Svalkande vinterbad på Öland. Foto: Joachim Grusell

Vinterbadandet, eller rättare sagt, åretruntbadandet i Borgholms kallbadhus har traditioner långt tillbaka i tiden. Flera av dagens åretruntbadare har i över tjugo år regelbundet besökt kallbadhuset.

Dagens trogna badare är ett kärngäng bestående av fem herrar och fem damer som med förkärlek vinterbadar praktiskt taget varje dag under den kalla årstiden. Flertalet är pensionärer i åldrarna mellan 60 och 85 år. En av de trogna herrarna är Per Jakob ”Joppe” Wiberg.

– Vi började vinterbada 1996 berättar Joppe. Året om, oavsett väder! Men vi har satt en nedre temperaturgräns på minus tio grader, vilket det ju i och för sig sällan blir numera. Klockan halv sju varje morgon träffas vi herrar iförda morgonrockar, och eftersom vi bor i Borgholm allihop cyklar vi i regel ner till kallbadhuset. Isiga vintrar innebär att vi måste hugga upp en vak för att kunna ta ett dopp. Lördagar och söndagar har vi sovmorgon, då träffas vi inte förrän klockan åtta om morgonen. Nej, ingen bastu efter badet, var och en cyklar direkt hem för en värmande frukost. Det är ingen tvekan om att detta är hälsosamt. Vi håller oss friska och får en rejäl endorfinkick varje morgon som håller i sig under hela dagen. Man kan nog bestämt säga att vi blivit helt beroende av vårt vinterbadande!

Även damerna består av ett troget gäng som badar nästan varje dag. De träffas i kallbadhuset mellan halv åtta och åtta, när herrarna är färdiga. Fotograf Eva Finder som är en av dem, berättar:

– Det känns som om jag alltid vinterbadat. Ett par av damerna har anslutit sig under senare år och äldst är Marianne Nyström som är 85 år. Hon har badat dagligen i över trettio år, och tar dessutom en trekvart lång promenad före morgondoppet. Vi trivs verkligen bra tillsammans och brukar ha en liten festlighet i samband med badandet under vissa helger, till exempel vid första advent, jul och påsk. Jag längtar verkligen efter det iskalla vinterdoppet, jag känner mig som en ny människa efteråt. Men visst, ensam är inte stark, det uppstår ju ett positivt grupptryck som triggar hela gänget!

Pigga vinterbadare

Många studier visar att vinterbadare är friskare och har betydligt färre sjukdagar än andra. Kroppen kyls ner extremt snabbt i iskallt vatten som sätter igång kroppens försvarssystem, egentligen en stressreaktion där blodkärlen drar ihop sig, blodgenomströmningen i hjärnan reduceras och det är den här reaktionen som utlöser endorfiner och adrenalin. Listan på välgörande effekter är lång, exempelvis får man en bättre stresshanteringsförmåga, allmänt psykiskt välbefinnande, förbättrad sömn, bättre blodcirkulation, lägre blodtryck och minskad mottaglighet för infektioner. Och på köpet får man ökad självkänsla och betydligt större tolerans mot kyla. Så vad väntar vi landkrabbor på?

Senaste artiklarna

 • Sedan Ölands första mikrobryggeri öppnade för fem år sedan har intresset för öländska drycker ökat för varje år. 2018 startades ett ölsafari och i år arrangeras dryckesfestivalen ”Drick Öland” i samband med Öland Spirar.
  Läs!
 • Påsken, en av våra största familjehögtider, firas bäst med familj och vänner – på Öland. Under konceptet Påskön anordnar byar, föreningar, företag och privatpersoner aktiviteter, tävlingar och event under hela påsken.
  Läs!
 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul