Karin Fransson – Ölands klarast lysande stjärna

Yippee säger vi alla! Grattis Karin och Owe Fransson som med ett enastående, hårt och idogt arbete skapat ett gastronomiskt lysande tempel i Sveriges glesbygd och knipit en stjärna i Michelin Nordic Guide 2016.

Man får beundra Karin. Att som självlärd kvinna ta plats, först bland Sveriges och sedan världens manliga kockgiganter. Det är mer än en prestation!

Nu har hon vunnit det mesta som finns att vinna; Gastronomiska Akademiens Guldmedalj, ”Stora matpriset”, ”Internationell mästarklass” i White Guide år efter år för att nämna några. Och så nu en ”riktig” stjärna i Guide Michelin. Hon har inte bara satt Öland på världskartan utan också givit örter och Alvarets växter en tron i den gastronomiska himlen.

Mentor

Med oförtruten entusiasm utbildar hon kockar som sedan försvinner till fastlandet och gör lysande karriär. I hennes kök har flera av dagens yngre toppkockar fått sin utbildning. Ett speciellt mentorpris ; Karin Fransson-priset, delas årligen ut i samband med Tävlingen Årets kock.

Priset skapades till Karin Franssons ära och syftet är att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Under finalen av Årets Kock 2012 var Karin naturligtvis den första att få ta emot utmärkelsen.

– Karin Franssons mentorpris är en otroligt stor ära för mig. Mentorer och duktiga chefer som utvecklar sin personal är mycket viktiga i vår bransch, som till så stor del handlar om ”learning by doing”. För mig är det dessutom en hjärtefråga att kvinnliga kockar tar större plats i restaurangköken, säger Karin Fransson.

Kockbrist

Det måste förstås vara fantastiskt kul att följa sina adepter och se hur deras framgångar lärs ut i nästa led. När Jimmi Eriksson, Lilla Ego, vann Årets kock nyligen, lär han ha kramat om Karin och sagt att om inte hans chef, Tom Sjöstedt, lärt sig laga såser hos henne, hade han inte själv vunnit idag. Mästare och lärling är viktigt i allt hantverk. Men det vore naturligtvis tacksamt om de stannade. Hon påtalar problemet då och då.

Många järn i elden

Ibland undrar man om vissa personers dygn har fler timmar än andras. Till ovannämnda framgångsrika arbete skall ju också läggas jurydeltagade, radioprogrammet Meny med höga lyssnarsiffror, flera egna kokböcker och annat smått och gott. Som kökschef på Hotell Borgholm arbetar hon med flera finsmakarmenyer, medan de flesta restauranger på den här nivån oftast har en. Kanske är det så att hennes glada skratt och goda humör bidrar till framgången, det där med optimisten och pessimisten... ni vet.

Bästa som kan hända

Så efter dessa, högst motiverade, ovationer måste man ju ställa sportfrågan: Hur känns det?

– Det här är något man önskade och nu är det på riktigt. Det klart att det känns overkligt. För oss kockar är det här det bästa som kan hända. Det är stort för mig och stort för företaget. Alla år man har kämpat, för att hålla kvalitén uppe. En stjärna i Michelinguiden har stor betydelse, även internationellt, säger Karin Fransson. Nu har jag fått det här; för det jag har gjort, utifrån mina egna personliga förutsättningar, som jag alltid har gjort. Så nu det är som vanligt på landet; att hela tiden hitta och lära upp ny personal.

Var hämtar du din inspiration? Hinner du resa och besöka andra krogar?

– Det är inte ofta, men roligt när det sker. Jag tycker det är jätteroligt att laga mat. Jag tycker om att vara hemma, i mitt kök. Idéerna bara flyger på mig när jag ser alla goda saker, i trädgården, naturen och hos odlare. Men helt klart är det roligt att få inspiration av kolleger. Man måste fylla på, man kan inte bara tömma sig.

Tror du man håller sig ung genom att laga mat? Legendariske Escoffier blev 89 år, Paul Bocuse är 90 och vår egen Mannerström är 75.

– Ja, det tror jag. Det händer så mycket hela tiden och man gör något glädjande för kroppen. Jag jobbar med många unga människor. Det är välgörande. God mat är något fantastiskt! Doft och smak engagerar alla sinnen i köket. Man tolkar dofter från trevliga sammanhang och minns barndomens dofter. Det rör om i hela kroppen.

– För regionen betyder det mycket att det finns en stjärnrestaurang på en liten exotisk ö. Jag hoppas att fler kockar satsar på landet, det behövs. Ju fler desto bättre, i olika stilar så man kan rekommendera varandra och folk kan göra matresor.

Omöjlig fråga, men hade du någonsin kunnat tro att detta skulle hända när du åkte på semester till Öland?!

– Nej, det kunde jag inte. Jag var sekreterare i korta kjolar och höga klackar. Jag lagade visserligen god mat men... Nu står jag vid spisen i gympaskor. Det var Amors pilar som träffade, åt alla håll. Så livet kan bli avslutar Karin Fransson.

Betyder mycket för hela ön

Hotell Borgholm har redan många internationella gäster. Men en fingervisning om vad utmärkelsen kommer att betyda ytterligare för såväl Hotell Borgholm som Öland kan man få i White Guides kommentar.

”De nya stjärnorna som går till restauranger utanför storstäderna kommer att innebära mycket för svensk restaurangnäring. En Michelinstjärna ger eko i världen och det är allt fler människor som reser enbart för att prova dessa stjärnbeströdda krogar var de än befinner sig.”

Senaste artiklarna

  • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
    Läs!
  • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
    Läs!
  • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
    Läs!
  • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
    Läs!
  • Utgrävningarna i Sandby borg på sydöstra Öland har fått stor uppmärksamhet, både här hemma i Sverige och internationellt, sedan de arkeologiska undersökningarna inleddes 2010. Resultaten är minst sagt sensationella.
    Läs!
  • Kombinationen av den vackra naturen, spännande sevärdheter och bra körsträckor lockar motorcyklister till Öland. Vulcan Riders Sweden, en av Sveriges största motorcykelföreningar, har genomfört turer på Öland under flera år.
    Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

  • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
    Läs!
  • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
    Läs!
  • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
    Läs!
  • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
    Läs!
  • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
    Läs!
  • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
    Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul