Hos Butik Annika i Färjestaden flödar originalitet och kreativitet. Såväl i butiken som i det som produceras. Annika Lundgrens hattar är unika, nästan skulpturala.

Ett stort antal utställningar har hon också deltagit i genom åren, bland annat på Kulturhuset och Liljevalchs i Stockholm och på Röhsska i Göteborg. Men numera är det butiken som gäller.

Den ligger på Färjestadens gård, bakom Hotel Skansen, i ett vitt, charmigt stenhus omgivet av säsongens vackra blommor. Inne i butiken skapar växter från naturen stilfull inredning som lyfter fram hennes konstnärliga hattar.

Hela livet

– Jag har hållit på med hattar hela mitt liv, ända sen jag var barn, säger Annika och berättar att hon är utbildad i väv på Capellagården i Vickleby, på södra Öland. I hattarna uttrycker jag min kärlek till det textila materialet. Jag vill arbeta med kvalité, kreativitet, estetetik och tidlöshet – att stanna i återbrukstanken. Material triggar mig liksom att skapa något av så lite som möjligt. Idag tillverkar jag hattar av lingarn som vänder sig till den moderna kvinnan. De passar både till jeans och till fint. Det roliga är att jag har kunder i alla åldrar, från 20 till 90 år. Man blir inte mossig bara för att man är gammal.

Annika lägger också ner mycket tid på att leta fina tyger som sidenvoile och organza. Fast det blir allt svårare att hitta tyger i takt med att butikerna försvinner och hon får leta längre bort.

Fler vackra ting

I Annikas butik finns inte bara hattar utan också väskor, sidenscarves och jackor i finaste merinoull från Tinde. Men här finns också fler familjetillverkade alster: Kalkstensbord som Annikas man gjort. Bengt Lundgren är snickare och lärare på Capellagården. Och så Annikas läckra halsband.

– Jag har samlat pärlor från hela världen, hela livet. Nu gör jag halsband av dem. Halsband som både sticker ut och som avdramatiserar.

Flexibla öppettider

För att inte bli så bunden har hon bara öppet vissa dagar. – Jag stänger efter Skördefesten, men ring så kommer jag och öppnar om jag är hemma. Vid min ålder vill jag inte binda upp mig. Jag är 50-talist och vill inte bara prestera utan göra saker jag tycker om, då blir tiden i butiken mera lustfylld, avslutar Annika med ett leende.

Senaste artiklarna

 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
 • Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.
  Läs!
 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul