Hos Butik Annika i Färjestaden flödar originalitet och kreativitet. Såväl i butiken som i det som produceras. Annika Lundgrens hattar är unika, nästan skulpturala.

Ett stort antal utställningar har hon också deltagit i genom åren, bland annat på Kulturhuset och Liljevalchs i Stockholm och på Röhsska i Göteborg. Men numera är det butiken som gäller.

Den ligger på Färjestadens gård, bakom Hotel Skansen, i ett vitt, charmigt stenhus omgivet av säsongens vackra blommor. Inne i butiken skapar växter från naturen stilfull inredning som lyfter fram hennes konstnärliga hattar.

Hela livet

– Jag har hållit på med hattar hela mitt liv, ända sen jag var barn, säger Annika och berättar att hon är utbildad i väv på Capellagården i Vickleby, på södra Öland. I hattarna uttrycker jag min kärlek till det textila materialet. Jag vill arbeta med kvalité, kreativitet, estetetik och tidlöshet – att stanna i återbrukstanken. Material triggar mig liksom att skapa något av så lite som möjligt. Idag tillverkar jag hattar av lingarn som vänder sig till den moderna kvinnan. De passar både till jeans och till fint. Det roliga är att jag har kunder i alla åldrar, från 20 till 90 år. Man blir inte mossig bara för att man är gammal.

Annika lägger också ner mycket tid på att leta fina tyger som sidenvoile och organza. Fast det blir allt svårare att hitta tyger i takt med att butikerna försvinner och hon får leta längre bort.

Fler vackra ting

I Annikas butik finns inte bara hattar utan också väskor, sidenscarves och jackor i finaste merinoull från Tinde. Men här finns också fler familjetillverkade alster: Kalkstensbord som Annikas man gjort. Bengt Lundgren är snickare och lärare på Capellagården. Och så Annikas läckra halsband.

– Jag har samlat pärlor från hela världen, hela livet. Nu gör jag halsband av dem. Halsband som både sticker ut och som avdramatiserar.

Flexibla öppettider

För att inte bli så bunden har hon bara öppet vissa dagar. – Jag stänger efter Skördefesten, men ring så kommer jag och öppnar om jag är hemma. Vid min ålder vill jag inte binda upp mig. Jag är 50-talist och vill inte bara prestera utan göra saker jag tycker om, då blir tiden i butiken mera lustfylld, avslutar Annika med ett leende.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul