Under vintern, när vädret är som värst och havet är som kallast, sprider fiskeentusiaster ut sig längs Ölands vackra östkust. Förutom under lekperioden, då det är förbjudet att fiska, är det nämligen under november och december som öns gäddfiske är som bäst.

Det är en gammal tradition på Öland att fiska gädda under vintern när fisken har samlats i grunda vikar för att övervintra. Fiskeentusiasten Johan Bjelkendal, som bor på norra delen av ön och är medlem i Ölands Trolling & Sportfiskeklubb, har fiskat gädda i nästan 20 år.

– Ju sämre väder det är, desto bättre är gäddfisket. Det är svårt att veta hur vindarna påverkar fisken, men när det är ostlig vind trycks fisken in mot land. Helst ska det vara ett riktigt skitväder. Då vet du att det nappar bra.

Vid vinterfiske på Öland står sportfiskarna ute i vattnet och kastar. När det bildas is väljer många att inte fiska alls eftersom det inte går att kasta, men också för att det kan vara farligt att röra sig längs iskanten eftersom det går starka strömmar under isen. Störst chans att fånga gäddor har fiskare som ständigt söker efter fisken, och inte står still förrän de har hittat en plats med mycket gädda. För att sportfiskarna ska veta vart de redan har fiskat rör de sig i ett rutmönster eller kastar i ett speciellt mönster som kan liknas vid en solfjäder.

– Bäst nappar det på nordöstra kusten som är mer långgrund än västra sidan. Är du lite erfaren kan du se på vattenståndet vilka vikar som är bäst. En av anledningarna till att jag tycker det är så roligt att fiska gädda är deras hugg. Gäddan går verkligen in för att döda ett bete och slår till med flera starka hugg, förklarar Johan.

Släpper tillbaka fisken

Precis som många andra sportfiskare använder Johan ganska stora och tunga beten som jerkbait eller gummifiskar på upp till 300 gram med naturtrogna färger.

– Fighten blir inte så lång. Det innebär att gäddan producerar så lite mjölksyra som möjligt, vilket är bra då jag släpper tillbaka 99 procent av min fångst. Ta inte upp mer än det du ska äta själv.

Gäddan har ett stort gap med många vassa tänder och för att klara av att ta loss kroken utan att skada sig själv eller fisken finns det speciella tänger som kan vara upp till 30 centimeter långa.

– Jag håller fisken med linan så att bara huvudet sticker upp, och då öppnar den munnen. Oftast går det ganska snabbt att kroka loss, men det gäller att akta sig så att den inte simmar in med draget i vadarbyxorna.

Han berättar att de flesta gäddor på Öland har en mycket bra kondition och kan väga upp till 15 kg. Det är dock ovanligt med gäddor över tio kg. Gäddorna, som bland annat äter tånglake, torsk, strömming och havsöring, är korta men tjocka.

– Trots att det verkar finnas mat har gäddan minskat runt Öland de senaste 20 åren, mycket på grund av tjuvfiske under lekperioden och bristen på våtmarker där de kan leka, säger Johan.

Minskat kraftigt

Fram till mitten av 1990-talet var det vanligt att sportfiskare tog sig till Öland för att fiska gädda, men nuförtiden kommer de flesta för att fiska havsöring. Beståndet av gädda och även havsöring har minskat kraftigt, vilket gör att den lokala föreningen Ölands Trolling & Sportfiskeklubb satsar mycket tid och pengar på fiskevård. Lekbäckar längs öns kust har restaurerats för att skapa bättre förutsättningar för lek och överlevnad. Hittills har åtgärderna varit riktade till i huvudsak havsöring men Tobias Berger, som är medlem i sportfiskeklubben, och andra fiskeentusiaster vill under de närmaste åren påbörja fiskevård för gädda.

– Gäddan är en fascinerande rovfisk på flera sätt. Den kan växa sig en bra bit över metern och med sitt perfekta kamouflage lurpassar den på sina byten bland tångskogar och stenblock. Högt upp i näringskedjan spelar arten en nyckelroll i kustekosystemet.

Forskning vid Linnéuniversitet i Kalmar visar att en betydande andel av de gäddor som sportfiskarna möter längs kusten vandrar upp och leker i sötvatten. Våtmarker och översvämmade ängsmarker med förbindelse till havet är viktiga miljöer för fisken och dess yngel.

– Tyvärr har en stor del av öns våtmarker dikats ut eller i olika avseenden förändrats till det sämre, men genom att återskapa den här typen av miljöer kan gäddan och många andra arter, som fåglar, insekter och groddjur, lokalt gynnas. Dessutom minskar våtmarker övergödningen av vikarna och ökar grundvatteninfiltrationen.

Öka medvetandet om gäddans situation

I ett första skede vill Tobias, som är uppväxt på ön, och Ölands Trolling & Sportfiskeklubb öka medvetenheten hos allmänhet och markägare om betydelsen av våtmarker och fria vandringsvägar för kustfiskbestånden.

– Borgholms kommun, genomför flera lovvärda våtmarksprojekt för att minska näringstillförseln i Östersjön. Som förening vill vi vara en del i att man vid alla åtgärder som berör vatten på ön samtidigt försöker beakta de olika fiskarter som på olika sätt utnyttjar sötvatten för lek, såsom exempelvis gädda, abborre, havsöring och id.

Lekperioden är mellan april och maj, då det råder fiskeförbud efter gädda och abborre i Kalmarsund och runt Öland, men de första gäddorna kan simma upp i våtmarkerna redan i slutet av februari. Fisken söker skyddade miljöer med grunt vatten och växtlighet som värms upp tidigt på våren. Efter ett par veckor kläcks äggen.

– Ett optimalt lekområde har ett vattendjup på mellan ett par decimeter upp till en halvmeter och en våtmark på bara några få hektar kan ge tiotusentals kläckta yngel som vandrar ut i havet. Några år senare kommer de som har överlevt att ha vuxit till sig och återvända till sin födelseplats för att själva leka, säger Tobias Berger.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul