Våren är här! Fåglarna checkar in varje dag i Ottenby och nu är det dags att fira påsk. En härligt tidig påsk som gör säsongen extra lång på ön.
Med påsken öppnar Öland. Utöver att vårfixa huset finns en massa trevligt att hitta på; god mat och dryck förstås, sköna naturupplevelser med vårblommor, shopping, massor av kultur och påskevent.
Hotellen erbjuder angenäma påskpaket. Nyligen Michelinbelönta Hotell Borgholm har påskfirande följt av finsmakarhelger under hela våren, som säkert snabbt blir fullbokade.
Men det finns fler ställen som uppmärksammats för god mat och fika. White Guide-prisbelönta Eco StrandNära Café i Stora Frö till exempel. Kafét är öppet alla helger året om. I år har deras restaurang Eco by StrandNära dessutom nominerats i kategorin ”Årets bästa hållbara gastronomi”.
Ölandschoklad är också prisade i White Guide. Förutom sin handgjorda choklad och glass av högsta kvalitet, är deras café på Hamnplan i Färjestaden rekommenderade som ett av Ölands bästa caféer av White Guide. För tredje året i rad!
Klassiska påskevenemang
Den numera traditionsenliga Äggröran i Runsten äger rum på påskafton 26 mars. Dagen därpå, 27 mars, är det dags för Påskyran i Kastlösa. I Löttorp är det Påskpyssel för hela familjen i Boa i Löttorp, 24 mars. Den 27 är det påskdagsloppis i Bygdegården Löttorp.
Men allra mest påskfirande blir det förstås i Borgholm som fyller 200 år i år. Under påskhelgen kan man bl.a. besöka Barnboksfestival i IOGTs lokaler som fylls med böcker, pyssel och lekytor för barn. På Strand Hotell invigs en stor konstutställning på långfredagen. Här visas; måleri, foto, möbler, glas, keramik, skulpturer, konstsmide, textil och silversmide
Turistsäsongens firande inleds i Borgholm på påskafton med en flygande start då fallskärmshoppare landar på torget (om vädret tillåter) varefter Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic håller vårtalet. Påskträdet på torget får i år extra mycket fint påskpynt som förfärdigats av skolelever.
Många elever har också tillverkat ägg som finns utställda för omröstning i flera butiker. De tre bästa äggen får fina priser. Under påskafton pågår också en gatumusikfestival, så hela Borgholm kommer att ljuda av skön musik.
Livet efter påsk
Den 7 april blir det stor Tjejkväll i Färjestaden. Det blir en kväll med mat, shopping samt massor olika aktiviteter. Butiker och företag håller extraöppet under kvällen och välkomnar tjejer i alla åldrar. Det planeras för modevisning på Skansen, Bilprovningen håller öppet. På Seasalt kitchen blir det Ladies night – bubbles and bites, för att ta några exempel.
Magi och mat på Halltorp
Den 4 mars invigdes nya ”Halltorps Restaurant” med öppen spis och 36 fönsterbord med utsikt över trädgård, Halltorps hage och Kalmarsund. Under våren satsar man på mat-, vin- och magiupplevelser.
Den 8 april arrangeras en kväll i magins tecken. Kvällen inleds med välkomstdrink och trerätters supé med kaffe och kaka. Efter middagen bjuds på magisk show intill Halltorp på VIDA Museum & Konsthall där vi får möta en av världens bästa magiker, Joe Labero!
Kvällen därpå, 9 april, arrangeras vinprovning och gourmetafton med italienska förtecken då Mikael Ekeblom, från Vinupplevelser, och Bengt Rosenqvist, ordförande Munskänkarna i Kalmar, presenterar ”Italiens bästa röda”.
Den 16 april gästas Halltorp av den legendariska kocken Norbert Lang som visar sina sparriskunskaper i en specialkomponerad sexrätters meny. Norbert drev restaurang Paul & Norbert på Strandvägen i Stockholm, vilken belönades med en stjärna i Guide Rouge (Michelin) under ett decennium. Han har också fått Gastronomiska Akademiens guldmedalj för ”utomordentliga insatser för matkulturen”.
Mer mat
Världens mat. Den 15 maj fylls torget i Borgholm med mat från alla världens hörn. Dofter, färger, skratt och prat fyller torget när matvagnar från olika länder i världen bjuder in till smakfest.
Eksgården i Gårdby har ny ägare som öppnar sista helgen i maj. Krögaren Christofer Johansson byter ö, från Gotland där han drivit Krakas Krog, till Öland. Han säger att det var just likheterna i klimat och råvaror som lockade. Matfilosofin är ”så nära som möjligt”, att driva en lantlig krog med mycket lokala råvaror, särskilt grönsaker. Lokalerna har renoverats och byggts om för att ge en mer genuin upplevelse, med högre standard, dock inte högre priser, men det blir bland annat en separat lunch och middagsdel.
Gå på bio och Metropolitan
Bioaulan i Skansenskolan visar aktuella filmer i en digitaliserad miljö och 3D. Den drivs av den ideella föreningen Mörbylånga bio och man behöver inte vara medlem.
Bio visas också på Folkan i Borgholm. Där kopplar man även upp livesändning mot Metropolitan i New York. Den 2 april visas Puccinis Madame Butterfly och den 16 april Donizettis Roberto Donereaux.
Nya bilblioteket och litteraturveckan
Färjestadens nya bibliotek i Ölands köpstad invigs den 16 april. Under hela veckan lyfts sedan litteratur i olika former fram, Arrangör är Mörbylånga kommun.
Pav Johnsson, radioprofil från P4 Kalmar och redaktör för Ölands fåglar visar bilder och berättar om bokprojekt. 18 april på biblioteket i Degerhamn och 20 april på Färjestadens bibliotek kl 19-20.
Ventlinge i världen – premiär för Ylva Magnussons film om Anna Rydstedt. Ett personporträtt om poeten Anna Rydstedt. En lågmäld och naturnära film i hennes Ventlinge som gjort ett starkt avtryck i hennes diktverk. 20 april på Biblioteket i Degerhamn kl 19-20.
Att skriva om det svåraste – journalisten och författaren Sofia Hedman från Färjestaden berättar om hur dikter hon hittade efter dottern Tammis självmord blev en dagboksroman. 21 april på Biblioteket i Mörbylånga kl 19-20.
Magiska ögonblick i markerna. Den flerfaldigt prisbelönta och internationellt kände fotografen Brutus Östling tar med åhörarna på en storslagen fotografisk resa jorden runt till spännande fågelmarker. 23 april på Biblioteket i Mörbylånga kl 13-15.
Teater
Fyra hönor och en tupp. Med leken som utgångspunkt iscensätter Ölands Dramatiska Teater en humoristisk pjäs om allas lika värde, om solidaritet och demokrati. Med stor lust berättar de om upproret i hönsgården. Biblioteket i Färjestaden 23 april, kl. 11.
Ölands Riksteaterförening, som bildades 2007, är verksam i båda Ölandskommunerna. De fick en flygande start med projektet Small Village Theatre och arrangerar ofta föreställningar i samarbete med Bygdegårdar. Den 7 april visas ”Alice eller konsten att flytta en mamma” i bygdegården i Hulterstad. I ”Djävla mansfölk hyllar Åsa Berg med musiker Monica Zetterlund och de fantastiska svenska textförfattare hon omgav sig med. Föreställningen bjuder på klassiska svenska visor med texter av Hasse & Tage, Povel Ramel, Olle Adolphson, Beppe Wolgers, Gustaf Fröding och några till … allt tolkat på deras eget sätt! Den 26 april i Alböke bygdegård och 27 april i Sandby Gårdby bygdegård.
Trädgård
För den trädgårdsintresserade arrangerar Södra Ölands trädgårdsvänner två trevliga evenemang under våren och försommaren:
Potatis från jord till bord... och gärna från egen täppa! Klas Kling, trädgårds- och växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Torslunda, ger goda råd om potatisodling i trädgården. 4 april, kl.19-21 i IOGT-lokalen, Algutsrum.
Den 2 maj kan man få ”Inspiration och idéer kring en medelhavsträdgård”. Annelie Friberg berättar om Villa Famiglia i Vassmolösa. Kl. 19-21, IOGT-lokalen Algutsrum.
Naturupplevelser
Sedan november pågår en ombyggnad vid fyrplatsen för att anpassa byggnaderna till naturum Ottenbys nya utställning.
– Naturvårdsverket har beslutat att bygga om och förnya utställningarna. Ottenbys naturum har sett likadant ut sedan starten 1997, så nu var det verkligen dags, säger Emma Tinnert, verksamhetsansvarig på naturum. Den nya utställningen invigs den 14 maj.
Naturum vid Ottenby fågelstation är ett av Ölands populäraste besöksmål. Förra året slogs rekord då närmare 70 000 personer kom, eller 69554, för att vara exakt.
– Vi brukar räkna med att hälften som besöker Ölands södra udde och Ottenby fågelstation går in i naturum, vilket skulle betyda att Ottenby besöks av cirka 150 000 personer per år, säger Emma Tinnert.
Till påsk öppnar också Naturbokhandeln i Ottenby. Det är en filial till Naturbokhandeln i Stenåsa. Butikschef är Rita Michelsson, också känd som en duktig fotograf på södra udden.