Det hjälper inte att vintern varit snäll. Det är lika underbart ändå när våren kommer. En påsk i mitten av april innebär dessutom att det lyser gult av påskliljor och andra vårblommor över hela ön. Och inte bara det. Det händer roliga saker överallt; Den stora Äggröran, Påskyran och en massa annat skoj. Många aktiviteter riktar sig till barn. Välkommen till Påskön!


Lagom till påsk är det mycket som öppnar för säsongen. Den här helgen gör Öland också skäl för namnet Påskön. Runt om på ön arrangeras en mängd olika aktiviteter i påskens tecken. Hotellen har paketerbjudanden och restaurangerna bullar upp läckra bufféer och smaskig påskamat.

Påsk i löttorp

I Löttorp pågår påskfirandet i två veckor med aktiviteter för alla skollovslediga barn som t.ex. kan prova Skottkärrerace med liten skottkärra i hinderbana, påskpyssel, gratis marshmallowsgrillning på Kalk mm.

Det blir också Geocaching. Alla programpunkter kan för den lite mer äventyrslystne hittas med GPS koordinatorer. En målad höna i trä visar att man kommit rätt. I år deltar fler ställen runtomkring Löttorp än förra året.

Firandet når förstås sin kulmen i påskhelgen då byn och butiker är påskpyntade.

Den sportslige kan delta i ”Kärringracet” på påskafton. En löprunda på 1,5 kilometer med huckle och kvast.

På Kalk i Löttorp kommer Miss Blåkulla att koras på långfredagen. Under lördagen blir det Äggroulette. Varje deltagare har fem hårdkokta ägg och ett rått. Man slår dem i pannan, den som är sist kvar utan att ha knäckt det råa koras till vinnare och får fint pris.

Påsktrevligt i Borgholm

I Borgholm ordnar Cityföreningen påskfest för 23:e året. Staden är pyntad i bästa vår-, påsk- och shoppingskrud, bland annat en stor påskbjörk med dagis/förskolebarnens egenhändigt tillverkade påskpynt.

Veckan före påsk pågår en tävling, öppen för alla, att skapa det finaste påskägget efter helt fria associationer. Äggen ställs ut och vinnarna får pris.

På påskafton förvandlas staden till, om inte Bourbon Street, så Borgholm Street. Då släpper gatumusikfestivalen loss. Musiker i alla genrer spelar runtom i city. Påskkärringar bjuder alla besökare på godis. Handlar man i stadens butiker kan man vinna en splitter ny bil, dragning sker på eftermiddagen. För barnen arrangeras en fototävling på torget om vem som har bästa påskkostymeringen.

I norra Parken finns det ponnyridning. I Societsparken har påskharen gömt ägg som barnen får leta efter och i lusthuset kan de måla påskägg (frigolit).

Östra landsvägen

Även längs Östra landsvägen händer det saker. Kårehamns Fisk & Havskök håller öppet hela påsken med musikunderhållning under påskdagens eftermiddag och kväll.

Ölands museum i Himmelsberga har öppet på Skärtorsdagen med äggmålning, servering av påsktallrik, kaffe med påskbakelser och berättelser om påsken framför brasan i Kaffestugan (förbeställs).

Den stora äggröran

I Runsten arrangeras den uppskattade och välbesökta Stora Äggröran på påskafton för sjätte gången. Runstens centrum fylls med mat, musik, teater, konst, hantverk, utställningar, marknad, loppis, lek, pyssel, tävlingar, ridning, lamm, påskkäringar, tuppar, kycklingar, fjädrar, godis och ÄGG så klart!

– Vi tutar och kör! Det krävs om vi ska kunna överträffa tidigare Äggröror, säger Leif Rydberg, Äggrörans projektledare.

Bland nyheterna finns en utomhusscen där gruppen Tuta och kör från Osby kommer att ge en fartfylld show med sång och musik för barn och sätta fart på hela publiken med rörelser, hopp och annat.

Festivalområdet förtätas och blir mer äggformat och koncentreras kring kyrkan mitt i byn.

Påsken är ju en av kyrkans stora helger och på komminister Sofia Ekelund Fogelströms initiativ arrangeras en dramatiserad upplevelsevandring inne i Runstens kyrka. Där man får använda alla sinnen smak, lukt, känsel, hörsel och syn.

Fler roliga saker för barnen är minizoo med höns, kaniner, katter mm. I skolans gymnastiksal finns klättervägg, hoppborg, påsktuppmålning mm.

Det blir också trädgårdsteater i form av kort folklustspel. Som vanligt blir det mycket spännande mat, öländsk mat. Allt är gratis utom den mat man köper och äter.

– Vi vill att alla ska kunna komma hit och få en trevlig upplevelse utan att det kostar något, säger Christina Edler, pressansvarig för evenemanget.

Som avrundning på årets Äggröra arrangeras en välgörenhetskonsert i Runstens kyrka till förmån för Läkare utan gränser.

Artisten är den världskände saxofonisten Johan Stengård med pianist. Konserten börjar kl. 17.00. Arrangör är Runstenskonstnären Staffan Thulin med konstnärsvänner i samverkan med Äggröran.

Kackel i stugan

Kackelstugan, Västra Sörby öppnar upp under påskafton. Här blir det kackel i puben med chiligryta och livemusik.

Påskyra i kastlösa

I Kastlösa kacklas det för fullt när den stora Påskyran slår ut på påskdagen. Premiären förra året lockade över 2 500 besökare. I år är det full rulle igen. Här finns något för alla men arrangörerna satsar mycket på roliga aktiviteter för barn. Vinnaren i tävlingen ”Den vassaste, vildaste påskkärringen” koras. Liksom förra året har kommunens barn och skolelever fått tillverka och lämna in sina alster. Under dagen blir det teaterföreställning ”Pappa Kapsyl” spelar ”Jagad av en T-Rex”, tillverkning av papper och marsipankycklingar, ansiktsmålning, hairstyling, ponnyridning och ”Katten i tunnan” m.m.

”Slå katten ur tunnan” lektes vid fester och upptåg under fastan. Unga män till häst tävlade med käpp eller träsvärd om att slå sönder en upphängd tunna med en levande katt i. Djuret förknippades med djävulen och det onda. Den som lyckades få katten att ramla ur vann, blev ”kattakung” och fick utse en drottning bland de kvinnliga åskådarna.

Påskyrans tunna har förstås ingen katt utan ett jättepåskägg med en massa godis. Barnen tävlar om vem som blir Kattakung/ drottning genom att slå sönder jätteägget så godiset far ut. Eketorps historiska fäktnings- och armborstklubb, EHFAK, visar och lär ut medel/vikingatida fäktning och bågskytte. Det blir också Öländsk matmarknad med massor av olika godsaker, Rallylydnad med egen hund, Konst/hantverk, lotterier och tävlingar med fina priser. Restaurangen och caféet håller öppet. Dagen avslutas med Konsert Kastlösa kyrka med Margareta Melz och Attila Gracza (entré).

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul