För nio år sedan flyttade Gunilla Kinley Silfverberg och hennes man Per från stressen i Stockholm till Borgholm. Idag arbetar hon heltid med biodling. På knappt fem år har hon byggt upp en fullskalig verksamhet med sitt företag – Nydala Bigård, som ligger i östra utkanten av Borgholm.


När Gunilla bestämt sig för någonting, då blir det så. Och ska man satsa på en yrkesbiodlarkarriär ska det göras från grunden! Sagt och gjort, Gunilla gick en tvåårig yrkesbiodlarutbildning via Yrkeshögskolan. Själva utbildningen var förlagd till Södra Dalarna, där teori och praktik varvades, och där också företagsekonomi var en viktig del av utbildningen. 2010 kunde hon stolt visa upp både gesällbrev och yrkeslegitimation, beredd att satsa på sitt nya yrke som professionell biodlare.


– För fem år sedan hade jag åtta bikupor, idag ungefär 200 stycken som är utplacerade på 25 olika platser runt om på mellersta Öland, berättar Gunilla. Från Alböke / Petgärde i norr till Kalkstad i söder. Målet är att bygga ut verksamheten med ytterligare ett hundratal kupor för att skapa en volym som ger bra lönsamhet. Med så många bisamhällen måste man också bedriva biodlingen rationellt, något som markant skiljer min verksamhet från hobby- och fritidsodlarens. Under säsongen besöker och kontrollerar jag mina honungsproducerande bisamhällen tolv till fjorton gånger. Tillsammans med alla andra sysslor som till exempel skattning, slungning, avläggarbildning och drottningodling så är det klart att det tar sin lilla tid.

Honungen

Idag finns det omkring 80-talet biodlare på Öland som i genomsnitt har mellan två till tjugo kupor var. Flertalet är medlemmar i Ölands Biodlarförening, en organisation för hobbybiodling, där medlemmarna träffas regelbundet för att dela med sig av erfarenheter, arrangera nybörjarkurser och, inte minst, sprida kunskapen om bigårdarnas nyttiga slutprodukt - honungen.

– Öland är perfekt för biodling, fortsätter Gunilla. Vi har en unik flora här med blommor och örter som ger förutsättningar för en honung av allra högsta kvalitet och med olika karaktäristiska smaker, beroende på var kuporna finns uppställda. Dessutom skiftar honungens karaktär med årstiderna, försommarhonungen har en lite annorlunda karaktär jämfört med högsommar- och hösthonungen. Jag är noga med att på mina honungsburkar ange från vilken bigård den kommer och den dominerande blomsorten. Många är till exempel väldigt förtjusta i lindhonungen som är ljusgul till färgen och har en lätt mintsmak, andra i den nästan vita rapshonungen. Eller varför inte honung från örter, exempelvis backtimjan, det finns flera olika sorter att välja mellan.

Biet

Här i Sverige är det två biraser, det italienska biet och Buckfastbiet, som dominerar. Buckfastbiet är egentligen ett korsningsbi som tagits fram genom systematisk avel och det är detta bi som Nydala Bigård använder sig av.

– Det är ett bi som har anpassat sig till vårt nordiska klimat och det är ett snällt och arbetsamt bi med stor hanterbarhet. Det är viktiga egenskaper, tycker Gunilla. Jag använder skyddskläder när jag jobbar med kuporna, det beror i första hand på att jag måste arbeta rationellt och snabbt, då finns förstås en risk att bli stucken. Men många hobbyodlare har inget skydd alls och blir väldigt sällan stuckna. Det ska verkligen inte behöva göra ont att vara biodlare!

Honungsbina har en nyckelroll för att bevara den biologiska mångfalden. Genom binas pollinering av exempelvis frukt- och rapsodlingar kan skördeökningen bli uppemot 20 procent, samtidigt som kvaliteten blir bättre. Om en rapsodlare sätter ut två bisamhällen per hektar ökar intäkterna avsevärt. Det går dessutom alldeles utmärkt att hyra ett eller flera bisamhällen, det finns en nationell Pollineringspool, i vilken också Nydala Bigård ingår.

– Biet är ett av de viktigaste nyttodjuren som finns, säger Gunilla bestämt. Bara i Sverige är binas pollineringsinsats årligen värd flera hundra miljoner kronor. Det skulle vara en enorm katastrof om honungsbina skulle drabbas av sjukdom och massdöd, de samhällsekonomiska konsekvenserna skulle bli fullständigt katastrofala. Under de senaste åren har det kommit flera larmrapporter om att växtskyddsmedel, i första hand neonikotinoider, har satts i samband med massdöd av bin. Det är klart att det måste förhindras till varje pris!

Öländsk honung

Tänk på att när du köper öländsk honung, stöder du också den öländska, biologiska mångfalden. De öländska biodlarna finns spridda över större delen av ön, och genom att särskilja honungen mellan de olika bigårdarna blir variationen av dofter, smaker och färger stor. Många biodlare säljer även andra honungsprodukter som exempelvis smaksatt honung, bivax, propolis och hygienprodukter.

TEXT: JOHAN VON REIS FOTO: DETLEF LAMPE

FAKTA HONUNG

Honung innehåller till allra största delen högvärdigt frukt- och druvsocker samt vitaminer, främst B och C vitamin. Honung är bakteriedödande, välbeprövat inte minst mot förkylningar. Honung innehåller viktiga mineraler, enzymer och olika aminosyror, nödvändiga för att bygga upp vårt immunförsvar och underlätta matsmältningen. Honung innehåller värdefullt protein i form av pollen. Det finns mellan 1500-10000 pollenkorn per gram honung.

Nyttig biprodukt

En viktig biprodukt, tillverkad av bina själva, är ett bikitt, propolis, som människan använt i tusentals år, bland annat för att påskynda sårläkning. Propolis har en stark antioxidant effekt som också verkar antiinflammatoriskt, hämmar virus och bakterier, lindrar infektioner och stärker immunförsvaret. Bina själva använder propolis för att täta springor och på släta ytor för att skydda kupan mot olika sjukdomar. Propolis finns i olika former att köpa på vissa bigårdar och i hälsokostaffärer.

Senaste artiklarna

 • Det är tätt mellan krogarna i Borgholm och sedan förra sommaren har det kommit till några ytterligare. Trenden är tydlig – nu är det unga och kunniga kockar som vurmar för lokala råvaror som sätter sin karaktär på restaurangerna.
  Läs!
 • På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.
  Läs!
 • Till vardags bor ölänningen Per Hallberg med sin familj i Los Angeles. Där arbetar han framgångsrikt sedan drygt 30 år tillbaka som ljudtekniker i filmbranschen. Men en sak är säker, han återvänder alltid till sitt älskade Öland.
  Läs!
 • Sedan Ölands första mikrobryggeri öppnade för fem år sedan har intresset för öländska drycker ökat för varje år. 2018 startades ett ölsafari och i år arrangeras dryckesfestivalen ”Drick Öland” i samband med Öland Spirar.
  Läs!
 • Påsken, en av våra största familjehögtider, firas bäst med familj och vänner – på Öland. Under konceptet Påskön anordnar byar, föreningar, företag och privatpersoner aktiviteter, tävlingar och event under hela påsken.
  Läs!
 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • Får det lov att vara en kryddstark fårkorv med havtornsketchup och färskost? Filip Fastén, Årets kock 2014, är ute på skördeturné där han lagar mat och hämtar inspiration från de svenska matproducenterna. Den 26 september sätter han sin fot på Öland för första gången.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul