Text och foto: Staffan Söderlund, författare av ”Öland och Blå jungfrun – vandringsturer och utflykter”

Den mytomspunna och säregna ön reser sig 86 meter över havsytan och skapar en blå siluett på håll. Men när man kliver iland möts man av mjukslipad röd granit och lågvuxen grön ekskog. Blå Jungfrun har en stark karaktär och stimulerar till upptäcktsfärd bland jättegrytor, knotiga träd och naturliga stensliperier.

Skepparen Thomas Palmquist hälsar oss välkomna ombord på båten M/S Solkust i Byxelkrok. Vi sitter uppe på däck och vädret är perfekt med flödande sol och svag medvind. Efter en timmes båtfärd känns det äventyrligt att sakta närma sig Blå Jungfrun som Linné kallade den ”hiskeligaste av alla platser”. Han kanske hade påverkats av det gamla skrocket från 1400-talet då man trodde att ön var Blåkulla. Vi får väl se upp för häxor när vi kliver iland!

Labyrint och vildvuxen skog

Beroende på väder och vind kan angöringsplatsen på Blå Jungfrun variera. Vår skeppare väljer Nedre västra stenbrottet i söder där det är mest lä för vinden. Här möts vi av parkvakten som berättar om ön och ger tips om fåglar och växter.

Vi får höra att man bröt den vackra graniten under ett par perioder i början av 1900-talet innan Torsten Kreuger köpte ön 1925 och donerade den till staten. Blå Jungfrun blev därefter nationalpark 1926.

Vi vill hinna med så mycket som möjligt och vi vandrar längs alla stigar från söder till norr. Hundra meter upp från stranden ligger Labyrinten som beskrevs av Linné när han besökte ön i juni 1741: ”Här sågs inga tecken efter människor utom endast en trojeborg lagd av små lösa stenar ovanpå en klippa”.

Från Labyrinten fortsätter vi mot Sydöstskogen längs den välmarkerade stigen. Här går vandringen i en vildvuxen ädel-lövskog med gamla låga ekar och enstaka lind och lönn. Suget efter en kopp kaffe gör att vi viker av till en vacker klapperstrand nedanför Vaktstugan. Här njuter vi av matsäcken och fåglarna som sveper förbi öns sydöstra udde.

Brant upp till storslagen vy

Vi återvänder till stigen som leder upp mot toppen av Blå Jungfrun och kliver över stenblock och trädrötter. I den frodiga skogen växer liljekonvalj och getrams med vita blommor men ju högre upp vi kommer desto kargare blir det. Jag får plötsligt en puff i ryggen av Marie.

– Havsörn, viskar hon och pekar till höger upp mot toppen av en tall.

Där sitter en spräcklig ungfågel och kikar orädd ner på oss. Ett par havsörnar har haft en lyckad häckning på ön och här sitter resultatet.

Det går brant uppför till Kyrkan, en mindre grotta i berget och vi fortsätter förbi några respektingivande stenblock som ser ut att kunna tippa över när som helst. Vid Jungfrukammaren har man borrat in stegar i berget som gör det lättare att ta sig upp på klipphyllan. Här möts vi av en vidunderlig utsikt mot söder där M/S Solkust ligger stilla på det glittrande blå havet.

Slipad sten med mjuka former

Från toppen av ön bjuds man på nya vyer mot väster och norr. Rundturen fortsätter längs en härlig sträcka i utförsbacke ner till Lervik. Flacka berghällar och den låga siluetten av Öland i fjärran inspirerar vandraren. Lite längre ner får vi hjälp av ledstänger över den röda rapakivigraniten, ett finskt namn som betyder ”rutten sten” och syftar på att berget är lättvittrat.

Från Lervik bär det uppför en kort sträcka över Norra Sikhamnsskogen och sedan ner mot Sikhamnsgrytan – en djup klyftgång som slipats fram av virvlande stenar och vatten under århundraden. Kängorna åker av och vi strosar runt barfota på klipporna och njuter av de vackra formerna.

Vandringsleden fortsätter förbi den sex meter höga Västra fyren från 1953. Lite längre fram går vi ner till Stora jättegrytan och förundras av naturens skaparkraft.

Färden går över de sydvästra strandhällarna där ljungen växer i klippskrevorna och den låga ekskogen skapar ett grönt draperi upp mot toppen. Vi avslutar rundturen på en magisk strand som kallas för Stensliperiet. Stenar i alla möjliga färger har slipats runda och sköna. Handen smeker den solvarma graniten som är miljontals år gammal men vi lämnar stenarna där de ligger – värmen stannar kvar som ett skönt kroppsminne.

Nu återstår bara en kort sträcka över Brygghällmarken innan vi kommer fram till Labyrinten och strandklippan där M/S Solkust väntar på oss inför återfärden till Byxelkrok.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul