Owe Fransson - prisad och uppskattad. Foto: Joachim Grusell

På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.

I somras tilldelades Hotell Borgholm utmärkelsen ”Best of Award of Excellence” för sin vinlista och utmärkta sätt att hantera viner. Det är tidskriften ”Wine Spectator” i USA som står bakom priset.

– Jag är hedrad och glad över utmärkelsen. Den är en kvalitetsstämpel på vårt arbete med vinerna på Hotell Borgholm. Wine Spectator är en av världens största vinpublikationer och har ett högt anseende i vinvärlden, säger Owe Fransson.

Han förklarar att vinlistans innehåll har vuxit fram under många år. Eftersom vinet är hans arbete och hobby håller han sig uppdaterad genom att ta del av nyheter i vinvärlden. Det kan exempelvis handla om att en ny generation med vinmakare tar över i ett äldre familjeföretag och moderniserar produktionen vilket leder till nya kvaliteter på vinerna.

– Kunskap är nyckeln till att komponera en vinlista som lockar gäster till restaurangen. Man behöver också vara alert och hänga på låset när riktigt intressanta viner är till salu. En mindre producent kanske bara exporterar ett fåtal flaskor av en åtråvärd årgång till Sverige. Tack vare goda relationer med engagerade importörer kan jag köpa vissa kvaliteteter som inte finns på så många restauranger i Sverige, säger Owe.

PÅGÅTT SEDAN 1972

Bygget av den prisbelönta vinlistan har pågått sedan han tog över hotellet 1972.

I samtalet om vin med Owe Fransson får man en bit restauranghistoria på köpet och även en inblick i hur svenskarnas förhållande till mat och vin har förändrats under de senaste 45 åren. I början av 1970-talet var Hotell Borgholm ett sommarhotell dit publiken främst kom för att dansa men det serverades även danssupé.

– På den tiden beställde restauranggästerna öl och snaps till förrätten, oavsett vad som låg på tallriken. Till huvudrätten, som oftast bestod av kött, beställde de in en flaska rött utan att fundera över vilken typ av rödvin det var. På hotellet hade vi en handfull röda och lika många vita viner som köptes från Systembolaget, det var bara därifrån som krögare fick handla.

Senare under 1970-talet blev det även diskotek och nattklubb på hotellet. Owe träffade Karin som snart skulle bli hans fru. Det blev en lokal ledig som låg i anslutning till hotellen, här inrymdes matsalen i den första riktiga restaurangen och här började Karin att utveckla sin numera prisbelönta gastronomi. Från början var upplägget sådant att gästerna startade kvällen med att äta middag och sedan gick de över till nattklubben. Man riktade sig till en medveten publik med ett växande intresse för gastronomi där vinet är en självklar del.

Detta var på 1980-talet när restaurangerna och nattlivet i många svenska städer stängde igen under somrarna. Istället reste man till Borgholm och andra sommarstäder längs kusterna.

– I slutet av 1980-talet blev nattlivet lugnare och samtidigt märkte vi att Karins läckra och välgjorda mat tillsammans med ett intressant urval av viner blev en större publikmagnet än nattklubben. Vi beslutade oss för att stänga nattklubben och fortsätta på gastronomins väg. Det visade sig vara ett klokt val, konstaterar Owe Fransson.

SMAKKOMBINATIONER

I dag lockar restaurangen en gastronomisk publik som kommer resande från stora delar av världen. Karin är förmodligen den mest omskrivna ölänningen i modern tid och restaurangen är belönad med en stjärna i den internationella restaurangguiden Guide Michelin.

Hur går det till, rent praktiskt, att välja viner till Karin Franssons smakkombinationer?

– När Karin är klar med sin meny så lagas den upp för provsmakning. Jag och mina vinkunniga medarbetare i matsalen smakar, diskuterar och kommer fram till vilka viner som matchar de olika rätterna bäst. Dessa föreslår vi för gästerna i de vinpaket som finns i menyn men vi kan även tipsa om andra alternativ för dem som önskar det. Vi har även gäster som börjar sitt restaurangbesök med att studera den omfångsrika vinlistan och låter vinet bestämma vad de ska äta.

Owe Fransson konstaterar att vin, precis som mat och kläder, följer tidens trender. Själv är han mån om att vinlistan visar hans intresse och kunnande istället för att bara vara trendig.

– Jag har till exempel fått kritik för att jag har flera viner från Rhône än från nya världen, men det visar bara mitt vinintresse som i sin tur är skälet till att flera av våra gäster reser hit.

GENUIN UPPSKATTNING

Nöjda gäster har alltid varit ledstjärnan i Owe Franssons arbete. I den filosofin ingår det att erbjuda dem en produkt som han är stolt över och som inte bara är trendriktig.

– Min glädje som krögare är att gästerna ska känna sig välkomna och att vi som arbetar här berikar deras kväll och liv. De ska helt enkelt bli lyckligare. För att utveckla vårt ställe har Karin och jag rest mycket och fått inspiration från andra hotell och restauranger, såväl i Sverige som utomlands.

Owe Fransson är född och uppvuxen i Borgholm. Under sin uppväxt hade han målet att göra något bra för sin stad, att sätta den på kartan. Om några månader är det dags för Owe och Karin Fransson att runda av. Vid årsskiftet lämnas hotellnycklarna över till de nya ägarna. Hur känns det?

– Så här i slutet av karriären känns det väldigt roligt att ha gjort så många gäster nöjda. Under sommaren har flera av dem uttryckt sin tacksamhet för alla de besök som de har gjort hos oss. Vi har ju gäster som kommit tillbaka år efter år sedan 1980-talet. Det känns fantastiskt fint att få ta emot en sådan genuin uppskattning. Vinintresset har jag kvar, det är min hobby.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul