 april spelar Mörbylånga Hembygdsförening och Helmuth Petersson upp programmet ”Kalmarsunds vita båtar” av framlidne Göran OT Dahlberg, och på skärtorsdagen visar Gräsgårds bygdegårdsförening komedin Holmes & Watson i biografen i Torngård. Biografen ligger längs Fågelvägen, en 50 kilometer lång kuststräcka i Ölands världsarv från Gårdby i norr till Ottenby i söder.

– Längs Fågelvägen finns fornborgar, vandringsleder, fågel-lokaler, runstenar och naturreservat. Här finns också flera lokala verksamheter inom kultur, konst, hälsa, natur och mat som har extra öppet under påsken, säger AnnSofie Erixon, engagerad i föreningen Fågelvägen.

Senaste artiklarna

 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
 • Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.
  Läs!
 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul