Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.

Att Rasmus Arvidsson väljer Hotel Skansens loungedel, som går i klassisk brittisk stil, som intervjuplats är ingen tillfällighet. Så länge han kan minnas har det funnits inre krafter som inte bara har dragit honom till Öland utan till Storbritannien och den brittiska populärkulturen. Men där den ena ökulturen har fått honom att läka och blomstra har den andra förfört honom och lett honom in på destruktiva villovägar. Intervjun hinner knappt börja innan han själv sätter ord på de dubbla känslor som bubblar inombords.

– Jag har alltid känt mig brittisk och identifierat mig med fotbollen, musiken, kläderna, vädret och sättet man dricker på. Det vore en dröm att få uppträda där, men just nu skulle jag inte våga det. Det hade varit för känslomässigt och riskfyllt. För även om det har gått väldigt snabbt för mig och Avantgardet de senaste åren är min största resa att gå från en nedbruten missbrukare i London till nykter artist på Öland. Det är också den här resan som har format vår musik.

Oavsett om det är en spelning på en liten pub, Allsång på Skansens scen i Stockholm, eller en intervju, har Rasmus ett behov av att förklara och få folk att förstå – utan att förmana. Allt det smutsiga som han har gått igenom gör att han, enligt honom själv, har diskvalificerat sig till att vara en förebild för all framtid. Men han ser det nästan som en skyldighet, mot alla dem som inte får sina röster hörda, att genom musik berätta om missbruk och psykisk ohälsa. Den ofiltrerade sanningen, den som inte passar in på skivbolagens stylade instagramkonton, har blivit hans budskap.

– Det du ser är vad du får. Vi spökar inte ut oss på scen, stylar inte instagrambilder och sminkar inte över sanningen. Att inte vara bunden till ett skivbolag gör också att det är vi som styr var vi ska spela och med vem vi ska jobba. Vi kan spela på både Skansen och Gröna Lund, men även gratis på gatan om vi har lust med det. Oavsett var vi spelar har vi samma energi och kärlek till musiken.

EN TUFF RESA

För att förstå Avantgardets resa till stora scener som Way Out West och Allsång på Skansen, tre album och samarbeten med Peter Birro och Joakim Åhlund går det inte börja berättelsen när bandet bildades för snart tre år. Resan började när Rasmus, lockad av den brittiska kulturen, lämnade dåvarande hemstaden Nybro för att studera internationell politik i Belfast, vilket sedan blev journalistiska studier i London.

– Parallellt med studierna började jag missbruka alkohol och droger, men jag lyckades hela tiden göra det som krävdes för att hålla mig över ytan. Det hade kanske varit bättre om allt hade gått åt helvete direkt.

– Efter studierna jobbade jag som informatör på spelbolag och på morgonen, när jag satt på tunnelbanetåget, på väg till jobbet drack jag fem öl bara för att bli av med mina skakningar. De sista åren förstod jag att jag var missbrukare, men jag var fast i det. I cykler åkte han hem till Nybro för att återhämta sig och bli inlagd på avgiftning, men han lockades alltid tillbaka till Londons frestelser.

– Till slut kom jag till en punkt där jag inte orkade mer. Jag drog hem till Sverige utan att säga det till någon eller ens lämna nycklarna till lägenheten. Jag var rädd för att så ett frö till en återkomst.

DET NYA LIVET

Tillbaka i Sverige nyktrade han till, fick jobb på Barometern som sportjournalist och träffade där sin framtida fru Kim som han har bildat familj med i Glömminge. Han berättar ingående om hur mycket hon har betytt för honom och om kärleken till Öland som går tillbaka till hans barndom när hans familj hade en sommarstuga i Saxnäs.

– Pappa satt alltid på verandan och spelade gitarr, och det var så jag kom i kontakt med musiken. Det var fina, lyckliga år och när jag höll på med mitt missbruk kunde jag inte åka tillbaka till Öland. Jag blev deprimerad när jag tänkte på vad jag hade förlorat. Att sedan ta tillbaka Öland genom kärleken till Kim är underbart. Det är en härlig känsla att se Öland när du kör hem sent efter en spelning.

Det var även Kim som fick honom att börja skriva musik igen, ett intresse som hade legat vilande sedan gymnasietiden. Han tog kontakt med sin gamla vän Patrik Åberg. En gång i tiden hade de haft planer på att starta Avantgardet och nu var Rasmus mogen. De skickade ett par låtar till musikproducenten Björn Olsson som precis hade avslutat Håkan Hellströms album. Björn ansåg att låtarna var så eländiga och deprimerade att han inte kunde motstå ett samarbete.

– Musiken handlar alltid om sanningen och var jag befinner mig nu. Vi hade inte kunnat släppa den första skivan nu, det hade inte varit rätt, och vi hade inte kunnat släppa den tredje skivan då. Nu mår jag bättre än någonsin, men det finns mycket i omvärlden som gör mig deppig. Att den nya skivan är mer öppen, snabb och lite mer bred beror nog också på att jag skrev låtarna under vår senaste turné. Den är formad av publikens energi och hoppfullhet.

Samtliga skivor har fått fina recensioner och gjort succé inom indierockgenren vilket har inneburit spelningar över hela Sverige och delar av Norge, samt flera spännande samarbeten. Det tyngsta samarbetet, för Rasmus personligen, är att den kände musikproducenten Joakim Åhlund har producerat Avantgardets två senaste album.

– Som väl orienterad i svensk musik är det en stor dröm. För mig är Jocke störst i världen, det finns ingen större, och precis som alla andra vi jobbar med är det en människa vi älskar genuint.

Det som gör Rasmus mest stolt av allt är att Avantgardet har fått en publik även i Kalmarregionen, och att de tre spelningar som bandet har gjort i närområdet har sålt slut. Den 21 december spelar Avantgardet i KalmarSalen och Rasmus drömmer om fler spelningar på hemmaplan.

– Även om regionen saknar en kultur och arena för gräsrotsmusik så har Öland gjort det bra med ett otroligt program under sommar-månaderna. Så länge vår publik får ut något av det så spelar vi mer än gärna på hemmafronten. Jag försöker alltid lyfta fram Öland, bland annat i våra musikvideor och jag hoppas att det verkligen framgår hur mycket jag älskar den här platsen. Den här ön har förändrat mitt liv.

Senaste artiklarna

 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
 • Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.
  Läs!
 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul