Färjestaden på femtiotalet.

Förra året blev Färjestaden utsedd till Årets Ölandsby, vilket innebär att orten står värd för invigningen av Ölands Skördefest 2015.
– Vi laddar för folkfest, säger Lotta Sjöberg från arrangörsgruppen.

Varje år sedan 1999 utser skördefestorganisationens jury en ort som blir öns förebild under det kommande året och som ska stå värd för skördefestens invigning året därpå. Mindre orter som Ryd, Föra och Södvik har tidigare blivit utsedda till Årets Ölandsby och under förra årets skördefest var det dags för Färjestaden, Ölands största ort sett till antalet invånare, att få utmärkelsen.

– Det var givetvis väldigt roligt att vi fick utmärkelsen. Samtidigt är det ett erkännande av det arbete som bland annat handeln har gjort under åren. Cykelfärjan och satsningar i Köpstaden, hamnen och på Storgatan har skapat en positiv utveckling. Färjestaden har blommat upp och fått självkänsla, menar Mats Edén, ordförande i Färjestadens Företagsgrupp.

Knyter samman orten

Invigningen av Ölands Skördefest 2015 startar klockan fem torsdagen den 24 september på Hamnplan i Färjestaden. För att skapa stämning och knyta ihop Ölands Köpstad, Storgatan och hamnen har arrangörerna placerat ut skördebalar, ljus och pumpor.

– Köpstaden kommer anordna aktiviteter för barnfamiljer. Under helgen ska bland annat Duran och Mollan, och Triangelteaterns uppsättning av Pelle Svanslös att uppträda där, förklarar Lotta Sjöberg, företagare och medlem i arrangörsgruppen.

Tillsammans med konferencier Therese Wahlgren kommer körer, lokala artister och välkända Ölandsprofiler stå för under-hållningen under kvällen. Några av artisterna som ska uppträda är Kim Stranne och Michael Pettersson, Marcus Olsson, Henrik Lovén samt Isle of You. Invigningstalare blir den nya regiondirektören Helena Nilsson.

– Vi kommer dela ut pris till Årets Ölandsfotograf och utse vinnaren av pumpatävlingen. Sven Ekberg är som vanligt på plats för att dela ut Gyllene Pumpan till den person som har gjort och gör bestående insatser för Öland. Sen ska nästa Årets Ölandsby tillkännages, berättar Lotta Sjöberg.

Handel i hamnen

Vid Hamnplan har flera företag hyrt en torgplats för att visa upp sina produkter, medan de företagare som har sin butik i anslutning till hamnen har öppet. En av dem med verksamhet i hamnen är Magnus Bremefors, vd för ÖlandsChoklad.

– Förutom vårt café och butik kommer vi sätta upp ett stånd med försäljning av vår egenproducerade choklad samt italienska och öländska delikatesser. Skördefesten i sig är väldigt positiv för oss och nu kommer fler besökare att stanna i Färjestaden och upptäcka ortens fina utbud.

Lotta Sjöberg räknar med folkfest och tror att det extra fokus som hamnar på Färjestaden i och med invigningen kommer bidra till ortens positiva utveckling.

– Vi har fått nya bostadsområden, industrierna växer, hamnen utvecklas och vi ska skapa ett mer tydligt centrum. Besökarna kommer att få med sig en positiv bild av Färjestaden.

Parkering

Under invigningen kommer vissa vägar att vara avstängda. Husbilar och husvagnar kan parkera vid Eriksöre, där de med hjälp av Lion bussas in till centrum.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul