Adée

2015 har varit ett händelserikt år för soul- och hiphopartisten Ida ”Adée” Olsson, som har sina rötter på Öland. Just nu är hon aktuell med en ny singel och den 4 december är det releasefest för hennes senaste projekt Future Songwriting.

Under hösten uppträdde Adée på showcasefestivalen CMJ i New York, som är en branschfestival där artister och inflytelserika människor inom musikbranschen träffas.

– Det var roligt att få spela där då det är ett sätt att visa upp sig för branschmänniskor och hitta nya samarbetspartners. Jag har fått god hjälp av Talent Coach och Musichelp som jag arbetar med.

Världens största showcasefestival för branschfolk South By Southwest arrangeras i Austin, Texas, i mars 2016 med runt 10 000 akter. Strax efter hemkomsten från New York släppte festivalen de första 150 akterna. En av dem var Adée.

– Det är stort och tanken är att ha färdigt mitt debutalbum till dess. Det är bra att ha en färdig skiva, som ännu inte är släppt, om det är något skivbolag som vill satsa på mig. Nu letar jag efter sponsorer, berättar Adée.

Future songwriting

Förutom sin egen artistkarriär har Adée i samarbete med Kalmars kommuns nya ungdomshus UNIK arbetat med projektet Future Songwriting där hon har varit producent och mentor för tio tjejer som vill uttrycka sig med hjälp av musik.

– Min förhoppning är att tjejerna ska ta för sig mer i produktionen och få ett litet försprång. Jag har ofta hittat mig själv längst bak i rummet när mina manliga kollegor har jobbat. Många tjejer tror att de är otekniska, men det handlar bara om att lära sig.

Tjejernas musik har resulterat i en skiva som har releasefest den 4 december. Skivan kommer att finnas både på Spotify och som tryckta fysiska exemplar.

– I vanliga fall är jag mer låtskrivare och artist, men jag är utbildad till detta och det har varit kul att visa tjejerna att det inte är så svårt att ge ut musik om du bara jobbar hårt för det.

Adée, som själv är aktuell med en ny singel, planerar att ge sig ut på en turné efter South By Southwest.

Senaste artiklarna

 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
 • I över 50 år har Erik Bjurström utövat sin stora passion – att dyka och dokumentera livet under havsytan. Han har upplevt Röda havets fantastiska och farliga värld, och varit en nyckelperson i flera av 2000-talets vrakupptäckter utanför Ölands kust.
  Läs!
 • Textilkonstnären Karin Öberg skapar stickmönster samt tråd och garner av naturmaterial som säljs över hela världen. I sin ateljé i Bårby arrangerar hon stickningsdagar på sommaren och håller öppet hus under skördefesten.
  Läs!
 • Södra Ölands Konstnatt är en konstrunda utöver det vanliga. I år finns det 65 ställen att besöka.
  Läs!
 • Det är tätt mellan krogarna i Borgholm och sedan förra sommaren har det kommit till några ytterligare. Trenden är tydlig – nu är det unga och kunniga kockar som vurmar för lokala råvaror som sätter sin karaktär på restaurangerna.
  Läs!
 • På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul