Nu ljuder Hosianna, Bered en väg, Dotter Sion och Otto Olssons Advent i alla Sveriges kyrkor, så även Ölands. Under årets sista, juligaste och kuligaste månad bjuds mycket stämning och smaker för alla sinnen på vår avlånga ö.


I Högby arrangerar Hembygdsföreningen Adventsmarknad den 29 november. I år samlas all aktivitet i och utanför hembygdsgården där övervåningen öppnas upp. Här bjuds hantverk av olika slag; stickat, hemvävt, julkransar mm. Skolklasserna säljer hembakat. Servering av kroppkakor och kaffe. Ute bli det korvgrillning. Kl. 14.00-18.00 följt av helgmålsbön i kyrkan.

Den mysiga Julskyltningen i Södra Möckleby första advent, 30 november, har blivit en tradition som växt till en minijulmarknad. Allt är öppet och pyntat, julbelysningen i biblioteksparken tänd. När du tittat runt och handlat något trevlig kan du sen njuta av tända ljus och adventsgudstjänst för stora och små med barnkören, kören Sydöland, brass och Mattias Rosenquist i Södra Möckleby kyrka. (kl. 16.00)

Kyrkråttornas julförsäljning äger rum 4 december i Runstens församlingshem med auktion, lotterier och kaffeservering. Marcus Alvgrim står för underhållningen.

Den som älskar julmarknader kan verkligen få sitt lystmäte den 6-7 december då inte mindre än tre julmarknader äger rum …

…Algutsrum

I Algutsrum, vid de gamla fina marknadsbodarna, är det gammaldags julmarknad med hantverk, hembakat, julgodis, granar och mycket mer. Tomten kommer på besök kl. 16.00. På kvällen är det sedan julkonsert i Algutsrums fina kyrka.

…Ekerum

Ett par mil längre norrut är det julmarknad i Ekerum. Den stämningsfulla julmarknaden brukar varje år samla ett stort antal utställare och besökare.

Marknaden har sitt centrum vid de röda gårdslängorna och bjuder på ett brett utbud av främst närproducerade produkter; hembakat bröd, godis, glögg, marmelader, Ölandsostar, rökta korvar. Delikatesser i mängder utlovas. Den som gillar hantverk lär inte heller bli besviken då marknaden gästas av hantverkare från Kalmar, Öland och övriga Sverige denna helg.

…Borgholms Slott

I december söker vi oss till mysiga ställen som ger stämningsfulla upplevelser. Vad kan då vara lämpligare än julmarknad på historisk mark i Borgholms slotts västra länga? Mat, hantverk, kransar, smycken, keramik och mycket mera kommer att finnas. Många gillar julmarknaden i Borgholms slott för den fantastiska stämningen som gör julmarknaden unik.

…Julhelg i Borgholm

Samma helg, 6-7 december är det Jultema i hela Borgholms city. Gågatan har gjorts extra stämningsfull med tomtar, pepparkakor och självklart stämningsfull belysning. Det är fullt med aktiviteter längs Storgatan. Tomtar på stan lämnar ut julklappar till barnen. Ponnyridning i norra parken. Elever från bland annat årskurs tre på Viktoriaskolan säljer hembakat julgodis och mycket mer. Lotterier med finfina priser. Kaninuppvisning. Lions har julmarknad på torget. Vid stadshusets trappa uppträder Borgholms Gospelkör. I butikerna spelas julrock, pepparkakshustävling, Pippi på häst delar ut guldpengar till barnen, Se Luciakandidaterna på torget (kl. 17.00 lörd.) och mycket mer. Dessutom omvandlas Socitetsparken till en ända stor lekplats med bland annat paintboll och hopptorn. På kvällen, den 7:e är det Advents & julkonsert i Borgholms kyrka med Borgholms kyrkokör och Jörgen Larsson, trumpet. (kl. 19.00)

Jul på Ölands Köpstad

Den 11 december är det Julmarknad i Ölands Köpstad med överraskningar, extraerbjudanden och längre öppethållande.

Solberga

Premiär för Julöppet med julstämning i gårdsbutiken på Solberga gård utanför Köpingsvik är det den 13-14 och 20-21 december.

Lusse lelle

När himlen hänger stjärnsvart, elva nätter före jul, kommer den väna Lucia med sina tärnor och stjärngossar. Ölands Lucia kröns traditionsenligt i Borgholms kyrka lördagen den 13 december. (kl 18.00.) Det blir Luciatablå och Martinuskören medverkar.

Luciakonserter och gudstjänster äger rum på flera platser lördagen den 13 december. Bland annat i Mörbylånga kyrka med Cantatekören, Torgny J. Greek, luciakaffe (kl.15.00) och i Torslunda kyrka med barnkörerna och ungdomar från församlingens grupper. Kaffeservering av Hembygdsföreningen. (kl.16.00.)

Den 14 december är det Lucia- och julmusikgudstjänst med Helen Olsson och Räpplinge-Högsrums kyrkokör och barnkören i Räpplinge kyrka. (kl. 16.00)

Lucia med barn och ungdomskörer i Högby kyrka (17.00).

Julmarknad i Färjestaden

Förra året blev Jul vid Hamnplanen i Färjestaden en succé. Så varför ändra ett vinnande koncept? Lördagen den 20 december kan man lyssna på musik, träffa tomten, äta och köpa goda saker, fika, dricka glögg vid Hamnplan i årets Ölandsby.

Julkonserter

16 december arrangerar Svenska kyrkan Julkonsert med Stage4You, kör, solister och orkester Plats: Algutsrums kyrka (kl. 19.00) fri entré)

21 december är det Julkonsert i Gräsgårds kyrka med kören Sydöland. (kl. 16.00) Samtidigt sjungs julen in i Torslunda kyrka av Torslunda Kyrkokör och Ölands Manskör under ledning av Therese Ström.

26 december, Annan dag jul, i Algutsrums kyrka är det Julkonsert med Ölandssångaren Lasse Trofast. (kl. 15.00)

Julkonsert med Lasse Trofast konsert den 19 december i Löts kyrka. (19.00)

Julmusikgudstjänst 21 december i Högby kyrka, Marie Alvhäll musik ochförsamlingens alla körer. (kl. 17.00)

Musikgudtjänst i Borgholms kyrka, 26 december Musiker: Elionor Petersson och Ölands Blåsensemble. (kl. 17.00)

Julens sånger och psalmer 26 december I Köpings kyrka. Julle Lund. Musik Sigvard Carlsson och Mimåsakören (kl. 18.00)

Nyårsafton

Gör något verkligt ovanligt innan fest-stassen åker på. Ta en tur till Ölands sydligaste udde/Långe Jan i Ottenby och delta i Örn & glögg – exkursionen som skiljer agnarna från vetet. ”Vi säger adjö till årets sista fåglar och önskar varandra ett gott nytt fågelår. Maila eller ring gärna in din medverkan en vecka i förväg – så att ingen blir utan glögg”, uppmanar fågelstationen.

Sen är det bara att duscha, svida om, festa loss och fira in det nya året.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul