Färjestaden på femtiotalet.

Förra året blev Färjestaden utsedd till Årets Ölandsby, vilket innebär att orten står värd för invigningen av Ölands Skördefest 2015.
– Vi laddar för folkfest, säger Lotta Sjöberg från arrangörsgruppen.

Varje år sedan 1999 utser skördefestorganisationens jury en ort som blir öns förebild under det kommande året och som ska stå värd för skördefestens invigning året därpå. Mindre orter som Ryd, Föra och Södvik har tidigare blivit utsedda till Årets Ölandsby och under förra årets skördefest var det dags för Färjestaden, Ölands största ort sett till antalet invånare, att få utmärkelsen.

– Det var givetvis väldigt roligt att vi fick utmärkelsen. Samtidigt är det ett erkännande av det arbete som bland annat handeln har gjort under åren. Cykelfärjan och satsningar i Köpstaden, hamnen och på Storgatan har skapat en positiv utveckling. Färjestaden har blommat upp och fått självkänsla, menar Mats Edén, ordförande i Färjestadens Företagsgrupp.

Knyter samman orten

Invigningen av Ölands Skördefest 2015 startar klockan fem torsdagen den 24 september på Hamnplan i Färjestaden. För att skapa stämning och knyta ihop Ölands Köpstad, Storgatan och hamnen har arrangörerna placerat ut skördebalar, ljus och pumpor.

– Köpstaden kommer anordna aktiviteter för barnfamiljer. Under helgen ska bland annat Duran och Mollan, och Triangelteaterns uppsättning av Pelle Svanslös att uppträda där, förklarar Lotta Sjöberg, företagare och medlem i arrangörsgruppen.

Tillsammans med konferencier Therese Wahlgren kommer körer, lokala artister och välkända Ölandsprofiler stå för under-hållningen under kvällen. Några av artisterna som ska uppträda är Kim Stranne och Michael Pettersson, Marcus Olsson, Henrik Lovén samt Isle of You. Invigningstalare blir den nya regiondirektören Helena Nilsson.

– Vi kommer dela ut pris till Årets Ölandsfotograf och utse vinnaren av pumpatävlingen. Sven Ekberg är som vanligt på plats för att dela ut Gyllene Pumpan till den person som har gjort och gör bestående insatser för Öland. Sen ska nästa Årets Ölandsby tillkännages, berättar Lotta Sjöberg.

Handel i hamnen

Vid Hamnplan har flera företag hyrt en torgplats för att visa upp sina produkter, medan de företagare som har sin butik i anslutning till hamnen har öppet. En av dem med verksamhet i hamnen är Magnus Bremefors, vd för ÖlandsChoklad.

– Förutom vårt café och butik kommer vi sätta upp ett stånd med försäljning av vår egenproducerade choklad samt italienska och öländska delikatesser. Skördefesten i sig är väldigt positiv för oss och nu kommer fler besökare att stanna i Färjestaden och upptäcka ortens fina utbud.

Lotta Sjöberg räknar med folkfest och tror att det extra fokus som hamnar på Färjestaden i och med invigningen kommer bidra till ortens positiva utveckling.

– Vi har fått nya bostadsområden, industrierna växer, hamnen utvecklas och vi ska skapa ett mer tydligt centrum. Besökarna kommer att få med sig en positiv bild av Färjestaden.

Parkering

Under invigningen kommer vissa vägar att vara avstängda. Husbilar och husvagnar kan parkera vid Eriksöre, där de med hjälp av Lion bussas in till centrum.