För dig som inte bara vill få med dig sandstrand i skorna efter semestern. Öland har inte bara vacker natur, den är även full med historia och inte minst djur. På Öland finns det mängder av upplevelser som hela familjen kan uppskatta. Vi har listat några guldkorn!


Trollskogen hittar du i Grankullavik på norra Öland. Skogen är ett av Ölands bäst bevarade och mest välbesökta naturområden. Reservatet som ligger på Ölands nordligaste udde är en del av Ekopark Böda. Krokiga tallar, som formats av havets stormiga vindar, ger ett spännande och drömskt intryck. Tallarna är mellan 100-200 år gamla och det är lätt att få igång fantasin på både stora och små besökare. Här finns många vandringsleder med olika längd men du kan också få en guidad tur med häst och vagn.

Du kan också åka tåg till Trollskogen. Mormor, som tåget med diesellok heter, går mellan Fagerrör och Trollskogen och är ett äventyr i sig.

På Naturum finns det något för alla i familjen att lära, upptäcka eller göra. Bygg en egen fågelholk eller mata myrlejonet till exempel.

Från istid till gristid

På Skäftekärr hittar du Järnåldersbyn. Lämningarna på Öland från denna tid är många och just här har stora fynd gjorts. Återuppbyggnaden och replika tar dig och din familj flera tusen år bak i tiden. Bra skor rekommenderas och familjeguidningar sker varje onsdag i juli.

Eketorps Borg, landets enda totalundersökta och rekonstruerade fornborg, hittar du mitt ute på Stora Alvaret på södra Öland några kilometer från Grönhögen. Här kan ni prova på bågskytte, kungsridning, brödbakning och en mängd medeltida spel och lekar. Borgholms Slott som idag är en ruin av det barockpalats som Karl X Gustav byggde på 1600-talet har många aktiviteter för barnfamiljerna. Förutom guidade turer finns här slottsverkstaden och riddarskola där barn mellan 4-12 år är välkomna.

Himmelsberga Ölands Museum har ”Barn på Malmstället” från första juli och en bit in i augusti. Barnen välkomnas i den byggnad som är belägen längst bort på museet. Där får de prova på medeltida hantverk och lekar som att hoppa i riktigt ängshö eller tova ull. De har möjlighet att få följa med runt om på museet och mata alla djur – allt från höns till getter och så har de nyckeljakten där de med hjälp av en karta ska hitta alla nycklar och slutligen få sin belöning. Vacker miljö med plats för både skugga och eftertänksamhet samt lek.

Drakarnas ö

På Mellböda Gård i Mellböda har ägarna gjort sitt för att bidra till familjeupplevelserna. Med stor charm och noggrann övervägning erbjuds här lekar och upplevelser för hela familjen från mormors tid. Här hittar du inga plastleksaker eller dataspel men väl pedagogiska lekar för aktivt utomhusliv. Men framförallt kan du här njuta av Ölands vackra himmel med drakflygning! Här finns allt från enklare drakar för de mindre att hålla i till mer avancerade med fyra rep. Du får rådgivning och hjälp men framförallt finns här drakarna som faktiskt flyger! Förutom detta hittar du en charmig leksaksaffär, ponnyridning, hotell för insekter och mycket mer. I år fyller verksamheten fem år och många överraskningar utlovas.

Hönshuset

I Källa strax söder om Löttorp är du och din familj välkomna hem till Lotta Karlsson och hennes höns. Lotta tar själv emot er och bjuder in er till sitt hem. En högst privat upplevelse där barn och vuxna får lära sig mer om höns, här finns mängder med olika sorter som springer fritt, och kanske till och med klappa dem. Dessutom finns här möjlighet att slöjda. Lotta som sen många år driver olika slöjdkurser finns där för att vägleda och hjälpa till. Källa-Hagaby Gamla väg 14.

Kalvhagen

På Kalvhagen i Södvik kan alla delta och hitta något trevligt att roa sig med. Mitt i en gammal bondby och omgärdad av hagar och gamla stenlador hittar ni Kalvhagen, en plats för musik, kultur, natur och djur. Här finns för utom musikevenemang, djur att klappa, pyssel, möjlighet att måla och spela spel. Du har möjlighet att bygga instrument och utforska naturen med ett och annat ackord som följeslagare.

Highway 136

I Alböke längs med väg 136 hittar ni Highway 136. Ett ställe för alla som gillar djur. Här har du förutom hästar i alla storlekar, även kaniner, marsvin, får, höns och kycklingar. Barn kan med eller utan föräldrarnas sällskap få prova på att hjälpa till på lantgård. Med vuxnas sällskap blandas lek med kunskaper och det finns möjlighet att vara med flera dagar utan att behöva göra samma sak. Här finns turridning och ponnyridning. Dessutom har du möjlighet att prova på hur det är att ha ansvar för ett eget djur. På Highway 136 kan du nämligen hyra ett alldeles eget husdjur på din semester.

Kamelridning & djurpark

I Ormöga och granne med Highway 136 ligger Ormögas kamelranch och Ölandsoasen. Ranchen drivs av Bengt Erlingsson, känd från Bonde söker fru, sen 1991. På de öländska ängarna går kamelerna och lamadjuren och betar och att bara se dem är en upplevelse. Här har du också chansen att få rida på kamelerna eller besöka den lilla djurparken som startades av Bengts dotter Siri 2010.

Lådbilslandet som du hittar i Löttorp på norra Öland är populärt främst bland de yngre barnen. Här kan barnen köra lådbilar, traktorer, lastbilar, formel 1 eller mini-motocross och få sitt alldeles egna körkort. Alla fordon är försedda med riktiga motorer. I anslutning till banorna finns café, äventyrsbana, karusell, flottar och tåg. Ett äventyr som är bäst för barn i åldern 2-10 år.

TEXT: MIRJAM PERSSON FOTO: JEANETTE EDSTRÖM

Senaste artiklarna

 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
 • Sedan 1970-talet är Paradisverkstaden ett populärt utflyktsmål i Färjestaden. I höstas presenterade företaget en helt ny serie som förenar det lantligt rustika med moderna krav på design och hållbarhet.
  Läs!
 • På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
  Läs!
 • Mer mat från Öland och östra Småland är målet för ett aktuellt projekt i Kalmar Län. Falafel som är gjorda av öländska ärter är ett exempel på ny mat från regionen. Flera sorters ärter och bönor odlas på Öland, de trivs i det milda klimatet och de goda jordarna.
  Läs!
 • Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.
  Läs!
 • I köket på Hotell Borgholm skapar Karin Fransson flyktiga konstverk som strax försvinner ut till de väntande gästerna i restaurangen. Hon tillhör toppen av den svenska kockeliten men är också en hängiven odlare och upptäcktsresande. Cykelturer och strövtåg i den öländska naturen inspirerar henne till nya smaksensationer.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul