Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost?
Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.

Det har gått lite mer än 18 månader sedan den då 24-årige Filip Fastén vann Årets kock, och över en maträtt gick från doldis till uppmärksammad stjärnkock. Mästartiteln öppnar upp nya dörrar, men är även ett ansvarsfullt uppdrag med höga förväntningar.

– Mitt liv har förändrats jättemycket sedan jag vann, och jag har vuxit in i en ny roll. Det har varit fantastiskt lärorikt. När jag vann förstod jag inte vilket ansvar titeln innebär och hur jag skulle forma det, men det har gått väldigt bra, berättar Filip Fastén.

Titeln har inneburit många nya möten med människor och yrken som han aldrig hade kommit i kontakt med tidigare. Allt från en chef på Arla till en bonde eller en skolklass. För att knyta ännu fler kontakter och hämta inspiration direkt från lokala matproducenter är han ute på en skördeturné i höst.

Turnén är ett sätt för mig att knyta kontakter med personer som ska ge mig en större förståelse för lantbruket. Även om jag vann Årets kock är jag fortfarande väldigt beroende av råvaran. Jag kan inte göra någonting med en dålig morot.

Vad är det för sorts mat som du helst lagar?

– Det låter pretentiöst, men enkel och god mat. Varför ska man krångla till det? Har jag en bra tomat använder jag den och lyfter fram smaken. Sen brukar jag anpassa min matlagning efter väder och vind och säsong. Svensk husman ligger mig nära hjärtat så när jag är hemma en vanlig höstdag lagar jag gärna kåldomar eller löksoppa. Viltkött gillar jag att arbeta med eftersom jag jagar.

Är det lika kul att laga mat hemma som på jobbet?

– Ja, det är klart det är roligt att laga mat hemma, men det är inte så roligt att laga mat bara till sig själv utan det ska vara någon på besök för att jag ska dra igång ett långkok. Mat är alltid roligast tillsammans.

Lagar kryddstark fårkorv

På turnén, som genomförs tillsammans med Melleruds Utmärkta Pilsner, besöker han tre skördemarknader – Jordens Mat i Göteborg, Äppelmarknaden i Kivik och Ölands Skördefest – där tanken är att han ska laga och servera korv gjord på lokala råvaror. På Öland ska han laga kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost. Till korven ska han servera kokt kulpotatis med syrad grädde, brynt smör och gräslök.

– Samtidigt som vi vill lyfta fram råvaror från respektive skördefest vill jag skapa en enkel, prisvärd och god mat som folk kan ta med sig. Valet föll på korv som jag älskar.

Tanken är också att få andra att förstå att det går att laga god mat utan att köpa den bästa mozzarellan från Italien. Filip vill gärna slå ett slag för de lokala lantbrukarna och anser att vi alla har ett ansvar att köpa mer närproducerad mat så det svenska jordbruket bevaras och inte dör ut.

– För mig är det självklart att använda de råvaror som finns lokalt. Jag förstår inte varför man ska sitta och jaga en krona på spanska tomater när vi har det här i Sverige. Nu är det inte helt klart än, men mitt krav är att vinsten från turnén ska gå tillbaka till det svenska lantbruket.

Mycket grönsaker, mindre protein

När Filip senare i höst öppnar sin första krog på Roslagstagan 43 tillammans med Tjogets köksmästare, Joel Åhlin, kommer han så långt det går att satsa på svenska råvaror. Han vill inte avslöja mer än att de ska laga god, men enkel mat.

– Det blir förmodligen mycket grönsaker och lite mindre protein. Hellre en vettig lök från Sverige än en halvdålig biff från Uruguay. Vi ska jobba med bra råvaror. Rotfrukter, kål och örter tillhör mina favoriter.

Lördagen den 26 september är det dags för Filip att besöka Borgholm. Han har tidigare fått frågan om han vill besöka skördefesten, men det är första gången han får möjlighet.

– Jag har aldrig varit på Öland innan. Det är outforskad mark för mig och det ska bli fantastiskt kul. Jag hoppas att få träffa mycket människor och hitta inspiration som jag kan ta med mig i min matlagning, säger Filip Fastén.


FILIP FASTÉN

Bor: Stockholm

Ålder: 25

Familj: Singel

Karriär: Debut i köket som 13-årig praktikant. 18 år gammal började han på Le Rouge i Stockholm. Tog sig till final i Årets kock som 21-åring. Arbetade en tid som privatkock för en familj i New York och sedan 2012 på tvåstjärniga Frantzén i Stockholm. Vann Årets kock 2014 och öppnar egen krog i höst.

Aktuell med: Skördeturné tillsammans med Melleruds Utmärkta Pilsner. Filip besöker Borgholm under skördefesten och står i anslutning till torget och Restaurang Gamla Televerket. I samband med turnén har Filip tagit fram ett antal recept baserat på svenska råvaror tillgängliga i säsong.

Senaste artiklarna

  • ÅRSKRÖNIKA: IRÉNE FORSMARK: Så är det snart dags att lägga 2017 till handlingarna. Vad finns då för öländska minnen av det? Framtidstro är ett och en anings större krismedvetenhet ett annat.
    Läs!
  • Vad är det som är så magiskt och tryggt med Öland? Tove Folkesson har vandrat en lång väg för att ta reda på svaret. 2014 debuterade hon som författarinna med ”Kalmars jägarinnor” som blev en så stor succé att boken fick två uppföljare och ska släppas som film. Nu har Tove, precis som trilogins huvudkaraktär, äntligen hittat hem.
    Läs!
  • Vinterbadandet, eller rättare sagt, åretruntbadandet i Borgholms kallbadhus har traditioner långt tillbaka i tiden. Flera av dagens åretruntbadare har i över tjugo år regelbundet besökt kallbadhuset.
    Läs!
  • Just nu pågår ett fyrverkeri av matutveckling i regionen. Ett stort matprojekt med många deltagare jobbar med full fart för att lyfta den redan mycket framgångsrika livsmedelsbranschen till nya höjder.
    Läs!
  • Det är dags för Sveriges största skördefest som erbjuder över 900 aktiviteter under fem späckade dagar. Tusentals besökare återkommer år efter för att ta del av mat, dryck, konst och underhållning av högsta klass.
    Läs!
  • Med hjälp av morfars gamla regnrock och lite svensk melankoli har Alexander Stutterheim skapat regnrockar som bärs av världsstjärnor. De senaste två åren har han arbetat med sitt nya projekt John Sterner Stockholm och riktat blickarna mot Öland. Ett torp har renoverats, ett samarbete med Ullcentrum har inletts och nyligen öppnades en butik på Storgatan i Borgholm.
    Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

  • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
    Läs!
  • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
    Läs!
  • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
    Läs!
  • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
    Läs!
  • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
    Läs!
  • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
    Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul