Stjärnbagare Fredrik Johansson öppnar i Färjestaden

I december öppnar ett nytt bageri i Färjestaden. Ölandsonen Fredrik Johansson Wingqvist, med ett gediget förflutet på några av Sveriges bästa bagerier, startar Fredriks Bröd och Bakverk i hamnen. Allt bakas av äkta råvaror. ”Det smakar så mycket bättre”, säger Fredrik.

Fredrik Johansson Wingqvist är bagare och konditor, född och uppvuxen i Långlöt.

För 20 år sedan lämnade han Öland för en karriär i Stockholm. Det resulterade bland annat i ett OS-guld 2012 med Stockholm Culinary Team.

– Jag visste ganska tidigt vad jag ville göra. Tänkte bli kock först, men upptäckte att det är roligare och godare att baka. Jag gjorde vaniljbullar när jag var tio år. Praktiserade en vecka på Sörens i Borgholm i sexan och praoade som bagare i åttan, säger Fredrik.

Grundutbildningen gick han på Jenny Nyströmskolan i Kalmar. Efter påbyggnadsutbildning i Kristianstad, jobbade han på ett konditori i Kalmar.

Stockholmsbagerier

– Jag hade inga planer på att flytta, men såg att Billströms i Stockholm sökte folk och fick det. Sen var jag på Gunnarsons specialkonditori* i över två år. Därefter konditor och bagare på några andra ställen, bland annat på Stadhuskällaren och sen tillbaka till Gunnarssons som chefskonditor.

I Stockholm träffade han kärleken, fick två barn och har nu övertygat familjen att flytta till Öland. Högre livskvalitet, hus och möjlighet att starta eget var några saker som lockade.

– I somras jobbade jag på Mormors stenugnsbageri i Stora Rör. När Mormors öppnade för fem år sedan hjälpte jag till med inköp och recept. Dom är ju kända för sina bullar.

Äkta vara

Men nu är det det egna verksamheten som gäller. Bageriet öppnar i december på Hamnplan i Färjestaden, i keramikern Lotta Sjöbergs lokaler intill keramikverkstaden. Det är det gamla caféet som byggts om, isolerats och glasats in för att få tillräcklig yta och kunna ha verksamhet året runt.

– Jag startar helt från grunden. Inriktningen blir främst sten-ugnsbakat bröd, bullar, kakor och bitar. Jag hoppas kunna göra en och annan tårta också. Tanken är att lyssna på vad folk villa ha och efterfrågar. Att erbjuda bästa hantverket, bra råvaror och äkta vara. Det smakar så mycket bättre!

Vilken är den godaste kakan?

– Vilken som är favorit går lite i perioder. Kan låta ju lite tråkigt, men mazariner är gott!

Vi pratar vidare om ”goa grejer” som napoleonbakelser och lite bortglömda som schwarzwald. Bland småkakorna är chokladsnitt Fredriks favorit och bland tårtorna en välgjord prinsess- eller chokladtårta.

– Glass och praliner är ju gott, men där har vi ju en så duktig granne; Ölandschoklad, så det är inte lönt att ge sig på.

Går det mode i kakor och bakverk?

– Ja, absolut! Det har ju varit mycket småkakor och sju sorters kakor ganska länge nu. Den trenden håller i sig.

Hur mycket betyder program som ”Hela Sverige bakar”?

– Det och program som Dessertmästarna, Årets konditor och Årets bagare betyder jättemycket. Fler som vill utbilda sig betyder mycket för branschen.

Moussetårtor varit på modet länge?

– Ja, det har blivit en ny standartårta. Men det kommer nya saker hela tiden; ny teknik för tillverkning. Svenska Konditorlandslaget är mycket framåt.

Egen företagare för första gången. Hur känns det?

– Det är något jag velat göra ganska länge. Att få göra på mitt sätt, säger Fredrik.

*Gunnarssons, på Götgatan i Stockholm, är ett anrikt familjeföretag av den gamla stammen, som det inte finns så många kvar av. De fokuserar på ett bra kvalitetsbageri/café, inte på många filialer/försäljning till andra butiker.

Senaste artiklarna

 • ÅRSKRÖNIKA: IRÉNE FORSMARK: Så är det snart dags att lägga 2017 till handlingarna. Vad finns då för öländska minnen av det? Framtidstro är ett och en anings större krismedvetenhet ett annat.
  Läs!
 • Vad är det som är så magiskt och tryggt med Öland? Tove Folkesson har vandrat en lång väg för att ta reda på svaret. 2014 debuterade hon som författarinna med ”Kalmars jägarinnor” som blev en så stor succé att boken fick två uppföljare och ska släppas som film. Nu har Tove, precis som trilogins huvudkaraktär, äntligen hittat hem.
  Läs!
 • Vinterbadandet, eller rättare sagt, åretruntbadandet i Borgholms kallbadhus har traditioner långt tillbaka i tiden. Flera av dagens åretruntbadare har i över tjugo år regelbundet besökt kallbadhuset.
  Läs!
 • Just nu pågår ett fyrverkeri av matutveckling i regionen. Ett stort matprojekt med många deltagare jobbar med full fart för att lyfta den redan mycket framgångsrika livsmedelsbranschen till nya höjder.
  Läs!
 • Det är dags för Sveriges största skördefest som erbjuder över 900 aktiviteter under fem späckade dagar. Tusentals besökare återkommer år efter för att ta del av mat, dryck, konst och underhållning av högsta klass.
  Läs!
 • Med hjälp av morfars gamla regnrock och lite svensk melankoli har Alexander Stutterheim skapat regnrockar som bärs av världsstjärnor. De senaste två åren har han arbetat med sitt nya projekt John Sterner Stockholm och riktat blickarna mot Öland. Ett torp har renoverats, ett samarbete med Ullcentrum har inletts och nyligen öppnades en butik på Storgatan i Borgholm.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul