Nytt liv på Hagelstad Getgård. Foto: Michael Hutchinson

Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.

Annika Bullus
Annika Bullus

Annika har känt ett starkt engagemang för getter sen barnsben. Hon växte upp i England men tillbringade fyra år i Spanien med sin svenska mamma och sin engelska pappa. När Annika var tolv år flyttade familjen till Spanien. Där, på vägen till och från skolan, möttes hon nästan dagligen av herdarna med sina getter. Det var också starten på Annikas engagemang.

Vid 16 års ålder flyttade Annika tillbaka till London. Och det var i England hon fördjupade sina kunskaper om getter, getmjölksprodukter och ett mer hållbart, naturligt sätt att driva jordbruk. Engagemanget har stärkts genom åren och Annika har besökt ett antal gårdar, bland annat i England och Schweiz.

– Getmjölksprodukter är oerhört stort i Europa inte minst i England, berättar Annika. Där har de upptäckt hur hälsosam getmjölken är och det är svårt att få tag i produkter, de säljer slut omgående. Mitt engagemang bottnar sig i hur vi ska kunna rädda fler getter, ge dem ett drägligare liv och att skapa ett alternativ till industriellt jordbruk som det ser ut på många sätt idag. Vi måste börja tänka långsiktigt.

Drivkraften att medverka till en positiv utveckling för getterna och ett miljövänligare sätt att bedriva lantbruk har bland annat resulterat i nysatsningen i Hagelstad. Att det blev så var lite av en slump. Annika som fortfarande är bosatt i London, har tillbringat i princip alla somrar på Öland sedan barnsben, tillsammans med familjen i deras sommarhus strax utanför Borgholm.

– Mamma har sina rötter i Kalmar och vi har haft många härliga somrar på Öland. Öland är så fantastiskt. Så fick jag höra talas om getgården i Hagelstad och åkte dit på besök. Men det var ingen rolig syn. De förra ägarna hade det svårt och hela gården inklusive getterna var helt under isen. Jag bestämde mig helt enkelt för att köpa gården, ta över alla skulder och se till att djuren fick en ny dräglig situation. Ett nytt liv helt enkelt.

På den vägen är det. Annika pendlar mellan London och Hagelstad så ofta hon kan. Hon har redan gjort stora investeringar på gården och det första var att totalrenovera ladorna. De är idag helt ombyggda med perspektivfönster där getterna kan titta ut, nyfikna som de är och samtidigt vara i hagen när de så vill. Ladan med getterna och killingarna är stor och ljus och djuren har härliga utrymmen att röra sig på. Bland annat har Annika sett till att installera en massageborste som de formligen älskar. Här finns också en helt ny mjölkningsanordning med ett inbyggt musiksystem!

– Ja vi spelar klassisk musik för dom. Det gör att de blir mer avslappnade under själva mjölkningen. Getterna ger oss sin hälsosamma fina mjölk som vi sen gör underbara getmjölksprodukter av, så dom är verkligen värda att ha det bra.

Med sina kunskaper och erfarenheter som Annika skaffat sig genom åren vill hon också sprida kunskapen till Sverige.

Vetenskapliga undersökningar

– Det har gjorts en hel del vetenskapliga undersökningar som påvisar hur nyttig getmjölken är. Det är oerhört viktigt att få ut informationen även till Sverige. Särskilt idag med så många som är laktosintoleranta. De har inga problem med getmjölken till exempel. Getmjölken innehåller tjugo procent mer kalcium och underlättar matsmältning. Dessutom finns det indikationer på att det hjäper till att minska inflammatoriska tarmsjukdomar. Getmjölken sägs också innehålla ett anti-cancerskydd och en positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. För att nämna några exempel. Det stärker också immunförsvaret. Själv minns jag att jag hade mycket exem på kroppen som ung, jag började äta och dricka olika getmjölksprodukter under en tid och blev bra!

Idag har gården omkring 300 getter. Damerna för sig och herrarna för sig. Det finns några äldre bockar kvar som med sina väldiga horn ser ut som äkta julbockar. De har tagit på sig en roll att uppfostra den yngre skaran som tenderar att busa och stångas med varandra en del. Innan Annika köpte gården gården slaktades de flesta bockarna. Nu får alla getter på gården en chans att leva ett bra liv. Men för att det ska fungera i praktiken så har Annika startat en del samarbeten med andra markägare och jordbruk runt om i Sverige för att utöka mängden betesmarker.

– Jag vill undvika att skicka getter till slakt, säger Annika. Vi ska se till att skapa förutsättningar så de kan få ett härligt liv. De kan göra så mycket nytta för oss människor. Getterna är också fantastiska att släppa ut på betesmarker som växer igen eftersom de med fördel äter rent i buskar och snår, även sånt som inte ens får vill ha.

Helt nytt arbetsteam

Förutom Annika som står för ägandet finns det numera också ett helt nytt arbetsteam på plats på gården som sköter de dagliga rutinerna och mejerister som tar fram de nya getmjölksprodukterna. Samtliga produkter är pastöriserade. I gårdsbutiken kan man köpa med sig bland annat färsk getmjölk och yoghurt, olika slags getostar, allt från milda hårdostar, färskost, till blå mögel. Tack vare Annikas breda kontaktnät och den fina kvaliten på produkterna säljs nu ostarna redan på bland annat Östermalms saluhall i Stockholm och hos Sally Clarke i London.

– Sally Clarke är en otroligt duktig och omtalad kock berättar Annika. Hon har framgångsrikt drivit krog i London i många år, skrivit kokböcker och driver även en delikatessbutik intill krogen med specialsortiment av högsta kvalitet. Sally blev också väldigt förtjust i våra ostar och ville genast ha dem i sitt sortiment. Och nu i sommar kommer hon troligtvis på besök till gården.

Annika är en person som lätt sprider entusiasm i sin omgivning. Hon har fortsatt stora planer inför framtiden. Bland annat vill hon starta olika välgörenhetsprojekt, som rehabcenter för barn med specialbehov.

– Det har visat sig att getterna har en lugnande effekt på människor och att deras positiva energi påverkar både barn och vuxna på ett mycket bra sätt.

Nästa satsning på Hagelstad getgård är tillbyggnad av ett café intill gårdsbutiken så besökare kan njuta av både getterna och godsakerna gården producerar.

Resan har bara börjat...

Senaste artiklarna

  • Med hjälp av morfars gamla regnrock och lite svensk melankoli har Alexander Stutterheim skapat regnrockar som bärs av världsstjärnor. De senaste två åren har han arbetat med sitt nya projekt John Sterner Stockholm och riktat blickarna mot Öland. Ett torp har renoverats, ett samarbete med Ullcentrum har inletts och nyligen öppnades en butik på Storgatan i Borgholm.
    Läs!
  • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
    Läs!
  • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
    Läs!
  • En månad efter påsk, 12-14 maj är det åter dags för Öland Spirar. För sjätte gången visar Öland upp sig från sin mest grönskande och blommande sida. Som vanligt bjuds det på massor av roliga och njutningsfulla upplevelser för liten och stor, med fokus på trädgård, naturupplevelser och lantliv.
    Läs!
  • God mat, underhållning och många skratt. Det finns flera goda skäl till att fira påsklovet och påskhelgen på Öland tillsammans med familj och vänner. Under påsken förvandlas delar av Öland till Påskön med aktiviteter och event för hela familjen.
    Läs!
  • I december öppnar ett nytt bageri i Färjestaden. Ölandsonen Fredrik Johansson Wingqvist, med ett gediget förflutet på några av Sveriges bästa bagerier, startar Fredriks Bröd och Bakverk i hamnen. Allt bakas av äkta råvaror. ”Det smakar så mycket bättre”, säger Fredrik.
    Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

  • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
    Läs!
  • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
    Läs!
  • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
    Läs!
  • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
    Läs!
  • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
    Läs!
  • Årets Skördefest är den 17 i ordningen och bjuder på över 900 aktiviteter. Som vanligt har Öland och ölänningarna laddat till tänderna för att alla besökare ska få några fantastiska dagar med spännande upplevelser. Alltifrån invigningen i Årets Ölandsby, Gårdby, torsdagen 26 september, till den avslutande paraden på söndagen i Färjestaden. Två konstnätter, dockparad, eldskulpturer, fyrverkerier, pumpagubbar, Night Glow – upplysta luftballonger, Fårets dagar på Borgholms Slott och massor av nyskördat till försäljning över hela ön. Det är bara att välja och vraka. Problemet brukar inte vara vad man ska göra utan vad man ska välja. Ölandsmagazinet hjälper dig med några höjdpunkter.
    Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul