Tove Folkesson. Foto: Joachim Grusell

Vad är det som är så magiskt och tryggt med Öland? Tove Folkesson har vandrat en lång väg för att ta reda på svaret. 2014 debuterade hon som författarinna med ”Kalmars jägarinnor” som blev en så stor succé att boken fick två uppföljare och ska släppas som film. Nu har Tove, precis som trilogins huvudkaraktär, äntligen hittat hem.

När Tove Folkesson släppte sin senaste bok, ”Ölands-sången”, under våren 2017 hade hon ingen aning om när hon skulle börja skriva igen och hur det skulle yttra sig. De senaste åren har hon levt och brottats med sina egna prestationskrav, på gränsen till perfektionism, för att avsluta en berättelse som har varit starkt knuten till hennes liv. När den sista boken om huvudkaraktären Eva Zackrisson var färdig visste Tove inte vilken väg hennes eget liv skulle ta, men hon var säker på en sak. Hon har aldrig känt sig så hemma som hon nu gör på Öland.

Tove föddes och bodde delar av barndomen i Rinkeby, Stockholm, innan familjen flyttade till Kalmar. Som vuxen har hon flyttat runt mellan olika orter och letat efter en plats som hon kan kalla sitt hem. Hon beskriver sig som en sökare, som länge inte kunde förlika sig med tanken att livet bara gick ut på att utbilda sig, gifta sig, skaffa barn.

– Bara tanken på det gjorde mig deprimerad. Jag var tvungen att hitta ett annat sätt att utforska mig själv och livet. Jag började skriva, vilket var lite överraskande eftersom det aldrig hade lockat mig tidigare. Under tonåren var jag mer för teater, musik, lekar och rollspel som utvecklade min fantasi.

Kalmars jägarinnor

27 år gammal bestämde hon sig för att skriva boken ”Kalmars jägarinnor” och berätta om sådant som hon har upplevt och människor som hon har stött på. Eva Zackrissons personlighet och liv påminner mycket om Toves egna tonår, men skiljer sig mycket mot den person som hon är idag.

– Det är inte lätt att vara sig själv i tonåren. Att spela olika roller är ett sätt att överleva och det var spännande att gå tillbaka och skildra den här vilda jägarinna-rollen och den gemenskap som fanns i kompiskretsen. Jag tror många känner igen sig i mina böcker.

Att delar av berättelsen utspelar sig på Öland är ingen slump. Ön är en spelplats med flera historiska lager, från stenålder till nutid, som används för att skapa dramatik i berättelsen. Den största anledningen till att det blev just Öland är Toves egen historia. Med böckerna fick hon möjlighet att undersöka varför Öland alltid har varit en så trygg och magisk plats för henne.

– Min relation till ön etablerades i barndomen när vi lämnade stan på sommaren och åkte till mormor på Öland. Min mammas släkt är en gammal bondsläkt på ön och jag minns med värme lekar och äventyr som jag har haft här. Att höra ljudet från Ölandsbrons skarvar, nå toppen på bron och rulla ner mot denna förtrollande ö ger fortfarande en magisk känsla.

Berättelsen om ”Kalmars jägarinnor” skrev hon som okänd författarinna, utan press och förväntningar från omvärlden, och hon var inte riktigt beredd på det genomslag som boken fick vid utgivningen. Över en natt fick Tove vänja sig vid att okända personer tolkade och recenserade hennes ord och känslor, och byggde upp förväntningar över hur historien skulle utvecklas.

– Som tur var hade jag redan skrivit en del av uppföljaren ”Sund”, men det var svårt att hantera alla intryck och förväntningar. För första gången i mitt liv fick jag skrivkramp och prestationsångest.

– Sen är det här med recensioner lite speciellt. Även om jag har fått bra recensioner känner jag mig ofta bara tom när jag läser dem. För den som recenserar är det bara en bok som alla andra, men för mig som har lagt ner åtta år av mitt liv på böckerna är det mycket mer än så.

Flytt till Öland

Inför arbetet med den sista boken, Ölandssången, flyttade Tove till Öland för att hämta mer inspiration och kunskap. Flera års arbete och reflektioner skulle sammanfattas i ett verk och i våras släpptes boken i handeln.

– Jag blev lite stressad på slutet och jobbade in i det sista, men blev till slut klar med boken. När den sedan kom ut var jag helt urtömd. Det kändes som att jag inte skulle kunna skriva en rad till i hela mitt liv. I alla fall inte på väldigt länge.

När våren 2017 övergick i sommar hade tomheten ersatts med en känsla av frihet. De tre böckerna var utgivna och hon behövde inte längre känna en inre press kring sitt skrivande. Hon tog fram en penna och började leka med ord. Enstaka ord blev till meningar och snart fylldes papper efter papper med nya tankar.

– I slutändan var det flera hundra sidor som jag skrev för hand och nu sitter jag och skriver in allt i datorn. Det är så mycket nytt att jag själv inte kommer ihåg allt som jag skrev. Tyvärr kan jag inte avslöja något just nu.

Parallellt med skrivandet har Tove ägnat en del tid åt bokmässor, föreläsningar och filmatiseringen av ”Kalmars jägarinnor”. Huvudrollen som Eva har Felice Jankell, dotter till Thorsten Flinck och Annika Jankell och regissör är Magnus Hedberg. Tove har själv skrivit manuset till filmen som kommer att vara lite annorlunda än boken.

– Som författare är du ofta ganska ensam, men här har jag fått samarbeta med många olika professioner vilket har varit roligt och utvecklande. Det är ganska häftig att se sin egen berättelse vandra iväg.

Tove återkommer ständigt till sin kärlek till Öland och det vackra landskapet. När den sista boken var klar i våras blev hon kvar på Öland och hon har inga planer på att söka lyckan någon annanstans.

– Det här har alltid varit en plats där jag kan vara mig själv och inte behöver gå in i en speciell roll. Här är jag bara Tove. Vill jag vara ensam har jag dessutom flera hemliga platser på ön som bara är mina.

Senaste artiklarna

 • Sedan Ölands första mikrobryggeri öppnade för fem år sedan har intresset för öländska drycker ökat för varje år. 2018 startades ett ölsafari och i år arrangeras dryckesfestivalen ”Drick Öland” i samband med Öland Spirar.
  Läs!
 • Påsken, en av våra största familjehögtider, firas bäst med familj och vänner – på Öland. Under konceptet Påskön anordnar byar, föreningar, företag och privatpersoner aktiviteter, tävlingar och event under hela påsken.
  Läs!
 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul