Kosläpp är en av de populäraste aktiviteter som sker under Öland Spirar.

För tredje året bjuder hela ön in till vårfestivalen Öland Spirar 10-11 maj. Upplev en vårskön ö där trädgård, naturupplevelser och lantliv står i fokus. Besök handelsträdgårdar, se undersköna blommor i Ölands lundar, ströva på Alvaret med eller utan guide, hälsa på hos kungen som öppnar Solliden och träffa drottningen av trädgård, Gunnel Carlsson. Shoppa, ät gott och njut av konst, musik och litteratur.


Från norr till söder är alla Ölands handelsträdgårdar öppna, Under Spira kan man lyssna på trädgårdsföreläsningar och frossa i vårens växter, köpa frön, plantor och perenner. Trädgårdens okrönta drottning, Gunnel Carlsson föreläser bland annat om sina favoritträd på B´ströö i Byxelkrok under Öland Spirar 2014. Trädgårdsmarknad med allt för trädgården, föredrag och trubadur blir det i Glömminge. I Gillberga Stenbrott planeras växtbytardag, köp, byt, sälj under lördagen. I brottet bjuder man också på utställning av konst och design, vårmusik, guidningar och mycket mer.

Kolla trädgård och köpa gödsel

Att besöka öppna trädgårdar är alltid inspirerande. Under Spira finns flera möjligheter;

I Södvik, har Ruth Arvidsson öppet växthus med chili. I Föra Trädgård blir det hönsshow med rasparad på lördagen, utställning av ovanligare hönssorter samt försäljning av kycklingar och ägg. Edins Lustgård, några kilometer söder om Föra, bör man inte missa. En underskön oas, mitt i den öländska naturen. Även galleri/butik med spännande glas, keramik och bildkonst av Lena Edin.

I Färjestaden, Sandås trädgård öppnar Marianne Martinsson sin trädgård med café, surdegsbröd, kakor och barnteater. Fler öppna trädgårdar finns i spiraprogrammet. (www.olandspirar.se).

Hälsa på hos kungen

Kungen, som har sitt andra hem på Öland, öppnar privata delar av Solliden som man annars inte kan besöka; växthus, frilandsodlingen, äppelträdgården och lindallén.

Under de pampiga lindarnas trädkronor finns utställare inom hem, mathantverk, trädgård och fritid. Det blir också guidade promenader på Solliden med olika tema.

Borgholm spirar

I år satsar Borgholm för fullt på Öland Spirar. En grupp handlare har under våren jobbat fram ett gediget program för alla besökare. På torget kan man bygga sin egen fågelholk för bara 20 kronor som oavkortat går till välgörande ändamål via Lions. Det blir också en tipspromenad runt i butikerna där du får testa din fågelkunskap. Tekniska Magasinet på Storgatan fixar minizoo med höns, kaniner och mycket mer. Henrik Insulander, som kom på en hedrande tredjeplats i TVs tävling Grillmästarna för något år sedan, gästspelar utanför Borgholmsgallerian under lördagen. Henrik grillar och ger tips om grillningens konster med öländsk touch.

Öppna trädgårdar, konstutställningar, kosläpp på Kungsgården, är ytterligare några av alla aktiviteter som bjuds på i Borgholm.

Ovanliga restauranger

Magen måste förstås också få sitt. Många av Ölands restauranger och caféer är förstås öppna med vårlig och lokal mat på menyerna. Testa också att äta på någon av de ”Restaurang för en dag” som bara finns under Spira. Fjolårets uppskattade evenemang där vem som helst fick öppna restaurang för just en dag återkommer. Det är bara att åka runt och låta sig väl smaka. Vinna middagar kan du göra i Stora Rör, årets Ölandsby. Kom i din veteranbil eller ta på dig flådigaste hatten så är du med i tävlingen. Faller just dina ägodelar juryn på läppen, kan du vinna middag för en till fyra personer.

Vårsalonger och rakubränning

Under Öland Spirar den 10-11 maj öppnar Ölands museum, Himmelsberga dörrarna till en helt ny konstsatsning i samarbete med Ölands Skördefest. Efter den stora framgången med samlingsutställningen under Skördefesten i höstas utökas nu samarbetet med en vårsalong! Ambitionen är att etablera en ny återkommande jurybedömd vårsalong med kvalitetskonst öppen för vuxna konstnärer och ungdomar mellan 12-25 år i hela länet. Här kan man också ströva runt i museet som är lite av Ölands Skansen; se Ölandsgårdar från förr, shoppa i handelsboden, ta en tår i kaffestugan. Är vädret fint kan man sitta under valnötsträden. På VIDA museum öppnar en utställning med Sven Ljungberg på Öland Spirar 2014.

Temat på utställningen är fest och trädgård. Utställningen visar tidiga verk från Sven Ljungbergs tid på Öland, till hans sista målningar från Italien sommaren 2010.

Paradisverkstaden i Färjestaden bjuder på härlig vårinspiration. Den vackra trädgården och växthuset fylls av växter, stora krukor och skulptural keramik. Dessutom blir det rakubränning under bar himmel.

Lantliv och öppna gårdar

Hönsbytardagar, humlevandringar, ponnyridning eller öppen alpackagård, för den som vill träffa tama, vilda eller halvvilda djur finns det mycket att göra under Öland Spirar.

Alpackor kan man se i Vedborm, kor släpps vårfria i Borgholm och Södvik. Öppna lammgårdar i Äpplerum, Runsten, Jordsläta och Algutsrum, hönsshow i Föra samt Hönsbytardag i Solberga är några aktiviteter.

Vårfåglar

I början på maj kommer göken och Ölands landskapsfågel Näktergalen. Den som vill lyssna under professionell ledning kan bege sig till Kastlösa kyrka kl. 06.00 den 10 maj och delta i Gökmorgon med Ölands fågelguru Gösta Friberg. Han tar er vidare till Penåsa ödeby och kollar att såväl gök som näktergal är på plats.

Ottenby fågelstation erbjuder ringmärkningsguidningar under hela helgen! Vill man följa med på en säl- och fågelskådningstur går den från naturum alla dagar!

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul