Adée

2015 har varit ett händelserikt år för soul- och hiphopartisten Ida ”Adée” Olsson, som har sina rötter på Öland. Just nu är hon aktuell med en ny singel och den 4 december är det releasefest för hennes senaste projekt Future Songwriting.

Under hösten uppträdde Adée på showcasefestivalen CMJ i New York, som är en branschfestival där artister och inflytelserika människor inom musikbranschen träffas.

– Det var roligt att få spela där då det är ett sätt att visa upp sig för branschmänniskor och hitta nya samarbetspartners. Jag har fått god hjälp av Talent Coach och Musichelp som jag arbetar med.

Världens största showcasefestival för branschfolk South By Southwest arrangeras i Austin, Texas, i mars 2016 med runt 10 000 akter. Strax efter hemkomsten från New York släppte festivalen de första 150 akterna. En av dem var Adée.

– Det är stort och tanken är att ha färdigt mitt debutalbum till dess. Det är bra att ha en färdig skiva, som ännu inte är släppt, om det är något skivbolag som vill satsa på mig. Nu letar jag efter sponsorer, berättar Adée.

Future songwriting

Förutom sin egen artistkarriär har Adée i samarbete med Kalmars kommuns nya ungdomshus UNIK arbetat med projektet Future Songwriting där hon har varit producent och mentor för tio tjejer som vill uttrycka sig med hjälp av musik.

– Min förhoppning är att tjejerna ska ta för sig mer i produktionen och få ett litet försprång. Jag har ofta hittat mig själv längst bak i rummet när mina manliga kollegor har jobbat. Många tjejer tror att de är otekniska, men det handlar bara om att lära sig.

Tjejernas musik har resulterat i en skiva som har releasefest den 4 december. Skivan kommer att finnas både på Spotify och som tryckta fysiska exemplar.

– I vanliga fall är jag mer låtskrivare och artist, men jag är utbildad till detta och det har varit kul att visa tjejerna att det inte är så svårt att ge ut musik om du bara jobbar hårt för det.

Adée, som själv är aktuell med en ny singel, planerar att ge sig ut på en turné efter South By Southwest.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul