Öländska bönor

Hösten är här och på Öland skördas lök, bönor och andra godsaker för fullt. Bönor är rena hälsokuren och nu finns fyra nya sorter i handeln utöver den traditionella bruna bönan.


I Ölandsmagazinets sommarnummer skrev vi om den nya bönodlingen. Hur har det gått?

– Det har gått jättebra, våra bönder har odlat 50 ha och fått 100 ton bönor; svarta, vita, Kidney- och Berlottibönor, säger Thomas Isaksson, VD på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter i Färjestaden.

De nya bönorna släpptes den 24 augusti och marknadsförs nu kraftfullt av Lantmännens eget varumärket Go Green. Som om inte detta vore nog så kom i somras en rapport från Lunds universitet som lyfter fram bönornas nyttighet.

Bönor är rena hälsokuren. De är utmärkta ur näringssynpunkt, fulla av protein, järn, kostfiber och folsyra. De innehåller långsamma kolhydrater och är riktigt fettsnåla.

Bönor blir man mätt på länge. De håller också blodsockret i schack. På så sätt kan de bidra till minskad övervikt och fetma. Bönor påverkar blodsockerkurvan positivt ett halvt dygn efter en måltid. Allra bäst är bruna bönor, enligt rapporten. Bönor ökar också mättnadskänslan under lång tid.

Öland – störst på baljväxter

Reklamen för de öländska bönorna pågår för fullt. I TV4 visas Go Greens svenskodlande bönor, med ölandskarta på förpackningen och på hemsidan ger lokala bönder läsarna sina bästa recept. Helt i takt med tiden och förstås bingo för Öland.

– Vi ska bli bäst i Sverige på att odla maximalt antal baljväxter, utveckla och hänga på trenden och hitta nya varianter. Målet är att bli störst på baljväxter i Sverige. Det är vi egentligen redan, men vi vill befästa och utveckla. Nu provodlar vi även röda och gröna linser, berättar Thomas Isaksson.

Per Olsson, som odlar Kidneybönor i Alvlösa på södra Öland, är en av de bönder vars recept du hittar i slutet av vår artikel. Kidneybönan är för övrigt världens mest sålda böna!

Smakrika såser

– En viktig del är att lära barn och ungdomar tycka om bönor, säger Thomas. Höstens nyhet bland våra konserverade bönor med smakrika såser, är bönor i pizzasås. Vi hoppas att barnen ska gilla dem! Bönor är som sill – det är vad man kryddar dem med som avgör vad det smakar. Bruna bönor har ju i Sverige blivit synonymt med ”bruna bönor med fläsk” men det går att använda bruna bönor till alla trendiga recept som innehåller bönor.

– Att de är svenskodlade betyder alltmer. Vi ser att efterfrågan bara ökar och ökar, fortsätter Thomas. Vi odlar också ekologiska bruna bönor och kidneybönor samt gul och röd lök på Öland. Men inte lika mycket. Vid Kravodling får man inte använda ogräsmedel som i konventionell odling. Ogräs tar mycket energi från växten, så det är svårt att få volym. Vår erfarenhet är att det konsumenterna tycker är viktigast är att det är svenskt. De vet att vi svenska tillverkare är noggranna med att följa lagen. Miljön är jätteviktig men det är också viktigt att alla EUs medlemsländer följer den lagstiftning som finns.

Inte bara bönor

Öland är ju inte bara bönornas förlovade land. Här odlas även gul och röd lök i stor omfattning. Den årliga skörden av öländsk gul lök brukar ligga på cirka 6000 till 7000 ton. Det motsvarar ungefär tjugo procent av den svenska odlingen.

Men ärtorna har Östergötland ”monopol” på? Åtminstone har de lagt beslag på gul ärtsoppa som landskapsrätt.

– Nej, vi odlar väldigt mycket ärtor på Öland. Nästan alla ärtor i plastkorv, som säljs på Ica, Coop och Axfood, är odlade på Öland, avslutar Thomas.

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul