FOTO: Joachim Grusell

Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.

Det pågår en satsning på den regionala maten i Kalmar län. Thomas Isaksson på Regionförbundet i Kalmar leder projektet ”Livsmedelsutveckling Sydost”. Ett av målen är att skapa nya produkter utifrån de förutsättningar som finns i regionen, ett annat är att öka samarbetet mellan länkarna i den kedja av företag och organisationer som ser till att det blir mat på bordet för konsumenterna.

Nu har projektet pågått i två år, har det blivit några nya, lokala livsmedel?

– Före sommaren kom det tre produkter som vi har varit inblandade i på ett tydligt sätt. Det är lufttorkade charkuterier från Västersläts gård i Lindsdal i norra Kalmar, ett mjöl på Ölandsvete från öländska odlare och falafel eller kikärtsbollar som är tillverkade på gula ärtor och gråärtor från Öland, säger Thomas Isaksson.

Vego planet heter företaget som tillverkar falafel som finns i frysdiskarna i flera matbutiker i regionen och även säljs till storkök och restauranger. Det ägs av Diya och Anwar Jasseb Al Burhan och tillverkningen sker i Kalmar.

– Den ursprungliga planen var att falafeln skulle tillverkas på klassiskt vis med kikärtor från södra Europa. Jag träffade bröderna som driver företaget och föreslog att de kunde testa med gula ärtor och gråärtor från Öland istället och kopplade samman dem med öländska bönodlare. Diya och Anwar är experter på falafel och vet hur det ska smaka; efter några testomgångar i sin anläggning hade de utvecklat en produkt med öländska råvaror som smakade minst lika bra och som även visade sig innehålla lite mer protein, säger Thomas Isaksson.

De rara ärtorna kommer från Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter som har en lika viktig del i utvecklingen av de nya produkterna. Företaget ligger i Färjestaden och ägs av 120 odlare av lök, bönor och ärter. De levererar sina råvaror som sedan paketeras, lagras och säljs vidare till andra företag som förädlar dem vidare. Det är till exempel Lantmännen som säljer kokta bönor med varumärket GoGreen och Kungsörnen som tillverkar bönpasta.

– Öland är känt för sina ärter och bönor. I hela Sverige är det egentligen bara här som det kan bli bra skördar. Det beror på den bördiga och kalkrika jorden samt mildare temperatur under våren och hösten. Bönorna skördas sent på hösten, i slutet av september, om det kommer en frostnatt innan dess så stryker de med, säger Håkan Johnsson, vd, Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter.

NYA SORTERS BÖNOR OCH ÄRTER

Under hösten har Håkan Johnsson blivit nominerad av Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi i kategorin ”Främjande av lokal primärproduktion”. Skälet till nomineringen är hans arbete med att odla nya sorters bönor och ärter som möter konsumenternas önskemål om proteinrika alternativ till kött.

– För sex år sedan fanns det bara en bönsort på Öland och det var de bruna bönorna. De är fortfarande viktiga men nu har vi utökat sortimentet med vita och svarta bönor samt kidney-, borlotti- och yin-yan-bönor. Ärtorna är också på gång, förutom gula ärtor, som många använder i klassisk ärtsoppa, odlar vi grå och gröna ärtor. Med gröna ärtor blir ärtsoppan vackert grön, säger Håkan Johnsson.

I utvecklingsprojekten samarbetar företaget med andra företag och forskare, till exempel näringsexperter på Linnéuniversitetet i Kalmar. Håkan Johnsson ser ljust på framtiden. Han menar att nu när många vill äta mer vegetariskt så finns det stora möjligheter att odla ännu mer bönor och ärter på Öland. Målsättningen är minst en ny sorts baljväxt per år och även att tillgodose behovet av ekologiska varianter.

– Även hälsoeffekterna av bönor och ärter är mycket positiva, de innehåller värdefulla proteiner, fibrer och mineralämnen och har visat sig vara mycket bra för personer med diabetes och höga blodfetter. Kort sagt: baljväxter är framtidens fantastiska mat!

Senaste artiklarna

 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
 • Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.
  Läs!
 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul