ÅRSKRÖNIKA: IRÉNE FORSMARK:Så är det snart dags att lägga 2017 till handlingarna. Vad finns då för öländska minnen av det? Framtidstro är ett och en anings större krismedvetenhet ett annat.

Vädret såklart, eller närmare bestämt frånvaron av värme och närvaron av blåst. Ja, visst levde vår ö upp till sitt kända epitet. Trots dåligt väderår i hela landet sken förstås solen ändå nästan mest här, men nog blåste det mer än vanligt?

Så var det ju vattenfrågan förstås. Den snöfattiga vintern gav ett tidigt bevattningsförbud. Men allt regnande under sensommar och höst raderade förbudet och man kan nu fylla en hink utan alltför dåligt samvete. Men visst stänger vi alla numera av kranen när vi borstar tänderna och snabbdusch har blivit en god vana.

Hurra hurra

Turistsäsongen blev bra även om många förvånat stirrade på snön på långfredagen och ännu värre; i början av maj! En sen vår, inte så mycket äpplen men ett suveränt päronår. De blommar som bekant inte samtidigt. Öland spirade trots allt och en mängd roliga aktivitet arrangerades och många reste hit.

Sommaren bjöd på många höjdpunkter allt från Per Gessle till GES i ruinen. Löptävlingar i massor och förstås ett 40-årsfirande utöver det vanliga. Norska tvillingar och en populär kronprinsessa drog rekordpublik på Borgholms IP.

Framtidstro

Året präglades också av en större framtidstro. I Färjestaden byggs som aldrig förr; radhus, bostads/hyresrätter, seniorbostäder, ny skola m.m. Bönderna är mer nöjda än på länge då priserna på både mjölk och kött har ökat. Nya bönor efterfrågas starkt och årets provodling av quinoa slog väl ut. Och Skördefesten är en populär marknadsplats för allt det öländska goda.

Så måste vi förstås gratulera Mörbylånga som i SKLs undersökning av hur nöjda företagarna är med kommunernas service och myndighetsutövning kom på 18 plats av 139 deltagande kommuner, bäst i länet. Lika bra utfall blev det inte i Svenskt Näringslivs årliga mätning. Mörbylånga hamnar på plats 207, ett fall med 57 platser. Borgholm faller 25 platser och hamnar som 275 av Sveriges 290 kommuner.

Här finns att göra om man säger så...

Öland en kommun...

Då är vi osökt inne på årets politik. Som vanligt nödgas man nästan säga, har någon av kommunerna, eller båda, ekonomiska problem. Mycket finns förstås att säga om detta, bort- och/eller orsaksförklaringar. Den intressantaste frågan är ändå den nyväckta om EN kommun.

Ger den de samordningsfördelar förespråkarna säger eller urholkar den demokratin? Ön är trots allt nära 15 mil lång. Och så den allra mest delikata frågan: Var ska kommunledningen sitta …? Många frågor där ingen vet svaren förrän succén eller misslyckandet är ett faktum. Man kan ju inte vara delvis en kommun. Viss ångerrätt finns förstås – Motala och Vadstena lever lyckligt skilda, men det är generellt inget att rekommendera.

Frågan är om det inte är lika bra att bilda Kalmarsundstad eller vad en storkommun nu kan tänkas heta. Man slipper ta omvägen över Öland en kommun. Istället blir man en region med lite klös. Närmare 100 000 invånare som äntligen konkurrerar med gelikar på någorlunda lika villkor. Fast frågar man Huskvarna- och Grännabor känner sig många fortfarande slukade av Jönköping sen kommunreformen 1971. Som vanligt finns inga enkla lösningar.

Krismedvetenhet

Tillbaka till ö-politiken igen. Ett litet uppvaknande ur Törn-rosasömnen kan också skönjas. Nu ska 15 Hesa Fredrik installeras i Färjestaden och Mörbylånga så ölänningarna får varnings- och informationssystemet VMA, som meddelar om till exempel en tankbil med ammoniak vält och släpper ut giftig gas. Det går framåt! Någon plan om det händer något med bron skönjes ännu inte, eller har jag läst slarvigt? Fjolårets fråga om vi ska ro eller simma till Kalmar kvarstår således.

Kommunal info

En annan välgärning vore lite spänstigare information på kommunernas hemsidor. Betänk att alla läsare inte bor i kommunen. Mycket är skrivet för redan invigda. Det är säkert inte avsiktligt utan stavas hemmablind. Att tänka på mottagaren och ge svar på; var, när, vad, hur, vem och varför är inte så dumt.

Ett litet exempel: Det byggs nytt vattenverk i Södra Möckleby. Där står att läsa: Byggnaden blir cirka 933 m² och kommer att placeras intill befintligt verk på fastigheten Möckleby 28:1.

Hur många vet var fastigheten 28:1 ligger? Ska man ringa kommunen och be om en karta? Varför inte lägga in en sådan med en gång eller skriva att den kommer att ligga vid gatan-x eller nära byggnaden-y?

Hemsida eller Facebook? Ett annat önskemål är en klar policy om vad kommuner lägger på hemsidan och vad som läggs på Facebook? Just nu måste vi medborgare kolla båda. Spelar ju inte så stor roll när det gäller triviala saker. Men vid avbrott blir det frustrerande. Vid en kris eller stor olycka kan det bli katastrofalt.

Varför kan man inte vara säker på att snabbt hitta viktig info på kommuners hemsidor? Varför är alltid medierna bättre?

Så, snälla tomten! Låt oss hoppas att 2018 blir det år då både Borgholms kommun och Mörbylånga kommun bestämmer sig för att ha landets bästa infoklimat gentemot sina medborgare.

En God jul och ett Gott Nytt 2018 önskas alla läsare.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul